Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

"Κόντρα" Καλαφάτη-Μπουτάρη με φόντο το μνημόνιο με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η ανακοίνωση Καλαφάτη και η απάντηση της διοίκησης του Δήμου ...

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και της παράταξης «Εντάξει», μετά την αναβολή, στη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, της ψηφοφορίας για το ζήτημα του μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα (Δείτε σχετικά εδώ).

«Η ίδια η διοίκηση Μπουτάρη έσπευσε, χθες βράδυ, να μας δικαιώσει.  Όταν οι σύμβουλοι των “Εντάξει” κατήγγειλαν πως το μνημόνιο με την  Παγκόσμια Τράπεζα είναι άλλο ένα πυροτέχνημα της διοίκησης Μπουτάρη,  ένα σχέδιο επί χάρτου, που καλύπτεται από ομίχλη –όπως όλες οι  ενέργειες αυτής της διοίκησης- αποδείχτηκε πως είχαν δίκαιο. Λίγο  αργότερα, η διοίκηση απέσυρε ένα κακομεταφρασμένο κείμενο χωρίς ούτε  ένα ξεκάθαρο στοιχείο. Ούτε το αντικείμενό του διαφαινόταν, ούτε η  πηγή χρηματοδότησης. Η όλη διαδικασία, η προσπάθεια και το κείμενο,  ήταν ο ορισμός της λέξης “κουλουβάχατα”», αναφέρει ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α  Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «προξενεί κατάπληξη η ικανότητα της διοίκησης Μπουτάρη να  αχρηστεύει χρηματοδοτικά εργαλεία που –υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν  να ανακουφίσουν τους πολίτες».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, από την Δημοτική Παράταξη «Εντάξει», σχετικά με το θέμα του μνημονίου  που σκοπεύει να υπογράψει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την  Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, είχαν ανακοινωθεί τα εξής:

“Πιστός στις οδηγίες της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οδηγεί  την πόλη σε άλλο ένα μνημόνιο. Πρώτος από όλους σπεύδει να κάνει πράξη  την κυβερνητική τακτική, που εξωθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεχή  μνημόνια και δανεισμούς για να λύσει τα θέματά της.

Για άλλη μία φορά, εργαλεία που, υπό προϋποθέσεις, θα ήταν χρήσιμα για  τους πολίτες, γίνονται στάχτη στα χέρια της συγκεκριμένης διοίκησης.  Λόγω προχειρότητας και ανικανότητας, αντί να δώσουν ανάσα στις τοπικές  κοινωνίες, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε όπλα που θα στραφούν  εναντίον των πολιτών.

Το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την  Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι άλλη μία απόδειξη  ότι η διοίκηση του δήμου είναι συνεπής στην ασυνέπειά της. Είναι άλλο  ένα θολό και μπερδεμένο κείμενο, χωρίς δομή και προοπτική, έτσι ώστε  να εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή από τη διοίκηση ως το γιατρικό «δια  πάσαν νόσον».

Στο μίξερ του μνημονίου η διοίκηση έριξε σχέδια διάσωσης του πληθυσμού  από τις φυσικές καταστροφές, λίγο από ανάπτυξη, ελάχιστο από  οικονομική ανθεκτικότητα, μια πρέζα ενίσχυσης προς μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, το ανακάτεψε, το ‘ριξε σε ένα ποτήρι, έβαλε και μια  χάρτινη ομπρελίτσα και το σερβίρει, πολύχρωμο κοκτέιλ, που θαμπώνει το  μάτι, αλλά δεν προσφέρει, ουσιαστικά, το παραμικρό.

Στο κείμενο που λάβαμε δεν υπάρχει ούτε ένα ξεκάθαρο στοιχείο. Ούτε το  αντικείμενό του διαφαίνεται, ούτε η πηγή χρηματοδότησης. Είναι,  τουλάχιστον, φαιδρό, να αναγκαζόμαστε να διαβάσουμε δημοσιεύματα του  Τύπου, για να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής.

Με την ανάγνωση του κειμένου προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1.            «Παροχή βοήθειας για τη δημιουργία ενός επενδυτικού πλαισίου για  την ανασυγκρότηση του παραλιακού τμήματος του Θερμαϊκού». Εντάσσονται  σε αυτό το πλαίσιο κι άλλοι δήμοι; Οι δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας,  Θερμαϊκού, για παράδειγμα, έχουν δεχτεί μια τέτοια συνεργασία;

2.            Πόσες μελέτες θα συνταχθούν; Γνωρίζουμε το εύρος της συμφωνίας που  φέρνει αυτό το μνημόνιο;

3.            Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων θα χαρτογραφηθούν οι  κίνδυνοι και θα συνταχθεί Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Δεν υπήρχε τέτοιο  σχέδιο στα πέντε χρόνια της διοίκησης Μπουτάρη; Αυτός ήταν ο λόγος που  στις πλημμύρες του φθινοπώρου βλέπαμε τους κάδους να παρασύρονται από  τα νερά της βροχής; Αυτός ήταν ο λόγος που μας πάγωσε το αλάτι στην  πρώτη χιονόπτωση;

4.            Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται το επιστημονικό προσωπικό των  πανεπιστημίων της πόλης; Δεν έχουμε ικανούς επιστήμονες στη χώρα και  στην πόλη και ζητάμε βοήθεια εκ του εξωτερικού; Από ανθρώπους που  καμία επαφή δεν έχουν με τις ελληνικές καιρικές και οικονομικές  συνθήκες;

5.            Τι σημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν παραιτείται από ασυλίες των  μελών της; Ποια είναι τα προνόμια από τα οποία δεν παραιτούνται σε  καμία περίπτωση όπως αναγράφεται στο μνημόνιο;

6.            Ποιες είναι οι «μεμονωμένες δραστηριότητες και οι ειδικές  ρυθμίσεις» που θα επιφέρουν νέο μνημόνιο; Τις γνωρίζετε; Αν ναι, για  ποιον λόγο δεν τις περιλάβατε; Αν όχι πώς υπογράφετε εκ των προτέρων  γι αυτές;

Εν κατακλείδι, το μνημόνιο με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι άλλο ένα  πυροτέχνημα της διοίκησης Μπουτάρη. Ένα σχέδιο επί χάρτου, που  καλύπτεται από ομίχλη. Όπως όλες οι ενέργειες αυτής της διοίκησης.

Μας κάνει, πάντως, εντύπωση, πόση προθυμία δείχνει η διοίκηση του  δήμου Θεσσαλονίκης, στο να υπογράφει μνημόνια. Φαίνεται πως τους  εξιτάρει η λέξη…”

 Η απάντηση

Απαντώντας, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σε πολιτικούς και γλωσσικούς ακροβατισμούς επιδίδεται, σε σχετική ανακοίνωση, η παράταξη των «Εντάξει» και ο επικεφαλής της, κ. Καλαφάτης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εσωκομματική κριτική και απαξίωση που υφίσταται από την τοπική ΝΔ αλλά και να συγκαλύψει την ένδειά του σε θέσεις και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, παραλληλίζει τους κακόηχους όρους «μνημόνιο» και «δανεισμός» με το επωφελές σύμφωνο συνεργασίας που σχεδιάζει να συνάψει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα (που δεν περιλαμβάνει κανέναν δανεισμό) ταυτίζοντας και πάλι, αυτός, ο κομματικός βουλευτής και τομεάρχης της Ν.Δ., την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική «Πρωτοβουλία» με πολιτικό κόμμα.

Δεν τολμάει, βέβαια, να αρνηθεί τη χρησιμότητα της συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, με τους οποίους συνεργάζεται επιτυχώς η Διοίκηση του Δήμου, αλλά καταφεύγει σε φτηνά πολιτικά «τρικ» και δηλώνει τεχνηέντως ότι αυτός θα τα κατάφερνε καλύτερα «υπό προϋποθέσεις».

Η μόνη προϋπόθεση να τα «καταφέρει καλύτερα» ο κ. Καλαφάτης είναι να γίνει χαλίφης στη θέση του Δημάρχου. Ενδεχόμενο, στο οποίο δεν ποντάρει ούτε το κόμμα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές Δημοτικού έκαναν ποδηλατοβόλα στο Ωραιόκαστρο (ΦΩΤΟ)
Υπό την αιγίδα του Ποδηλατικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου - Φόρεσαν τα κράνη τους και συμμετείχαν σε αγώνες δεξιοτεχνίας και ατομικής χρονομέτρησης
Θεσσαλονίκη: Μαθητές Δημοτικού έκαναν ποδηλατοβόλα στο Ωραιόκαστρο (ΦΩΤΟ)