Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Τα λάθη στην χρηματοδότηση κατά των πυρκαγιών

Ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης μιλά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Υψηλός είναι ο βαθμός ετοιμότητας του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο ενεργειών σε περίπτωση που ξεσπάσει μια έντονη πυρκαγιά και πρέπει να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό τονίστηκε χθες κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του τοπικού συντονιστικού οργάνου του δήμου με τις υπηρεσίες εθελοντών και με εκπροσώπους του δασαρχείου και της πολιτικής προστασίας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όποια εκδήλωση πυρκαγιάς. Και θα φροντίσουμε κάθε περιστατικό να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό, είτε ως κίνδυνο, είτε ως επίπτωση. Από την άνοιξη και μετά έχουν γίνει αποψιλώσεις των σημείων που μας υπέδειξαν κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες δομών πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και έχουν διανοιχθεί αγροτικοί δρόμοι ή έχουν διαμορφωθεί ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολα η μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων, εφόσον χρειαστεί. Στον δήμο μας όταν υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά γίνονται παρατηρήσεις από ψηλά, αλλά και περιπολίες από ομάδες εθελοντών με οχήματα του δήμου. Επίσης έχουμε παρουσία της πυροσβεστικής υπηρεσίας με κλιμάκιά της 24 ώρες το 24ωρο από τις αρχές του Μάη μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη, ενώ στο κομμάτι της πρόληψης έγινε και έλεγχος στους πυροσβεστικούς κρουνούς», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Όπως μας είπε στη σύσκεψη μίλησαν και για τον σχεδιασμό δράσεων σε περίπτωση εκκένωσης. Σημείωσε πως τονίστηκε ότι υπάρχουν κάποια μεμονωμένα σημεία στον Κισσό Χορτιάτη όπου έχει αλλοιωθεί ο δρόμος και εκεί θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να είναι εύκολη η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ωστόσο τόνισε πως η οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία είναι μηδαμινή και μη σωστά κατανεμημένη. Και η κατανομή δεν γίνεται με βάση την έκταση που έχει σε δασική περιοχή, αλλά με βάση τον πληθυσμό του. Έτσι πχ ο δήμος Θεσσαλονίκης παίρνει περισσότερα χρήματα από τον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη ή με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών, αν και ο πρώτος δεν έχει τόση μεγάλη γεωγραφική επαφή που να βρίσκεται στο δάσος. 

Επίσης τα χρήματα που δίνει η κεντρική εξουσία έρχονται συνήθως αρκετά αργά. «Η καταβολή γίνεται συνήθως στα μισά του καλοκαιριού και αυτό δυσχεραίνει το έργο μας για την αντιπυρική προστασία και την πληρωμή των ατόμων που εμπλέκονται στο έργο», σχολίασε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη πήρε πριν λίγες μέρες για την αντιπυρική προστασία μόλις 39.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα φαινόμενα άναρχης δόμησης που υπάρχουν στην χώρα μας ο δήμαρχος τόνισε πως στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη δεν παρατηρούνται φαινόμενα όπως πχ στην Ασπροβάλτα ή την Νέα Καλλικράτεια με αυθαίρετα. «Τα κτίρια που χτίζονται γίνονται με οικοδομικές άδειες και τηρούνται οι κανόνες, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που σημειώνονται υπερβάσεις στη δόμηση», ανέφερε.

Σήμερα καλύτερη η πρόληψη απ’ ότι το 1997

Εξάλλου ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά του 1997. «Έζησα την πυρκαγιά του Σέιχ Σου ως δημοτικός σύμβουλος. Και πιστεύω πως η συνεργασία, η πρόνοια και η κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική τώρα. Τότε η πόλη είχε αιφνιδιαστεί και ο θεός μας προστάτεψε αλλάζοντας τη φορά των ανέμων. Στις μέρες μας έχουμε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Και στα χρόνια που έχουν περάσει έχουν σημειωθεί 20-25 πυρκαγιές στα όρια του δάσους του Σέιχ Σου και έχουν αντιμετωπιστεί λόγω της ετοιμότητας όλων των αρμόδιων φορέων και δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ