Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιτσιόρλας από Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για τα Σκόπια

Αποφασιστικότητα ακόμη και με δεύτερο μεγάλο συλλαλητήριο

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια για να βρεθεί λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και με επίγνωση πιθανών συνεπειών για την εικόνα και τη συνοχή της, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών», με θέμα την «Κοινή ασφάλεια και η Συνανάπτυξη των Βαλκανίων και η σχέση με τη FYROM»» σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επειδή θα γίνει ένα δεύτερο μεγάλο συλλαλητήριο» είπε στην ομιλία του, ο κ. Πιτσιόρλας, υπενθυμίζοντας ότι όταν έγινε τα συλλαλητήρια για τις νέες ταυτότητες η τότε κυβέρνηση δεν έκανε «και ορθώς» πίσω. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτήν την επιλογή «γνωρίζοντας ενδεχομένως, ότι θα προκύψει ένα θέμα στη συνοχή της κυβέρνησης και θεωρώντας, όμως, ότι υπάρχει βάση να συνεννοηθούμε για να λύσουμε το πρόβλημα».

«Αλλά, θεωρούμε, ότι στο θέμα αυτό αξίζει τον κόπο να προχωρήσει η κυβέρνηση αποφασιστικά, ξέροντας ότι έχει και κάποιους κινδύνους για αυτήν. Αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει όμως» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε, ότι η χώρα θα απελευθερωθεί πραγματικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος. 'Αρα, λοιπόν, το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί θα το αντιμετωπίσουμε, ή τέλος πάντων, αν δεν το αντιμετωπίσουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτού που κάνουμε. Θεωρούμε ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι τα μεγάλα κόμματα που από κυβερνητική θέση στο παρελθόν χειρίστηκαν το ζήτημα, «επί της ουσίας» δε διαφωνούν με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με τη γραμμή της διαπραγμάτευσης, η οποία όπως είπε στηρίζεται στα δεδομένα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της γραμμής που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, αλλά εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, σε αυτό το θέμα, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Τόνισε, ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ», που όπως είπε έχει «ιδιαίτερη» δυσκολία να χειριστεί το ζήτημα στο εσωτερικό της, αφορά και τα άλλα κόμματα» ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ότι «ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ επί του θέματος έχουν διαφορετική γνώμη».

«Η μία λύση είναι να πούμε όλοι, κάνουμε πίσω, έχουμε εσωτερικά προβλήματα, δεν το ανοίγουμε. Η άλλη λύση είναι να πούμε ότι τα εσωτερικά μας προβλήματα είναι δεύτερα, σε σχέση με τη μείζονα ευκαιρία που διαμορφώνεται να λύσουμε μια εκκρεμότητα, ιστορική» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Είναι δύο πλευρές που διαπραγματεύονται, επομένως δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα. Κι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση αυτή, νομίζω, ότι δεν είναι σωστό να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, ή να προβλέπουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Και εμείς έχουμε δυσκολίες και είναι γνωστό αυτό και η γειτονική χώρα έχει δυσκολίες και όσο περνάει ο καιρός αυτές οι δυσκολίες θα μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν. 'Αρα, τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και για αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε να βρεθεί λύση. Δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί, αλλά αυτό συμφέρει τη χώρα μας, αυτό συμφέρει τον ελληνικό λαό, αυτό συμφέρει το λαό της γειτονικής χώρας και την περιοχή ευρύτερα» δήλωσε, νωρίτερα, ο υφυπουργός.

Τι δήλωσαν Μπουτάρης, Καστανίδης, Ιωακειμίδης

«Η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της κυβέρνησης» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε (στην κυβέρνηση), από τα πεζοδρόμια και από τις αίθουσες των φόρουμ, πώς θα κάνει τις διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις βοηθούν στο δημόσιο διάλογο και ότι η δική του θέση είναι «σύνθετο όνομα» στη βάση της γραμμής στο Βουκουρέστι το 2009, και η εφαρμογή των κανόνων της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με συμφωνία σε πρώτη φάση για το όνομα και σε δεύτερη φάση με την συμφωνία για έναν «οδικό χάρτη» για την εφαρμογή των προβλεπομένων.

Τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί να βρεθεί λύση, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ονοματολογικό, ώστε ξεκάθαρα να μην υπονοεί αλυτρωτισμό, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως όχημα εκδήλωσης επεκτατικών βλέψεων άλλων, εξέφρασε μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης.

«Σε κάθε περίπτωση, επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται μακρύς χρόνος διαπραγμάτευσης, σε αυτή τη βραδεία και άλλοτε επισπευδόμενη διαπραγμάτευση, επιμένω ότι η θέση ενάντια στον αλυτρωτισμό δεν μπορεί να υπάρξει με διατήρηση, ή παραχώρηση του ονόματος» είπε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί το όνομα, με κανέναν προσδιορισμό».

«Τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται σε ορθή βάση, εάν υπάρχει εθνική συνεννόηση και μέχρι στιγμής ο πολιτικός κόσμος δείχνει μια αδυναμία να συνεννοηθεί, ώστε να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή» συνέχισε ο κ. Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται από κάποιους, είτε «πατριδοκάπηλοι», είτε «προδότες», επειδή, είτε απορρίπτουν, είτε αντιθέτως προτείνουν, λύση σύνθετης ονομασίας.

Την ανάγκη να αναζητηθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» στη βάση «σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό, ή χρονικό προσδιορισμό» και «μιας σειράς άλλων ρυθμίσεων που να ακυρώνουν ενέργειες αλυτρωτισμού», τόνισε για το θέμα ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Πρόσθεσε, ότι εάν υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία μπορεί να γίνει με τον παρακάτω τρόπο: «η νέα συνθήκη, η οποία θα περιέχει το σύνολο των ρυθμίσεων» να κατατεθεί επικυρωμένη στον ΟΗΕ και στη συνέχεια, η «διεθνής» αυτή συνθήκη, να οδηγεί με τις «δεσμευτικές» της ρυθμίσεις στην τροποποίηση, «στο μέτρο που είναι αναγκαίο», του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προταχθεί η τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι αυτός που θα την προτάξει, ουσιαστικά θα λέει ότι δεν επιθυμεί λύση, «εάν λάβει κανείς υπόψη τις διαδικασίες που απαιτούνται».

«Να επιδιωχθεί μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους, με κοινή συναίνεση, που θα ανοίξει τις διαδικασίες συνεργασιών με τα Σκόπια και ευρύτερα στα Βαλκάνια και να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» τόνισε ο εκπρόσωπος του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών», Παναγιώτης Δημητρακάς και συμπλήρωσε: «Κάτι το οποίο θα φέρει μια νέα κατάσταση συνολικά στα Βαλκάνια και βοηθά και τη χώρα μας στην ανάπτυξη και στις οικονομικές ανταλλαγές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ