Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στεφάνι στο μνημείο του Λαμπράκη κατέθεσαν Σπίρτζης και Βερναρδάκης

Για μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του παρακράτους και του φασισμού μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζης ...

"Ως μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του παρακράτους και του φασισμού" χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ και αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάϊο του 1963, από όργανα του παρακράτους, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

"Μ΄αυτά που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό στη Θεσσαλονίκη, η σημερινή μέρα δεν είναι μια μέρα μνήμης, είναι μια μέρα συνέχισης του αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του παρακράτους και του φασισμού που συνεχίζουν, καλυπτόμενα από κάποιους, να δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε εδώ, ο προοδευτικός δημοκρατικός κόσμος της χώρας, για να συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στον φασισμό και σε όσους τον υπηρετούν ή τον συγκαλύπτουν" δήλωσε ο υπουργός.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε και ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "η κυβέρνηση δεν θα αφήσει το νεοναζιστικό φίδι να σηκώσει κεφάλι".

"Πενήντα πέντε χρόνια μετά απ΄αυτή τη δολοφονία, νομίζω ότι ξαναζούμε παρόμοιες στιγμές. Το περασμένο Σάββατο, η απρόκλητη επίθεση που έγινε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από παρεμφερείς, θα έλεγα κύκλους με κείνη την εποχή, πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει στιγμή αυτό το νεοναζιστικό φίδι να σηκώσει κεφάλι , θα είναι συντριπτική η απάντηση που θα δώσουμε, δημοκρατικά, θεσμικά και πολιτικά" είπε ο υπουργός, καλώντας τους δημοκρατικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης "να πάρουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους".

"Κατά τη γνώμη μου", συνέχισε ο υπουργός, "αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγάλη μάχη που γίνεται κυρίως σε ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο, να ξαναέρθουν στην επιφάνεια αντιδραστικές απόψεις και ιδέες οχυρωμένες πίσω από διάφορους μηχανισμούς παλιούς της πόλης οι οποίοι έχουν χάσει τις δυνατότητες αναπαραγωγής τους". Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι "πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που θα εξελιχθεί την επόμενη περίοδο" προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "θα είμαστε εδώ, με όλους τους δημοκράτες, για να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στο ναζιστικό φίδι που προσπαθεί να βγει από το καβούκι του".

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ για την επίθεση στον Γ.Μπουτάρη, τόνισε ότι "δεν κατηγορεί κανείς τη ΝΔ, κατηγορεί όμως θήλακες οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορους πολιτικούς χώρους της άκρας δεξιάς, ενδεχομένως και στους κόλπους της ΝΔ". Ο κ.Βερναρδάκης, εκτίμησε, ότι η στάση του κ. Μπουτάρη, για την ανέγερση Μουσείου του Ολοκαυτώματος, έθιξε "μια αόρατη κόκκινη γραμμή, τη συνενοχή που έδειξε η πόλη σε ένα έγκλημα". "Αυτό ο Μπουτάρης είχε τη δύναμη και το σθένος και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, να το αναδείξει ως ένα μείζον γεγονός".

Σχολιάζοντας τα γεγονότα από την πλευρά του ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, σημείωσε ότι υπάρχει από την αξιωματική αντιπολίτευση "μια προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης" ενώ "τέτοιου είδους γεγονότα θα πρέπει απερίφραστα να καταδικάζονται από όλους, χωρίς ναι μεν, χωρίς αλλά, χωρίς αστερίσκους".

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν νωρίτερα και μέλη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη - Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν κοινά σημεία της επίθεσης στον Γ.Μπουτάρη με την δολοφονία Λαμπράκη, το μέλος της ΕΔΥΕΘ, Ηλέκτρα Ραϊζη, είπε ότι "δεν βρίσκει κοινά στοιχεία, αφετέρου όμως καταδικάζει την ενέργεια". "Είναι απαράδεκτη αλλά δεν είναι όμως το ίδιο πράγμα, είναι τελείως διαφορετικό" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ