Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο Τσίπρας «νίκησε» με… 10-2 για το Γραφείο Πρωθυπουργού

Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του

Φορείς της Θεσσαλονίκης αξιολογούν θετικά το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας του. Η νίκη των θετικών απόψεων είναι άνετη με… 10-2.

Οι δέκα που βλέπουν θετική την παρουσία του πρωθυπουργικού γραφείου είναι οι εξής: δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, διευθύντρια του Καυτατζογλείου, Χριστίνα Κυριακίδου, περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης, δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δερμουτζίδης, επικεφαλής παράταξης ανοικτή πόλη, Ρία Καλφακάκου.

Οι δύο που βλέπουν αρνητικά την παρουσία του γραφείου είναι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης: "Ήταν ένα πολύ καλό βήμα η δημιουργία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Παρόλο που είχα κάποιες αμφιβολίες για το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει, η εξέλιξη έδειξε ότι πραγματικά βοήθησε πολύ στην άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό για σημαντικά θέματα της πόλης. Το πιο σημαντικό είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και  η θετική αντιμετώπιση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον εγκαταλελειμμένο χώρο των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το μουσείο του ολοκαυτώματος. Άλυτο βέβαια παραμένει το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του κέντρου υποδοχής και περίθαλψης ανιάτων, που είχε αναγγελθεί από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενός κέντρου απολύτως χρήσιμου για τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης δεν έχει δοθεί λύση και στα θέματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της παράκτιας συγκοινωνίας".

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης: "Αξιολογώ την παρουσία προς τη θετική κατεύθυνση. Ήταν καλό που έγινε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Δίνει λύσεις σε εμάς τους αυτοδιοικητικούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στείλαμε στο γραφείο φάκελο ώστε να συμπεριληφθεί και ο δήμος μας στο πρόγραμμα σίτισης των σχολείων κάτι που έγινε και σήμερα λειτουργεί κανονικά το πρόγραμμα στο δήμο Θερμαϊκού".

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης: "Ήταν μια πρωτοτυπία η δημιουργία του γραφείου πρωθυπουργού , όταν ξεκίνησε έδειξε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι προσέφερε πράγματα στην πόλη ο πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη. Συναντήθηκε επανειλημμένα με αρκετούς τοπικούς φορείς κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν".

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης: "Δεν είχαμε καμία ουσιαστική επαφή με τον πρωθυπουργό. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε συνεχίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε. Όπως όλες οι κυβερνήσεις και στο παρελθόν αλλά και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει κανένα διάλογο μαζί μας για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε εμείς οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη".

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης: "Χαιρετίσαμε από την αρχή την παρουσία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αναγκαίο για να μπορούν όχι μόνο οι δήμαρχοι αλλά και οι φορείς της πόλης να έχουν επαφή με την Αθήνα. Έχουμε καλή συνεργασία. Στο ξεκίνημα εμείς  καταθέσαμε 4 φακέλους. Ο πρώτος φάκελος αφορά το στρατόπεδο Κόδρα, ο δεύτερος φάκελος αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στη Ν. Κρήνη που αναμένεται να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, ο άλλος φάκελος αφορά το Μετρό και τη διάνοιξη της Οδού Πόντου και ο τέταρτος φάκελος έχει σχέση με την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Καραμπουρνάκη- Αρετσούς. Θεωρώ ότι θα βρεθούν οριστικές λύσεις".

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου ξεκίνησε με τη ρήση: "Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν". Πολύς θόρυβος, πολύς λόγος για το τίποτε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καθαρά επικοινωνιακή ενέργεια και επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος, όπως αποδεικνύει τα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα".

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας: "Ήταν σημαντικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη το πρωθυπουργικό γραφείο. Παρόλο που υπήρξαν επιφυλάξεις, η παρουσία του γραφείου έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα. Ο απολογισμός είναι θετικός και η αίσθηση που μου δόθηκε είναι ότι προχώρησαν πολλά θέματα, όπως με τις παραχωρήσεις χώρων σε δήμους και άλλα θέματα. Το Γραφείο είναι σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη".

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος : "Όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του γραφείου ήμασταν επιφυλακτικοί. Έκτοτε υπήρξαν περιπτώσεις που αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Γενικά είμαστε θετικοί στην δημιουργία του γραφείου. Θέλουμε όμως περισσότερες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ώστε να υπάρξει καλύτερη παρουσίαση των θεμάτων από όλη τη Β. Ελλάδα. Σαφώς και μας ευχαρίστησε το γραφείο το οποίο έδωσε λύσεις σε πολλά θέματα, αλλά επαναλαμβάνω ότι θέλουμε την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αθήνα στο Υπουργείο".

Η διευθύντρια του Καυτατζογλείου, Χριστίνα Κυριακίδου: "Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι θετικός. Μας βοήθησε σε αρκετά θέματα. Παραλαμβάνουμε ένα μεγάλο έργο στο Καυτατζόγλειο που είναι η ολοκλήρωση του ταρτάν και άλλων σημαντικών εργασιών στο στάδιο. Υπήρξε καλή συνεργασία με το Γραφείο και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι".

Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης: "Θετική ήταν η προσφορά του γραφείου, καθώς είχαμε συχνή συνεργασία και επιλύσαμε πολλά θέματα που αφορούσαν τόσο την πόλη μας όσο και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Δώσαμε λύση στα σχολικά γεύματα που ξεκίνησαν φέτος για δεύτερη χρονιά και ήταν ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης με το γραφείο. Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου είναι θετικός".

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δερμουτζίδης: "Θετικός είναι ο απολογισμός. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και ιδιαίτερα για το δήμο μας δόθηκαν λύσεις σε πολλά θέματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που λύθηκε ήταν αυτή του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Επίσης δόθηκαν λύσεις και σε άλλα προβλήματα. Ελπίζω η θετική παρουσία του γραφείου να συνεχιστεί και φέτος και να λυθούν λύσεις σε θέματα όπως της σχολικής στέγης, του ΑΓΝΟ και του ΟΑΣΘ".

Τέλος, η επικεφαλής παράταξης ανοικτή πόλη, Ρία Καλφακάκου: "Πετυχημένος ο ένας χρόνος, έφερε την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και άλλαξε την ατζέντα. Ήταν απόφαση θετική αυτή του πρωθυπουργού και πετυχημένη η στελέχωση του γραφείου. Με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη σημασία στη Θεσσαλονίκη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας - Τι είπε για την αναβάθμιση από
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας