Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για τον πρώτο κήπο σε... τοίχο της πόλης!

Στην οδό Κλεάνθους

Κάθετος κήπος προτείνεται να δημιουργηθεί πιλοτικά στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Κλεάνθους, με την ευκαιρία των έργων και δράσεων που δρομολογούνται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων», τη συμμετοχή στο οποίο ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).

Το αντικείμενο του συμφώνου συνεργασίας, το οποίο έχει διετή διάρκεια, αφορά την εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση υπόγειας δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού σε θέση υφιστάμενου παρτεριού και τη δημιουργία κάθετου κήπου («green wall»), ο οποίος θα αρδεύεται με το βρόχινο νερό, που θα έχει συλλεχθεί στην πρόσοψη ενός δημοτικού κτιρίου, στην παροχή υπηρεσιών για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών και στην παροχή υπηρεσιών για την επίβλεψη της εγκατάστασης των συστημάτων που θα μελετηθούν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά, «οι δράσεις του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων θα υλοποιηθούν από το GWP-Med με τη συνεργασία του Δήμου. Το επιλεγμένο έργο θα υλοποιηθεί από αναδόχους που θα επιλεγούν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με το καταστατικό, τον εσωτερικό κανονισμό του GWP-Med και την κείμενη νομοθεσία. Η προτεινόμενη εφαρμογή για δημιουργία κάθετου κήπου, στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους, συνιστά πιλοτική παρέμβαση που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά σε κτίριο της Θεσσαλονίκης».

Από φέτος το πρόγραμμα επεκτείνεται γεωγραφικά στην ηπειρωτική χώρα, με προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο αστικό περιβάλλον σε παραθαλάσσιες πόλεις, με δράσεις όπως: εγκατάσταση υποδομών, που αξιοποιούν τα όμβρια ύδατα, ενισχύοντας παράλληλα το αστικό πράσινο (green/blue infrastructure) και συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες σχεδιασμού και «υιοθεσίας» των υποδομών (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη