Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 5 κρίσιμες απαντήσεις μετά τη «βόμβα» για τον ΟΑΣΘ

Από αυτό τον Ιούλιο νέα δεδομένα στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης

Νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν από χθες το απόγευμα όταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης, αποκάλυψε πως έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί, λοιπόν, αποσαφηνίζεται τι θα γίνει από την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, δηλαδή από αυτόν τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του 2019, τόσο πρακτικά για τα λεωφορεία, όσο και νομικά όσον αφορά το καθεστώς εκκαθάρισης στο οποίο περνάει ο Οργανισμός. Επιπλέον, υπάρχει το περίγραμμα του τι θα ισχύει από το 2019 και μετά με τους δύο δημόσιους φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Ας δούμε πέντε κρίσιμα και πρακτικά σημεία από το νομοσχέδιο και τις δηλώσεις του υπουργού Χρ. Σπίρτζη.

1. Το νομοσχέδιο ενεργοποιεί το σενάριο της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως το δημόσιο παίρνει στα χέρια του τον ΟΑΣΘ και ορίζει διοίκηση στον Οργανισμό. Το ΔΣ θα είναι 9μελές, τα έξι μέλη ορίζοντας από τον υπουργό Υποδομών και τα υπόλοιπα τρία θα είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΟΑΣΘ θα εκτελεί το έργο των μεταφορών μέχρις ότου να είναι έτοιμος ο νέος δημόσιος φορέας (σ.σ. ΑΣΥΘ), στο τέλος του 2019. Από εκεί και πέρα ο ΟΑΣΘ παύει να υπάρχει.

2. Η διαβόητη σύμβαση του ΟΑΣΘ με το ελληνικό κράτος προβλέπεται να λυθεί με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε ο ίδιος, «στο σχέδιο νόμου διαπιστώνεται η λύση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, δυνάμει της παραγράφου Δ3 του άρθρου Β’ του Κανονισμού 1370/07». Παράλληλα, όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ περνάει στο ελληνικό κράτος, ουσιαστικά θα είναι ο στόλος του νέου φορέα ονόματι ΑΣΥΘ από τις 3/12/2019 και μετά.

3. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το εισιτήριο θα παραμείνει στις ίδιες τιμές. Παράλληλα, έκανε μία σαφέστατη νύξη για δύο αλλαγές που αποτελούν πάγιο αίτημα των Θεσσαλονικέων: Α) Να αλλάξει η πρακτική με τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων εντός λεωφορείων που δεν δίνουν ρέστα, αλλά και Β) τη δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους.

4. Είναι σαφές πως ο κ. Σπίρτζης αναμένει «αναταράξεις» σε μία τουλάχιστον δύσκολη μετάβαση. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πως «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε τυχόν προβλήματα ή καθυστερήσεις που θα προκύψουν από τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ν’ αντιμετωπιστούν δραστικά και να επιλυθούν άμεσα». Άλλωστε, ακόμη και εντός του νομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη πως όποιος εμποδίσει τη μετάβαση (άρνηση πρόσβασης στα αμαξοστάσια ή τα γραφεία ή καταστροφή εγγράφων) θα τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

5. Σημαντικό σημείο είναι το γεγονός πως διασφαλίζονται πλήρως όλες οι θέσεις εργασίας από τον ΟΑΣΘ αλλά και τον ΣΑΣΘ με μεταφορά στους δύο νέους δημόσιους φορείς. Οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.

Συνολικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με το βλέμμα στο μέλλον όσον αφορά τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί με την είσοδο του Μετρό στη ζωή της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι φορείς δεν είναι υπεύθυνοι μονάχα για τα λεωφορεία, αλλά και για όλα τα Μέσα Μαζική της Θεσσαλονίκης που θα υπάρχουν ή θα προκύψουν (σ.σ. Λεωφορεία, Μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες).

Αξίζει να σημειωθεί πως στη λήξη της Συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χρ. Σπίρτζης άφησε ένα… παραθυράκι για κάποιες αλλαγές, αλλά παράλληλα άφησε υπόνοιες και εναντίον πολιτικών σχημάτων στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για υποκλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων από το Υπουργείο. Όπως είπε «εμείς δεν έχουμε κανένα δογματισμό. Όπως έχετε δει, παρατηρήσεις που ήταν στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της δικαιοσύνης και της συμμετοχής της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στους δυο φορείς, έγιναν αποδεκτές» και συνέχισε «Αυτό που δε γίνεται αποδεκτό, είναι να συνεχίσουμε να έχουμε  με άλλοθι τις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, την παραγωγή του παλαιοκομματισμού στη Θεσσαλονίκη,- ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη με την ιστορία που υπάρχει στην πόλη- και βεβαίως, δεν πρόκειται  ν’ ανεχθούμε και άλλα πράγματα: Δεν είναι δυνατόν  τα πολιτικά σχήματα που λειτουργούσαν τόσα χρόνια στην πλάτη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, -ακόμη και πριν ένα μήνα που είχαμε μια δημοκρατική διαβούλευση-, να εκμεταλλεύονται τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει όλον αυτό τον καιρό, όλα αυτά τα χρόνια, τις δεκαετίες, ακόμη και μέσα στα Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υποκλέπτουν στοιχεία, έγγραφα και Σχέδια νόμου. Και μάλιστα διαβαθμισμένα».

Τάσος Θωμάς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ