Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Ποίηση στο σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό (ΦΩΤΟ)

Γέφυρα μεταξύ πολιτισμού και τεχνικών έργων ...

 Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα μεγάλο πανό με ένα δίστιχο του ποιητή Κλείτου Κύρου, αναρτήθηκε στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιντριβάνι με αφορμή και την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα ανοίξει τις πύλες της στη ΔΕΘ στις 3 Μαΐου. Το πανό αναγράφει: Θεσσαλονίκη πόλη του ανοιχτού βιβλίου

  

«Με φόντο ένα παράθυρο ανοιχτό πάνω απ το κύμα

 Να φέγγει προς την άλλη όψη της αγάπης»

 Κλείτος Κύρου

Πρόκειται για μια ακόμη δράση της Αττικό Μετρό και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί το 2017 η ανάρτηση μεγάλων ποιημάτων του Γ. Βαφόπουλου, της Ζωής Καρέλλη, του Μανόλη Αναγνωστάκη και άλλων ποιητών στις περιφράξεις του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας, όπως και ένα τεράστιο πανό στο ίδιο εργοτάξιο φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γράφει: «σαν πρόκες  πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος».

Η πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου μας οδήγησε να επαναλάβουμε τη δράση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Γιάννης Μυλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της εταιρείας, παρουσία και εκπροσώπων της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου και ανακοινώθηκε ότι οι δράσεις τους δεν σταματούν εδώ αλλά θα επεκταθούν.

“Κάνουμε μια γέφυρα μεταξύ πολιτισμού και τεχνικών έργων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο τεχνικό έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό. Σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου για παράδειγμα, είπε ότι αυτά που βρίσκουμε σήμερα ήταν κάποτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής. Το Μετρό παράγει πολιτισμό, υπογράμμισε.   

Αλλά και οι υπόλοιποι σταθμοί του μετρό, όπως τονίστηκε, θα γίνουν σταθμοί πολιτισμού. Θα υπάρχουν προθήκες ή αναφορές που θα παραπέμπουν στην ιστορία της Θεσσαλονίκης ενώ πέρα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στόχος είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα μετακινούνται καθημερινά με το μετρό να μπορούν να ακούν ένα τραγούδι, να δουν έργα ζωγραφικής, να διαβάσουν στίχους, να δουν προβολές, να ενημερώνονται για μια πολιτιστική εκδήλωση. " Θα δούμε σταθμούς που καθημερινά θα είναι μια ζωντανή πολιτιστική πραγματικότητα", τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, κ. Ηλίας Κουτσούκος, τόνισε από την πλευρά του ότι η Εταιρία ιδρύθηκε το 1963 από σπουδαίους ανθρώπους και σήμερα έχει 106 μέλη τα οποία προσπαθούν να ενώσουν την πόλη με το πνευματικό τους έργο. Ποίηση είναι και αυτό που κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, τόνισε.  Όταν βλέπεις μια πόλη να έχει γερανούς και να φτιάχνει ένα μετρό αυτό είναι ποίηση. Όταν κάποιος δει ένα πάνο σε ένα γερανό με ένα δίστιχο, ενδεχομένως να το ψάξει. Σημασία έχει όμως ότι η λογοτεχνία σηματοδοτεί την πόλη μέσα από ένα εργοτάξιο. Αυτό είναι μια παρέμβαση πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Εταιρία έχει προτείνει ο σταθμός Αγίας Σοφίας να ονομαστεί "Αγίας Σοφίας - Μανώλη Αναγνωστάκη". Όπως επισημάνθηκε σε κοντινή ακτίνα από το σταθμό Αγίας Σοφίας είναι το σπίτι του Τάκη Βαρβιτσιώτη, το φαρμακείο του Πεντζίκη και το σπίτι του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Ο γραμματέας της  Εταιρίας ποιητής και εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Τασιόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Μυλόπουλο, που έδωσε την ευκαιρία "να πούμε ότι ως ποιητές, ως λογοτέχνες, ως λογοτεχνία, έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε  στο ευρύ κοινό, να μιλήσουμε, να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο που να δώσουμε αν μη τι άλλο μια διέξοδο και να πούμε ότι υπάρχουμε". Ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος, τόνισε ότι η Εταιρία γεννήθηκε από μια ανάγκη της πόλης να επικοινωνήσει την τέχνη του λόγου. 

O κ. Μυλόπουλος ανακοίνωσε ακόμη ότι την άλλη Παρασκευή, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης βιβλίου θα εγκαινιαστεί το απόγευμα, στις 16.00, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης έκθεση φωτογραφίας από τα έργα του μετρό και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης, πιθανόν στις αρχές Ιουνίου, θα ανοίξουν για ένα τριήμερο για το κοινό οι σταθμοί του μετρό Σιντριβάνι και Παπάφη, ώστε να δει ο κόσμος την πρόοδο των εργασιών. Θα υπάρχει και εκεί έκθεση φωτογραφιών για τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ όλη η δράση θα συνοδεύεται και από θεατρικές παραστάσεις και άλλα events.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ