Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Να βρεθεί λύση για χώρο περίθαλψης για αδέσποτα ζώα

Ερώτηση στη Βουλή από την Κ. Μάρκου

Να βρεθεί λύση για τη νόμιμη λειτουργία του χώρου περίθαλψης και φιλοξενίας στην οδό Ικάρων στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί υπό τη φροντίδα της φιλοζωικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι» ζητά η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας.

Με έγγραφο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, ζητείται η απομάκρυνση των ζώων, τα οποία, όμως, στην πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να επανενταχθούν στο αστικό περιβάλλον γιατί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και θα κινδυνεύουν. Μόνη λύση είναι η φιλοξενία ή η υιοθεσία, και γι αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την οργάνωση.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση αυτοψίας, κατά τον έλεγχο του χώρου δεν διαπιστώθηκε καμία κακοποίηση ζώου, αντιθέτως, και τα 18 ζώα που διέμεναν στο  χώρο ήταν σημασμένα, εμβολιασμένα και στειρωμένα, σε καλή θρεπτική κατάσταση και σε καλές συνθήκες υγιεινής Επιπλέον, καταγράφεται η συνεργασία της οργάνωσης με το Δήμο Θεσσαλονίκης για θέματα περίθαλψης και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, με τη σύνταξη μνημονίου συνεργασίας, το οποίο παραμένει, όμως, προς υπογραφή.

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν αφενός η έλλειψη καταγραφής στη διαδικτυακή βάση σήμανσης του ΥΠΑΑΤ (που για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποτελούσε ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την έκθεση) και αφετέρου, η έλλειψη αδειοδότησης του χώρου ως καταφυγίου ζώων.

Είναι προφανές πως, αν ο χώρος αυτός διακόψει τη λειτουργία του, όχι μόνο θα βρεθούν πολλά ζώα ξανά στους δρόμους, αλλά δεν θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και για νέα ζώα που καλείται η οργάνωση να φροντίσει, κατόπιν αιτημάτων των δημοτικών και αστυνομικών αρχών.

Ο εν λόγω χώρος φέρεται να ανήκει σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα στον τομέα της Πρόνοιας, και κατά το παρελθόν, είχε παραχωρηθεί στη Φιλοζωική Εταιρεία Θεσσαλονίκης. Όσο για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ενός νόμιμου καταφυγίου ζώων, είναι ιδιαίτερα δαπανηρές και απαιτητικές για μία εθελοντική φιλοζωική οργάνωση. Εξάλλου, η σχετική χρηματοδότηση που παρέχεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά μόνο τους ΟΤΑ.

«Θα είναι πραγματικά κρίμα μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία είναι απαραίτητη στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως αποδεικνύεται και από τα διαρκή αιτήματα προς την οργάνωση «Νοιάζομαι» για συνδρομή σε θέματα διαχείρισης ζώων, να διακοπεί λόγω έλλειψης τυπικών όρων και γραφειοκρατίας» τονίζει η βουλευτής και επισημαίνει πως, εφόσον υπάρχει η σχετική πρόθεση και διάθεση «είναι εφικτό να βρεθεί μία λύση που να τηρεί τους όρους της νομιμότητας, ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας των εθελοντών που, με κόπο και χρήμα, φροντίζουν τα ανυπεράσπιστα ζώα της περιοχής».

Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς;

-          Προτίθεστε να εξετάσετε, σε συνεργασία και με το Δήμο Θεσσαλονίκης ή και  άλλους δήμους της περιοχής, την εύρεση κάποια λύσης για τη νόμιμη αδειοδότηση και λειτουργία του χώρου από τη φιλοζωική οργάνωση «Νοιάζομαι», π.χ. μέσα από την ένταξη της δομής στο επίσημο σχετικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης;

-          Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιχορήγησης και των φιλοζωικών οργανώσεων για την ίδρυση ή συντήρηση καταφυγίων περίθαλψης και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων;

-          Όσον αφορά τον χώρο, παραμένει αυτός στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε στη νόμιμη παραχώρηση του χώρου αυτού, όπου ήδη ατύπως φιλοξενούνταν τα ζώα, και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση αυτή;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 1) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 2) τον Υπουργό Εσωτερικών και 3) την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Εύρεση λύσης για τη λειτουργία χώρου περίθαλψης και φιλοξενία αδέσποτων ζώων στη Θεσσαλονίκη

Με το υπ’ αρ. 466868/9483/6-11-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζητείται η απομάκρυνση των ζώων που διαβιούν στο χώρο συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων στην οδό Ικάρων, δίπλα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, και τα οποία βρίσκονται εκεί υπό τη φροντίδα της φιλοζωικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι».

Η φιλοζωική οργάνωση «Νοιάζομαι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια φροντίζει και μεριμνά αφιλοκερδώς για την περίθαλψη, τη στείρωση, την καταγραφή, την προώθηση για υιοθεσία σε πολίτες και, σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι εφικτό, την επανένταξη αδέσποτων ή εγκαταλελειμμένων ζώων, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις γύρω περιοχές. Πολλές φορές, μάλιστα, αναλαμβάνει τη φροντίδα ζώων κατόπιν αιτημάτων των τοπικών δημοτικών και αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση αυτοψίας, κατά τον έλεγχο του χώρου δεν διαπιστώθηκε καμία κακοποίηση ζώου, αντιθέτως, και τα 18 ζώα που διέμεναν στο  χώρο ήταν σημασμένα, εμβολιασμένα και στειρωμένα, σε καλή θρεπτική κατάσταση και σε καλές συνθήκες υγιεινής.

Επιπλέον, καταγράφεται στο έγγραφο η συνεργασία της οργάνωσης με το Δήμο Θεσσαλονίκης για θέματα περίθαλψης και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, με τη σύνταξη μνημονίου συνεργασίας, το οποίο παραμένει, όμως, προς υπογραφή.

Τα μοναδικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν αφενός η έλλειψη καταγραφής στη διαδικτυακή βάση σήμανσης του ΥΠΑΑΤ (που για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποτελούσε ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την αναφερόμενη στην έκθεση απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης) και αφετέρου, η έλλειψη αδειοδότησης του χώρου ως καταφυγίου ζώων.

Με το ως άνω έγγραφο, ζητείται η απομάκρυνση των ζώων που φιλοξενούνται στο χώρο, τα οποία, όμως, στην πλειοψηφία τους είναι ζώα τα οποία δεν μπορούν να επανενταχθούν στο αστικό περιβάλλον γιατί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και θα κινδυνεύουν. Μόνη λύση είναι η φιλοξενία ή η υιοθεσία.

Είναι προφανές πως, αν ο χώρος αυτός διακόψει τη λειτουργία του, όχι μόνο θα βρεθούν πολλά ζώα ξανά στους δρόμους, αλλά δεν θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και για νέα ζώα που καλείται η οργάνωση να φροντίσει, κατόπιν αιτημάτων των αρχών.

Ο εν λόγω χώρος φέρεται να ανήκει σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και ειδικότερα στον τομέα της Πρόνοιας, και κατά το παρελθόν, είχε παραχωρηθεί στη Φιλοζωική Εταιρεία Θεσσαλονίκης (υπ’ αρ. Γ5γ/683/81/16-3/81 απόφαση Υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών) και λειτουργούσε ως ενδιαίτημα ζώων με την υπ’ αρ. 1520/21-03-1984 απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 15-08-1999. Έκτοτε, δεν υπάρχει κάποια επίσημη παραχώρηση.

Όσο για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ενός νόμιμου καταφυγίου ζώων, είναι ιδιαίτερα δαπανηρές και απαιτητικές για μία εθελοντική φιλοζωική οργάνωση, που συντηρείται κυρίως χάρη στις δωρεές των μελών και φίλων της. Εξάλλου, η σχετική χρηματοδότηση που παρέχεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά μόνο τους ΟΤΑ.

Θα είναι πραγματικά κρίμα μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία είναι απαραίτητη στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως αποδεικνύεται και από τα διαρκή αιτήματα προς την οργάνωση «Νοιάζομαι» για συνδρομή σε θέματα διαχείρισης ζώων, να διακοπεί λόγω έλλειψης τυπικών όρων και γραφειοκρατίας.

Εφόσον υπάρχει η σχετική πρόθεση και διάθεση, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων αλλά και των δημοτικών αρχών της Θεσσαλονίκης, είναι εφικτό να βρεθεί μία λύση που να τηρεί τους όρους της νομιμότητας, ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας των εθελοντών που, με κόπο και χρήμα, φροντίζουν τα ανυπεράσπιστα ζώα της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)      Προτίθεστε να εξετάσετε, σε συνεργασία και με το Δήμο Θεσσαλονίκης ή και  άλλους δήμους της περιοχής, την εύρεση κάποια λύσης για τη νόμιμη αδειοδότηση του συγκεκριμένου χώρου και τη λειτουργία του από τη φιλοζωική οργάνωση «Νοιάζομαι» ως χώρου φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων π.χ. μέσα από την ένταξη της δομής στο επίσημο σχετικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης;

2)      Στο πλαίσιο των διαφόρων επιχορηγήσεων που δίνονται σε διάφορους συλλόγους (μορφωτικούς, πολιτιστικούς κ.α.) ανά την επικράτεια, πολλές φορές χωρίς απτά αποτελέσματα, προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιχορήγησης και των φιλοζωικών οργανώσεων για την ίδρυση ή συντήρηση καταφυγίων περίθαλψης και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων;

3)      Όσον αφορά τον χώρο, παραμένει αυτός στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε στη νόμιμη παραχώρηση του χώρου αυτού, όπου ήδη ατύπως φιλοξενούνταν τα ζώα, και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση αυτή;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ