Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επιχειρήσεις χάνουν χρήματα λόγω χάκερς – Τι πρέπει να προσέχουν

Τι συμβουλεύει τους επιχειρηματίες του ΕΒΕΘ...

Της Μαρίας Κουζούφη

Την προσοχή των επιχειρήσεων εφιστά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για ηλεκτρονικές απάτες στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναλλαγών εσωτερικού και εξωτερικού, έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε.

Ειδικότερα, το ΕΒΕΘ προτρέπει τις επιχειρήσεις όταν πωλούν προϊόντα τους να βεβαιώνονται απόλυτα για την καταβολή της αξίας των εμπορευμάτων τους, με την εμφάνιση της πιστωθείσης αξίας στον λογαριασμό όψεως που διαθέτουν.

«Μόνο τότε οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι απολύτως σίγουρες για την πληρωμή των εμπορευμάτων τους και να μην αρκούνται σε ηλεκτρονικά μηνύματα εμβασμάτων πριν προχωρήσουν στην αποστολή των ειδών τους προς τους δυνητικούς αγοραστές», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Συμβαίνει εδώ και καιρό να στέλνουν κάποιοι ηλεκτρονικά το έμβασμα που έχει γίνει για κατάθεση στο λογαριασμό του προμηθευτή και αυτό να είναι ψεύτικο, όπως λέει ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΘ Παναγιώτης Μενεξόπουλος, μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης. Χάκερς με κάποιον τρόπο μπαίνουν στον σέρβερ εταιρειών, υποκλέπτουν μηνύματα και δημιουργούν πλαστές εντολές με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα. Το φαινόμενο που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό αφορά τόσο τις παραγγελίες εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Οι χάκερ χρησιμοποιούν μάλιστα φόρμα πανομοιότυπη με αυτήν που στέλνει ο προμηθευτής.

«Έστω ότι είστε ο πελάτης και είμαι ο προμηθευτής. Σας στέλνω μια προ-φόρμα ένα προ-τιμολόγιο και σας λέω ότι θα μου βάλετε σε αυτόν τον λογαριασμό αυτά τα χρήματα για την παραγγελία. Εσείς προχωράτε και λέτε, ναι θα βάλω αυτά τα χρήματα για να εκτελεστεί η παραγγελία και παρακαλώ φορτώστε μόλις σας στείλω με ένα μέιλ την πληρωμή. Η πληρωμή αυτή είναι αυτό που βγάζει μια τράπεζα όταν γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από έναν λογαριασμό σε έναν λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας. Μέχρι να γίνει αυτό έχει τύχει παρά πολλές φορές, ο χάκερ να μπει στον σέρβερ του προμηθευτή και να στέλνει στον πελάτη αντί να βάλει τα χρήματα στον κανονικό λογαριασμό του προμηθευτή να τα βάλει σε έναν άλλο, ο οποίος είναι και ο λογαριασμός του χάκερ».

«Από την στιγμή που ένα σύστημα παραγγελιοδοσίας και παραγγελιοληψίας λειτουργεί ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά πάλι κοινοποιείται στον προμηθευτή από οποιονδήποτε πελάτη ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μεταβίβασης εντολής για μεταφορά χρημάτων, θα πρέπει ο προμηθευτής να μη φορτώσει το εμπόρευμα εάν δεν δει τα χρήματα να έχουν μπει στο λογαριασμό του. Γιατί η ηλεκτρονική εντολή για μεταφορά χρημάτων δίδεται σήμερα και εκτελείται μετά από μια ή δυο μέρες. Δεν πιστώνεται άμεσα το ποσό στο λογαριασμό. Σε αυτό το διάστημα ο πελάτης διαμαρτύρεται και ζητάει να φορτώσει το εμπόρευμα ο προμηθευτής αφού έχει πληρώσει, αλλά αν φορτώσει ο προμηθευτής περιμένει τα χρήματα και δεν τα παίρνει ποτέ», λέει ο κ. Μενεξόπουλος.

Η συγκεκριμένη απάτη συνήθως γίνεται σε πελάτες πρώτης συναλλαγής αλλά μπορεί το χακάρισμα να γίνει και σε συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων που έχουν εμπορικές σχέσεις χρόνια.

«Ο χάκερ μπορεί να μπει σε οποιονδήποτε σέρβερ και να κάνει αυτήν την επέμβαση, δημιουργώντας μια πλαστή εντολή», όπως λέει ο κ. Μενεξόπουλος, ο οποίος εφιστά την προσοχή σε όλους τους επιχειρηματίες. «Αυτό που λέμε από το Επιμελητήριο είναι μην φορτώνετε όταν δεν έχετε δει χρήματα στο λογαριασμό γιατί μπορεί να πέσετε θύματα απάτης. Και όσο πονάει το 1 εκατ. μπορεί να πονάνε και οι 100.000 και οι 10.000 και το εκατοστάρικο». Μάλιστα λέει ότι και στη δική του επιχείρηση σημειώθηκαν 7-8 τέτοιες περιπτώσεις απάτης με την πρώτη να έχει σημειωθεί πριν 2 χρόνια. Για το θέμα έχουν κατατεθεί και μηνύσεις στην Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ