Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πού ζητούν να γίνει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Νέα πρόταση (ΦΩΤΟ)

Νέα πρόταση από το ΤΕΕ/ΤΚΜ για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Νέα πρόταση για το μέρος που θα γίνει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κατασκευαστεί με εξ ολοκλήρου χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Να σημειωθεί πως ο χώρος που έχει επιλέξει το υπουργείο Υγείας είναι το Φίλυρο, ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει πως «Η προβλεπόμενη θέση είναι αρκετά απομακρυσμένη από το κέντρο της πόλης, δεν εξυπηρετείται επαρκώς από δίκτυο και συγκοινωνιακά μέσα, ενώ το οδικό δίκτυο παρουσιάζει χαμηλά γεωμετρικά χαρακτηριστικά».

Και συνεχίζει «Για αυτό το λόγο διερευνήσαμε άλλες λύσης και καταλήξαμε στο προτεινόμενο οικόπεδο που καλύπτει τις παραπάνω απαιτήσεις ενώ και η διαδικασία χωροθέτησης δεν παρουσιάζει προβλήματα. Με την πρότασή μας αυτή δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προσκόμματα στην κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου που έχει ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα αλλά να συμβάλουμε στην ορθή χωροθέτηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ με επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη – την οποία κοινοποιεί και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – προτείνει την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείο σε κτίριο εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στο παραλιακό τμήμα επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Το εν λόγω ακίνητο απέχει 5 χλμ από το αεροδρόμιο Μακεδονία, 9 χλμ από το κέντρο της πόλης και 5 χλμ από τον οικισμό της Θέρμης. Να σημειωθεί πως ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και τον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τη χωροθέτηση του παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε ακίνητο 162 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και ειδικότερα εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Πυλαίας, προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στη σημερινή προβλεπόμενη τοποθεσία υποδοχής του.

Το ακίνητο εντοπίζεται στο παραλιακό τμήμα της Δ.Ε. Πυλαίας επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Απέχει από το Διεθνές Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ περί τα 5 χλμ, από το όριο του συνοικισμού Φοίνικα του Δήμου Καλαμαριάς 1 χλμ και από το κέντρο πόλης της Θεσσαλονίκης περί τα 9 χλμ. Αντιστοίχως από τον οικισμό της Θέρμης απέχει περί τα 5 χλμ ενώ από τον οικισμό της Περαίας  γύρω στα 10 χλμ.

Ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (ΟΑΕΔ).  Για το ακίνητο αυτό έχει εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη εκ μέρους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας το 2007. Η παραπάνω πολεοδομική μελέτη δεν θεσμοθετήθηκε, το πρόγραμμα  κατοικιών  με την κατάργηση του ΟΕΚ ακυρώθηκε και το ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία του ΟΑΕΔ στον οποίο ενσωματώθηκε ο ΟΕΚ.  Το ακίνητο είναι αδόμητο με πολύ μικρή κλίση προς τη θάλασσα.

Στο πρόσωπο του ακινήτου επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής υπάρχει διαμορφωμένος κυκλοφοριακός κόμβος για την εξυπηρέτησή του.

Το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχοντας μάλιστα και το αντίστοιχο κτίριο του προβλεπόμενου αντλιοστάσιου.

Όλα τα υπόλοιπα δίκτυα υποδομών, ύδρευσης, φυσικού αερίου, δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών διέρχονται περιμετρικά του ακινήτου.

Έχοντας ως δεδομένο ότι το επιτρεπόμενο όριο κατάτμησης στην περιοχή είναι τα 10 στρ. θα μπορούσε να κατατμηθεί το ακίνητο και να δοθεί τμήμα του έκτασης 50 – 60 στρ. με πρόσωπο επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής για τη χρήση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και να απομείνει το υπόλοιπο τμήμα των 100 στρ. για αξιοποίηση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Η διαδικασία χωροθέτησης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θεωρείται απλή ως τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο (μετά την προβλεπόμενη ιδιοκτησιακή παραχώρηση προς το φορέα υλοποίησης) και πλήρως συμβατή με τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή και ολόκληρη την πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ