Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Βουλιάζουν» κάθε Σ/Κ οι κοντινές παραλίες – Τι τουρίστες έχουν

Παρά τα προβλήματα, αύξηση τουρισμού στο Δήμο Θερμαϊκού

Υπάρχει ένας τουριστικός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα, που κάθε χρόνο παρουσιάζει αύξηση επισκεπτών, με πληρότητα κλινών έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς διαθέτει δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τα οποία έχουν αποσπάσει αρκετές γαλάζιες σημαίες. Και αν το μυαλό πάει μοιραία -και δικαίως- στη Χαλκιδική ή την Πιερία, στην πραγματικότητα ο προορισμός αυτός βρίσκεται ...στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της προάστια, με τις πιο απομακρυσμένες ακτές του ν' απέχουν από το κέντρο της πόλης κάτι παραπάνω από μισή ώρα.

Ο λόγος για τον δήμο Θερμαϊκού και τις ακτές της Περαίας, της Επανομής, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας και της Μηχανιώνας, που κάθε Σαββατοκύριακο «βουλιάζουν» από Θεσσαλονικείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναζητούν λίγη δροσιά σε κοντινές παραλίες -μεταβαίνοντας εκεί με ΙΧ, αστικά λεωφορεία ή και με τα καραβάκια- ή έχουν αποκτήσει μόνιμη κατοικία στην περιοχή και πηγαινοέρχονται στην εργασία τους καθημερινά. Πάντως, ο μέσος τουρίστας που διανυκτερεύει στην περιοχή δεν είναι Ελληνας, αλλά αλλοδαπός και κυρίως Βαλκάνιος, ενώ δεν λείπουν οι ξένοι, που τα τελευταία χρόνια σπεύδουν να αποκτήσουν δεύτερο σπίτι στον «ζωσμένο από θάλασσα δήμο με τα πολλά θέλγητρα: χρυσαφένιες αμμουδιές, γραφικά ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι «πάνω στο κύμα» και «ψαγμένα» μπαράκια για όσους θέλουν να κλείσουν τη μέρα τους με ένα ποτό ατενίζοντας τον Θερμαϊκό Κόλπο.

«Αγκάθια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή αποτελούν πάντως η προσπελασιμότητα (παρότι υπάρχουν τα αστικά λεωφορεία, που μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε καλοκαίρι, αλλά και τα καραβάκια), η διάβρωση των ακτών και η ελλιπής εκμετάλλευση των δημόσιων ακινήτων στην περιοχή, που παραμένουν ανενεργά, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως προχωρά σε διαγωνισμούς για τη μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες.

Με την ευκαιρία της περαιτέρω αύξησης της δημοτικότητας των ακτών του δήμου Θερμαϊκού φέτος, σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Μαυρομάτης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τουριστικό προφίλ του δήμου, ο οποίος «μετράει περίπου 60 χιλιόμετρα ακτογραμμής και διαθέτει τέσσερις γαλάζιες σημαίες, από μία στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες, στην Αγία Τριάδα και στην Επανομή». Επιπρόσθετα, επισημαίνει, στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, 64 στο σύνολο, σε κατηγορίες που ξεκινούν από δύο αστέρια και φτάνουν μέχρι και τα τέσσερα.

Αύξηση τουριστών κατά 20% το 2016, ενώ φέτος αναμένεται άνοδος 15%

Κατά τον κ.Μαυρομάτη, ο μέσος τουρίστας που διανυκτερεύει στον δήμο Θερμαϊκού δεν είναι 'Ελληνας, αλλά αλλοδαπός και προέρχεται -ως επί το πλείστον- από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η πΓΔΜ, αλλά και η Ρωσία. Συνολικά, το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2015 στην τουριστική κίνηση και φέτος αναμένεται περαιτέρω άνοδος, κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

«Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών στον δήμο μας και μάλιστα υπάρχει πληρότητα κλινών έως και το Σεπτέμβριο. Μας ευνοεί βεβαίως το γεγονός ότι βρισκόμαστε δίπλα στο αεροδρόμιο, αλλά και σε πολύ καθαρές θάλασσες οι οποίες όχι μόνο βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες, αλλά και ελέγχονται σε τακτικότατη βάση με εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρότητας» σημειώνει ο κ. Μαυρομάτης.

Αύξηση πληθυσμού κατά 155% σε μια εικοσαετία

Ερωτηθείς πώς έχει κινηθεί διαχρονικά ο πληθυσμός του δήμου τα τελευταία χρόνια, ο κ.Μαυρομάτης απαντά: «Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων ο πληθυσμός του δήμου μας έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση, περίπου 155%, την τελευταία εικοσαετία. Το 1991, ο δήμος μετρούσε 19.500 περίπου μόνιμους κατοίκους ενώ σήμερα αριθμεί 50.264».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «αυτά τα ποσοστά δεν περιγράφουν απόλυτα "ορθά" την εικόνα για το λόγο ότι ο δήμος Θερμαϊκού προέκυψε το 1999 με την εφαρμογή του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" από τη συνένωση των πρώην κοινοτήτων Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγίας Τριάδας, που σήμερα αποτελούν δημοτικά του διαμερίσματα. Στη συνέχεια, το 2011 με την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης", προέκυψε ο σημερινός δήμος Θερμαϊκού από τη συνένωση του Καποδιστριακού Δήμου Θερμαϊκού με τους Καποδιστριακούς Δήμους Επανομής και Μηχανιώνας. Οπότε, ο σημερινός πληθυσμός -κι ενώ έχει σαφώς παρουσιάσει μεγάλη αύξηση- δεν αποδίδει την αλματώδη αύξηση του μόνο στο γεγονός ότι ο δήμος μας έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό Θεσσαλονικέων και μη, αλλά και στο γεγονός των προηγούμενων συνενώσεών του με άλλες κοινότητες και δήμους, στο πλαίσιο των καποδιστριακών και καλλικρατικών συνενώσεων».

Πώς έχουν επηρεάσει αυτές οι εξελίξεις τις τιμές των ακινήτων στον δήμο;

«Η πληθυσμιακή αύξηση είχε επηρεάσει (ανοδικά) στο παρελθόν την αγορά ακινήτων, ωστόσο -μοιραία- ούτε εμείς αποφύγαμε τελικά τη μείωση στην αξία της γης, η οποία παρατηρείται σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχουμε δει "ξένο" ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στον δήμο μας» σημειώνει ο κ. Μαυρομάτης.

Προβλήματα, αλλά και επενδύσεις για την τουριστική ανάπτυξη

Τα μεγαλύτερα ίσως προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, τα οποία επηρεάζουν έστω εμμέσως τον τουρισμό, «είναι αυτά της προσπελασιμότητας (κατασκευή νέου οδικού άξονα και ανακατασκευή του ήδη υφισταμένου), διάβρωση ακτών καθώς και ελλιπής εκμετάλλευση όλων των δημόσιων ακινήτων τα οποία παραμένουν ανενεργά (π.χ. camping Αγ. τριάδας και Επανομής, ΠΙΚΠΑ κ.λ.π.)» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, ο δήμος σχεδιάζει διάφορα προγράμματα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μεταξύ άλλων, «αναπλάσεις παραλιακής ζώνης στην Αγία Τριάδα, υπολογιζόμενου κόστους 2.500.000 ευρώ, αναπλάσεις στη Ν. Μηχανιώνα, υπολογιζόμενου κόστους 1.100.000 ευρώ και βιοκλιματικά έργα υπολογιζόμενου κόστους 5.000.000 ευρώ, ενώ συγχρόνως προχωράει σε διαγωνισμούς για τη μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες για την προσέλκυση επενδυτών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας με στόχο την τουριστική ανάπτυξη» καταλήγει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στη ΧΑΝΘ ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Υποδοχή με λουλούδια (ΦΩΤΟ)
Είναι μια οργάνωση που τιμά το γένος μας, την πόλη της Θεσσαλονίκης, το ιδεώδες του αθλητισμού είπε ο κ. Βαρθολομαίος
Θεσσαλονίκη: Στη ΧΑΝΘ ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Υποδοχή με λουλούδια (ΦΩΤΟ)