Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν παλιές ασθένειες λόγω του αντιεμβολιαστικού μπλοκ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις 6-12 Μαΐου

Του Γιώργου Καλλίνη

Έντονο φόβο για την εξάπλωση του «αντιεμβολιστικού μπλοκ» στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα, εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) σε συνέντευξη τύπου, όπου γιατροί προειδοποίησαν για την έξαρση της ξεχασμένης ιλαράς αλλά και άλλων ασθενειών, αν σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε.

 «Ξέρουμε ότι επιδημιολογικά αν το 3-5% που υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  των αρνητών στα εμβόλια αυξηθεί, τότε είναι θέμα λίγων ετών, να θυμηθούμε και άλλες ξεχασμένες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ύπατος, η μηνιγγίτιδα, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος», εξήγησε ο παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ, Νίκος Καρανταγλής.

«Το αντιεμβολιαστικό μπλοκ οφείλεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ενώ έχουν καλό μορφωτικό και κοινωνικό στάτους, τείνουν να μη βλέπουν την τεκμηρίωση και να διαδίδουν ανοησίες. Όταν αυτές τις ανοησίες τις επιλέγουν για τον εαυτό τους μπορούν να πάρουν όλοι την ευθύνη. Όταν όμως αυτό έχει επίπτωση στα παιδιά, τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν με αφορμή τη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση των ανοιχτών εκδηλώσεων #κίνημα_ζωής, #emvoliaZO, #emvoliaZOUME, που διοργανώνει 6-12 Μαΐου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για δεύτερη χρονιά τονίζοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη.

«Ο ρόλος του δικού μας κινήματος ζωής, είναι ακριβώς αυτός: Να ενημερώσουμε επιστημονικά τους πολίτες, προκειμένου να μην υποκύψουν σε φήμες που στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής βαρύτητας. Και αυτό γιατί είδαμε ότι υπάρχει, για παράδειγμα, αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς, μιας ασθένειας που τα τελευταία χρόνια είχαμε ξεχάσει στη χώρα μας τελείως, λόγω των εμβολιασμών», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

«Ο Σκλαβενίτης θα ήταν ακόμη μαζί μας»

Όπως ενημέρωσαν οι γιατροί του πάνελ, περίπου τα 2/3 των παιδιών (65%) εμβολιάζονται από τον οικογενειακό παιδίατρο και αυτό βοηθά να υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Οι πληθυσμοί που υπολείπονται σε εμβόλια είναι οι πληθυσμοί Ρομά και οι οικογένειες που ανήκουν στους αρνητές των εμβολίων, στο αντιεμβολιαστικό μπλοκ.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα θανατηφόρα κρούσματα ιλαράς ήταν γύρω στα 10, τον τελευταίο χρόνο. Η έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας άρχισε μέσα στο 2017, αλλά αυτά τα κρούσματα θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι ανάμεσα μας. Επίσης, αυτά τα 2.500 κρούσματα της ιλαράς, είναι άνθρωποι –κυρίως τα παιδάκια- που χρειάζονται σοβαρή νοσηλεία και σχεδόν στο 30% των περιπτώσεων προκαλούνται δύσκολες επιπλοκές, όπως στο αναπνευστικό σύστημα. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία και για τους ασθενείς αλλά και στο κοντινό τους περιβάλλον», εξήγησε ο ανάφερε ο κ. Καρανταγλής. 

«Αν δεν υπήρχε ο εμβολιασμός θα είχαμε θρηνήσει πάρα πολλά θύματα. Είναι γνωστό, το ξέρετε, ότι εάν ο μεγάλος επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης είχε εμβολιαστεί έγκαιρα κατά της γρίπης, δεν θα είχε αυτή την τραγική κατάληξη», ανέφερε ο κ. Νίτσας.

«Δεν είναι εύκολο να μετρήσουμε πόσα παιδάκια έχουν εμβολιαστεί. Πάντως, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο άρτια εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη. Στην εποχή της κρίσης, προνοήσαμε οι οικογένειες των μη ασφαλισμένων ανθρώπων να εμβολιαστούν δωρεάν. Άρα οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση δωρεάν στο εμβόλιο», ολοκλήρωσε.

Η εβδομάδα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη

Πέντε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο και τα δυόμισι εκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια.  Στη χώρα μας πριν από πέντε δεκαετίες νοσούσαν 22.000 άνθρωποι ενώ έμεναν ανάπηροι και πέθαιναν 250, αλλά η κατάσταση αυτή άλλαξε προς το καλύτερο χάρη στα εμβόλια.

Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 6-12 Μαΐου, ο ΙΣΘ θα πηγαίνει στα σχολεία για να ενημερώσει τους μαθητές για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Επίσης, φέτος, έχει ανανεωθεί η ειδική εφαρμογή "εμβολιάΖΩ" για Android και iOS, η οποία δημιουργήθηκε πέρσι και με την οποία ο ΙΣΘ στόχευσε με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 6 Μαΐου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξανδρου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια των εμβολιασμών, ενώ, την επόμενη Κυριακή, αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Cosmos. Επίσης, την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 20.30, στα γραφεία του ΙΣΘ (Αριστοτέλους 4) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα εμβόλια με ομιλητή τον παδίατρο-λοιμωξιολόγο καθηγητή Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροϊλίδη.

«Οι εμβολιασμοί έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθησαν. Η επιστήμη εξαφάνισε ασθένειες και επιδημίες ενώ την ίδια στιγμή προστάτευσε τον άνθρωπο από πόνους και ταλαιπωρίες. Ενδεικτικά, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει, ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2013 πρόλαβε 322.000.000 νοσήσεις και απέτρεψε 732.000 θανάτους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βγαίνει και φέτος στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνει πάλι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δηλώνει ότι η θωράκιση της κοινωνίας από την ασθένεια λέγεται πρόληψη. Αυτή σώζει ζωές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Από τις λίγες βεβαιότητες των καιρών μας, είναι ο καθοριστικός ρόλος των εμβολίων στη ζωή και στην ποιότητα της. Δοκιμάστηκαν στην πράξη και βελτίωσαν την υγεία και την κοινωνία, παρά τις προσπάθειες αμφισβήτησης από ορισμένους, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την επιστημονική κοινότητα. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι εμβολιασμός ήταν και είναι το πρώτιστο μέσο προαγωγής της δημόσιας υγείας κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ευθύνη διαβεβαιώνει ότι κάθε εμβόλιο είναι ασφαλές. Πριν πάρει άδεια κυκλοφορίας, δοκιμάζεται για την ασφάλειά του και χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση και ιδεοληψίες» ο κ. Νίτσας.

«Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί.

Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ρωτήστε το γιατρό για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας» ανάφερε ο κ. Καρανταγλής, ο οποίος παράλληλα έδωσε απαντήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα εμβόλια

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έδωσε μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών και απάντησε σε πολύ συχνές ερωτήσεων των γονέων.

Ερ.Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;

Απ. Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. Επιπλέον, όμως, προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας

Ερ. Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;

Απ. Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.

Ερ. Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Απ. Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.

Ερ. Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;

Απ. Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ερ. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;

Απ.Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα κα στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!! Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους