Έρευνα της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει τους Θεσσαλονικείς να ανυπομονούν για το Μετρό, να κατηγορούν για τις χρόνιες καθυστερήσεις τις περασμένες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια ώρα προβληματίζονται για τον νέο ΟΑΣΘ.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, φαίνεται ότι οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις σε ποσοστό 46% μέσο μαζικής μεταφοράς, το 45% κινείται με το ιδιωτικό του μέσο (αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο) και το 2% με ταξί. Το 7% δεν χρησιμοποιεί κάποιο όχημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που δείχνει ότι η πλειοψηφία όλων όσοι χρησιμοποιούν λεωφορείο είναι άνω των 55 ετών και οι νέοι μέχρι τα 34. Αντιθέτως, ιδιωτικό μέσο χρησιμοποιούν όσοι βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 35-54 ετών.
Αρνητική είναι η άποψη των ερωτηθέντων για τον ΟΑΣΘ και τις υπηρεσίες που παρέχει μετά την ιδιοκτησιακή αλλαγή, καθώς το 43% θεωρεί ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε, το 29% πιστεύει ότι παρέμεινε η ίδια και μόλις το 7% πιστεύει ότι βελτιώθηκε.
Οι προσδοκίες για την έλευση του μετρό στην καθημερινότητα της πόλης είναι μεγάλες, καθώς σε σχετική ερώτηση οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 75% ότι «είναι κάτι από το μέλλον που θα βοηθήσει κάποτε πολύ την πόλη», ποσοστό που τον Ιούλιο του 2016 έφτανε το 68%. Σαφώς έχει υποχωρήσει και το ποσοστό όσων διαμαρτύρονται, καθώς μόλις το 15% δηλώνει ότι το μετρό «είναι κάτι που ταλαιπωρεί την καθημερινότητά μου (σε αντίθεση με το 22% του 2016)».
Ενδεικτικό και το ποσοστό του 75% όσων πιστεύουν ότι «αξίζει η ταλαιπωρία», αφού σε λίγα χρόνια η πόλη θα έχει μετρό, αν και από αυτούς μόνο το 45% δηλώνει ότι θα το χρησιμοποιεί κιόλας. Υπάρχει, πάντως, κι ένα ποσοστό 15% που πιστεύει ακόμη ότι η ταλαιπωρία δεν έχει νόημα, γιατί το έργο δεν θα τελειώσει ποτέ.
Η έρευνα της Prorata διεξήχθη στο διάστημα 13 με 16 Φεβρουαρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (περιλαμβανομένων των Δήμων Θέρμης και Ωραιοκάστρου) και απάντησαν σε αυτήν 1.000 πολίτες.
Δείτε τα γραφικά της έρευνας από την «Εφημερίδα των Συντακτών».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών