Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δύο ψηφίσματα από το δημοτικό συμβούλιο για τον «Κλεισθένη»

Ισοψήφησαν τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν - Πολύωρη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης...

Της Μαρίας Κουζούφη

Σε δύο ψηφίσματα κατέληξε τελικά απόψε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης αναφορικά με το πρόγραμμα Κλεισθένης 1, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, καθώς υπήρξε ισοψηφία στα ψηφίσματα που κατατέθηκαν. Με τα δυο αυτά ψηφίσματα πρόκειται να συμμετάσχει ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και της ΕΝ.ΠΕ. για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, η μία εκδοχή του ψηφίσματος προέκυψε κατόπιν πρότασης του δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας κ. Χρήστου Παπαστεργίου και είχε ως εξής: Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν αποδέχεται ως προσχέδιο νόμου το κείμενο του κ. Σκουρλέτη. Ζητά να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος που να διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες και συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να συμμετάσχει στο διάλογο αυτό.

Η δεύτερη εκδοχή όπως διατυπώθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Φωτίου ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο εμμένει στο αίτημα για δίμηνη, τουλάχιστον, διαβούλευση και κατά το διάστημα αυτό πρώτον να ενημερωθούν οι πολίτες και δεύτερον τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να συλλέξουν να επεξεργαστούν και να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου και η κυβέρνηση να αποδεχθεί συνθετικές λύσεις. Επίσης να συσταθεί διαπαραταξιακή που θα επιμεληθεί τα παραπάνω. Και τα δυο ψηφίσματα πήραν από 17 ψήφους το καθένα. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και τα δυο ψηφίσματα. Επί της ουσίας, στην δεύτερη περίπτωση ζητείται οι τροποποιήσεις και οι διορθώσεις να γίνουν επί του υπάρχοντος νομοσχεδίου.

Είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση και τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις επί του θέματος προκειμένου να προκύψει το κείμενο του ψηφίσματος. Ωστόσο τελικά τέθηκαν σε ψηφοφορία δυο διαφορετικά ψηφίσματα. Στη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη διατύπωση του ψηφίσματος, ο δήμαρχος ζήτησε να μην πέσουμε σε κομματικά παιχνίδια. Εγώ δεν είμαι Σύριζα ούτε υποστηρίζω τον Σύριζα. Δεν πρέπει να πέσουμε σε κομματικά παιχνίδια. Αυτή η ιστορία είναι κομματικό παιχνίδι, είπε χαρακτηριστικά.

Τι είχε προηγηθεί

Στην αρχική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για σαφέστατη καταδίκη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ Πρόγραμμα Κλεισθένης 1, αναφέροντας πάντως, ότι «έχει και μερικά καλά». Σαφέστατα καταδικάζουμε μια τέτοια μεταρρύθμιση γιατί ουσιαστικά δεν είναι μεταρρύθμιση, όπως είπε.

«Το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη Ι πρέπει ή να αποσυρθεί ή να σπάσει στα δύο», είπε ο δήμαρχος. «Να περάσει μόνο για τον εκλογικό νόμο και ας αφήσει τις μεταρρυθμίσεις.  Μεταρρύθμιση θα πει μεταρρύθμιση, όχι ρίχνω πέντε μπουκιές στον πεινασμένο λαό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να βγει ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο «στην οποία να λέμε τα κάποια καλά που έχει αλλά και ότι είναι στο σύνολό του απαράδεκτο». Είπε ακόμη ότι όλα τα συστήματα μπορούν να δουλέψουν αν υπάρχει καλή διάθεση. Όποιος νόμος και να έρθει αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και να πάμε σε συναινετικές διαδικασίες δεν πρόκειται να δούμε φως, τόνισε χαρακτηριστικά.  

«Να επιστραφεί ο “Κλεισθένης 1” ως κείμενο επιεικώς απαράδεκτο», πρότεινε από την  πλευρά του ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης. «Εντός της κυβέρνησης διαβουλεύονταν δυο χρόνια για να μας φέρουν αυτό το αποτέλεσμα και να απαιτήσουν σε 2 εβδομάδες να διαβουλευθούμε και να κάνουμε προτάσεις. Είναι  ενδεικτικό της αντίληψης αυτής της κυβέρνησης αυτό», είπε.

Ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι ο Κλεισθένης 1 αποσκοπεί σε πλήρη αποσύνθεση της Τ.Α. και όχι στη σύνθεση, «όπως θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση». Για την απλή αναλογική είπε: «Μόνο που αυτή δεν είναι άδολη αλλά δόλια και δεν είναι ανα-λογική αλλά παράλογη». Κατά τον ίδιο, πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να πάρει το ΥΠΕΣ τον έλεγχο δήμων και περιφερειών αφού τα συλλογικά όργανα δε θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις χωρίς τις απαιτούμενες πλειοψηφίες. Κατηγόρησε επίσης τον δήμαρχο ότι στα μεγάλα ζητήματα τοποθετείται με την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». «Συμπεριφέρεται σαν δήμαρχος Κάτω Ραχούλας στα σοβαρά, κρύβεται, είναι αθόρυβος και στα ανούσια το παίζει Τζουλιάνι της Νέας Υόρκης», είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια, έχει πει ότι είναι με το γκουβέρνο, πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι «ο κ. Μπουτάρης μπορεί μετά τον Οκτώβριο του 2019 να είναι συνταξιούχος δήμαρχος και να μην τον ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- και κατά συνέπεια στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Όμως για μένα και για τους “Εντάξει” ισχύει ακριβώς το αντίθετο!»

«Το κύριο στο νομοσχέδιο είναι η απλή αναλογική. Δεν θα με πείραζε να είναι χωριστά, ήρθαν μαζί όμως. Οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε θετικά στην απλή αναλογική και από εκεί και πέρα η συζήτηση να γίνει πώς θα αποτυπωθεί στη διοίκηση του δήμου», υποστήριξε μεταξύ άλλων η Ρία Καλαφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη». «Με αυτό το νομοθέτημα η κυβέρνηση εφαρμόζει την απλή αναλογική. Οι αντιδράσεις υπάρχουν, γιατί αυτή φέρνει κάτι διαφορετικό στη λειτουργία των δήμων, καταργεί την παντοκρατορία του ενός ανδρός αρχή», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη κ. Γ. Αβαρλής. Τα προβλήματα που θα υπάρχουν από την εφαρμογή του θα τα δούμε στην πράξη, πρόσθεσε.

Ο Κλεισθένης θέτει τον άξονα να ξεκινήσει μεγάλο παζάρι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν τις εκλογές, μετά τις εκλογές και καθόλη τη διάρκεια των διοικήσεων. Και σε ένα παζάρι όροι δεν υπάρχουν», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». «Ο Κλεισθένης οικειοποιείται τη δημοκρατία για να τη χρησιμοποιήσει χυδαία προς όφελος του ενός. Αίτημα δεν θα πρέπει να είναι μόνο να αποσυρθεί το ν/σ αλλά να αποσυρθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δρα σαν κακομαθημένο παιδί της μεταπολίτευσης», είπε καταλήγοντας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Δελής ανέφερε ότι αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση που προκάλεσε η αναμονή του Κλεισθένη Ι «και η οποία τροφοδοτούνταν συνεχώς από επιλεκτικές κυβερνητικές διαρροές, βλέπουμε να συνεχίζεται ακόμη πιο έντονη, με αφορμή τη δημοσιοποίησή του, πυροδοτώντας κλίμα αντιπαράθεσης». «Η αντιπαράθεση αυτή όμως παραμένει τελικά κούφια, αφήνοντας έξω από τη συζήτηση τη στρατηγική κατεύθυνση του ν/σ», υπογράμμισε. «Η εξήγηση είναι απλή: Κανένα αστικό κόμμα είτε κυβερνητικό ή όχι ούτε η ΚΕΔΕ, ούτε η ΠΕΔ, ούτε η ΕΝ.ΠΕ. δεν αμφισβητούν αυτή τη στρατηγική», βασικό χαρακτηριστικό της οποίας, όπως είπε είναι: η φοροεπιδρομή, ο περιορισμός της σταθερής και μόνιμης εργασίας και η αντίστοιχη επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η εμπορευματοποιήση τομέων και υπηρεσιών, η περιστολή και συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, η διεύρυνση και γενίκευση της ανταποδοτικότητας ως αντίβαρο σε αυτήν την περικοπή και η διασύνδεση δήμων και περιφερειών με μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση» δήλωσε ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Είπε όμως ότι κριτικά στέκεται στη δεύτερη Κυριακή.

Την εκτίμηση ότι ο «Κλεισθένης», το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει τα πολλά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε ένα «τοπικό χάος», εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ