Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Makedonia Palace: Βιβλίο με τα 60 χρόνια ιστορίας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ζωντανεύουν 60 χρονιά με ιστορίες, πρόσωπα και φωτογραφίες

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στα δωμάτιά του έμειναν προσωπικότητες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Κατρίν Ντενέβ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, γύρω του πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πολιτικές ομιλίες όπως αυτή του Καραμανλή το 1974 συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, ενώ στο μπαρ του πάρθηκαν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, φημολογούμενης και της απόφασης για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ένας γαλαζοαίματος ένοικός του έφυγε από δωμάτιό του παίρνοντας για… αναμνηστικό τα χρυσά μαχαιροπίρουνα που υπήρχαν στο τραπέζι της σουίτας του για να πιαστεί αργότερα από τελωνειακούς και να σωθεί από την διακριτικότητα του διευθυντή του ξενοδοχείου, που για να μην εκτεθεί ο πελάτης του, υποστήριξε πως του τα δώρισαν ως ενθύμιο, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση του '74 που έγινε μπροστά στους χώρους του ξεκίνησε με αίτημα για ένα… ρουσφέτι: μια μάνα ζήτησε μια θέση εργασίας για το παιδί της που ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα μπορεί να μάθει κανείς ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου – λευκώματος με τίτλο «Το παρελθόν και το μέλλον» (εκδ. COZY Publications) που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 60 χρόνια από την στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για την ανέγερση του Μακεδονία Παλλάς.

Όπως εξήγησε ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου που έχει τη γενική επιμέλεια της έκδοσης «η απόφαση για να χτιστεί ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην Μεταπολεμική Θεσσαλονίκη πάρθηκε το 1957. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να χτιστεί ένα σύγχρονο ξενοδοχείο στην πόλη. Το 1960 άρχισε το μπάζωμα της παραλίας και το 1962 είχε φτάσει μέχρι την οδό Καλλιδοπούλου. Εκείνη την χρονιά ο Καραμανλής έκανε βόλτα στις λάσπες που υπήρχαν στο εργοτάξιο και σε μια στιγμή είπε με την χαρακτηριστική Σερραϊκή προφορά του “ιδώ”, και ήταν η θέση που βρίσκεται τώρα το ξενοδοχείο. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Αρχικές ονομασίες είχαν προταθεί το “Λευκός Πύργος” και το “Πέλλα”, ενώ το 1966 ήρθε η πρόταση από το αρμόδιο υπουργείο να ονομαστεί το ξενοδοχείο “Μακεδονία”», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου το μεσημέρι κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είπε πως πολύτιμο υλικό και φωτογραφίες έδωσαν το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, η καθηγήτρια ΑΠΘ Αλέκα Γερολύμπου, ο καθηγητής ΑΠΘ Βασίλης Κολώνας, αλλά και ο ιδιοκτήτης του Ράδιο Σίτυ. Παράλληλα στην έκδοση υπάρχει υλικό και από την “Παράλλαξη” με την δράση που έκανε όταν έκλεισε το ξενοδοχείο, λίγο πριν την 3η ανακαίνισή του επί ιδιοκτησίας ομίλου Ιβάν Σαββίδη.

«Από τις πύλες και τα δωμάτιά του πέρασαν πολλές προσωπικότητες. Εμείς επιλέξαμε τις 100 πιο σπουδαίες και περιλαμβάνονται στην έκδοση. Προέρχονται κυρίως από τον χώρο της πολιτικής, των σπορ και των τεχνών», σημείωσε ο γενικός επιμελητής της έκδοσης, ενώ πρόσθεσε πως στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια συνέντευξη της Μαρίας Κατσαρού Βαφειάδη που έκανε την τρίτη και τελευταία ανακαίνιση.

«Η τελευταία ανακαίνιση που έκανε το Μακεδονία Παλλάς έδωσε αφορμή και σε άλλα ξενοδοχεία να ανανεώσουν την όψη τους, ενώ παράλληλα προκάλεσε κινητικότητα και άλλων φορέων στον κλάδο», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας. Τόνισε πως «η πόλη έχει εξελίξει το 15% των τουριστικών της δυνατοτήτων» και πως ναυαρχίδα των ξενοδοχείων της πόλης μας είναι το Μακεδονία Παλλάς, ευχήθηκε να ευοδωθούν τα σχέδια του ομίλου Σαββίδη για δημιουργία μαρίνας και acquarium στο ξενοδοχείο, και πρόσθεσε πως θα δοθεί και νέα δυναμική στο παραλιακό της μέτωπο με την έναρξη λειτουργίας του νέου ξενοδοχείου Olympus Νάουσα. Εστιάζοντας στην έκδοση είπε πως είναι απόρροια της μεγάλης κινητικότητας της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης τα τελευταία χρόνια, ενώ μοιράστηκε και τη δική του ιστορία από το εφηβικό του φλερτ λέγοντας πως μένοντας στην περιοχή της Ανάληψης, το όριο της βόλτας του ήταν το Μακεδονία Παλλάς.

Στην μακρόχρονη σχέση του με το ξενοδοχείο αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Μακεδονία Παλλάς κ. Άλκης Σωτηρίου. «Συνδέομαι με ένα κομμάτι από το παρελθόν του, είμαι στο παρόν και εύχομαι το ξενοδοχείο να έχει λαμπρό μέλλον», τόνισε. Είπε πως το ξενοδοχείο κέρδισε το όνομά του μέσω της ποιότητάς του και των πελατών του και πλέον η φήμη του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Ο κ. Σωτηρίου αναφέρθηκε στις δύο προηγούμενες ανακαινίσεις, στα προβλήματα που υπήρξαν μετά το 2005, ενώ μιλώντας για την απόφαση του κ. Σαββίδη για την 3η, ριζική πλέον ανακαίνιση, είπε πως «άλλαξε τελείως όψη στο Μακεδονία Παλλάς».

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση δεν πωλείται, αλλά θα δωρίζεται στους πελάτες του ξενοδοχείου. «Δεν είναι μια εμπορική πράξη η απόφαση για την έκδοση αυτή», εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου Θεσσαλονίκης».

Να σημειωθεί πως η πρώτη εκτύπωση είναι 1100 αντίτυπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ