Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βραδιά μουσικής στο ΜΜΣΤ

Με τον Άγγελο Λιακάκη και τον Τίτο Γουβέλη

Τo Σάββατο, 1 Απριλίου 2017 το βράδυ στις 20:30, ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα δώσουν μια Συναυλία με έργα της ρομαντικής και μεταρομαντικής περιόδου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο συνεχίζει για 12η χρονιά τις μουσικές του εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της πολύπλευρης καλλιτεχνικής του προσφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις χαρακτηριστικές Σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο των συνθετών Dvořák, Grieg και Rachmaninοff.

Ο Άγγελος Λιακάκης

Γεννημένος στην Αθήνα, ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΚΑΚΗΣ ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τον Χρήστο Σφέτσα και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος των ιδρυμάτων Ι.Κ.Υ. και Ωνάση με τους Csaba Onczay, Leonid Gorokhov και Kim Bak Dinitzen. Είναι μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου από το 2007, με το οποίο εμφανίστηκε σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και σημείωσε σημαντική δισκογραφία για τις εταιρίες BIS, DECCA, EMI Classics, Naxos, Legend κ.α. Ως σολίστ εμφανίστηκε με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την BBC Scottish Symphony Orchestra, την Bilkent Symphony Orchestra, καθώς και την Orchester 1756. Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής εργογραφίας, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde, ενώ διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τους Έλληνες δημιουργούς, με το ενεργητικό του να περιλαμβάνει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τους. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Αθηνών και το Ωδείο Kodály, ενώ διδάσκει τακτικά στα σεμινάρια βιολοντσέλου του Φεστιβάλ Πηλίου και τα εργαστήρια μουσικής δωματίου του Μουσικού Χωριού, στον Άγιο Λαυρέντιο.

 

Ο Τίτος Γουβέλης

Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή, στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Τα τελευταία χρόνια μελετά τακτικά με τον διάσημο πιανίστα Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Nicolas Kynaston.

Κέρδισε βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. Συνέπραξε ως σολίστ με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας κ.ά.. Δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Ν. Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο). Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Σύνολο «Κύκλος», Melos Brass κ.ά.). Με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο συνεργάζονται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία (έργα άνω των 50 Ελλήνων συνθετών) με αρκετές πρώτες εκτελέσεις.

Ο Τίτος Γουβέλης διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος», ενώ διετέλεσε καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Δίνει συχνά εισαγωγικές ομιλίες πριν από τακτικές συναυλίες της Κ.Ο.Α. και συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.

Εισιτήρια προς 10 ευρώ (μειωμένο 5 ευρώ) θα προπωλούνται από την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 στο πωλητήριο του ΜΜΣΤ (ώρες Μουσείου) και πριν από την εκδήλωση.

Τα έργα: Dvořák, «Σιωπηλά Δάση», Grieg Σονάτα σε λα ελάσσονα, έργο 36 και Rachmaninοff, Σονάτα έργο 19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιξε το αεροδρόμιο «αντίβαρο» λόγω Fly Over στη Θεσσαλονίκη– Οι 6 πτήσεις που έχει
Tο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική δίοδο για την Πιερία που, αυτή τη στιγμή, έχει πρόβλημα με το FlyOver
Άνοιξε το αεροδρόμιο «αντίβαρο» λόγω Fly Over στη Θεσσαλονίκη– Οι 6 πτήσεις που έχει