Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο η Νέα Παραλία – Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα

Ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσαν οι Φίλοι της Νέας Παραλίας ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δημόσια ανοιχτή συζήτηση για τη Νέα Παραλία διοργάνωσε χθες το βράδυ στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Σύλλογος «Φίλοι της Νέας Παραλίας», προκειμένου να αναζητηθούν προτάσεις για να γίνει μια επανεκκίνηση, όπως τονίστηκε.

«Η νέα παραλία έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή σε ένα σημείο που αρχίζει να γίνεται μη επιστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου και ένας εκ των δυο αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν το έργο, Πρόδρομος Νικηφορίδης μιλώντας σε ένα κοινό που αποτελούνταν τόσο από εκπροσώπους φορέων και δημοτικούς συμβούλους, όσο και από απλούς πολίτες. Πάντως, αν και είχαν προσκληθεί όπως τόνισε ο κ. Νικηφορίδης,  δεν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή αντιδήμαρχοι. «Θα ήθελα να είναι εδώ ο δήμος, να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύση. Περιμέναμε ότι θα έρθουν, αλλά θα επανέλθουμε», σημείωσε ο ίδιος. Πάντως εξέφρασε την προθυμία για συνεργασία λέγοντας: Μας ενδιαφέρει η νέα παραλία, η οποία αποτελεί σημαντικό πρεσβευτή στο εξωτερικό, να αποκτήσει την παλιά της αίγλη, αυτήν που είχε πριν μερικά χρόνια.

Η σημερινή εικόνα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Νικηφορίδης παρουσίασε -δείχνοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό- την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Παραλία. Δεξαμενές νερού που δεν έχουν πλέον νερό, σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, ξεραμένα δένδρα και γρασίδι σε κακή κατάσταση, καμένες λάμπες και κλεμμένα φωτιστικά, παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε πεζόδρομο, αλλά και κακοτεχνίες, συνθέτουν το σκηνικό όπως το παρουσίασε ο κ. Νικηφορίδης. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για το πράσινο, όπως τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως το μόνο ελαφρυντικό που μπορεί να σκεφτεί για την υπηρεσία πρασίνου είναι ότι δεν ένιωσε ποτέ το έργο δικό της. Είπε επίσης ότι το σκοτάδι που επικρατεί στη νέα παραλία είναι πολύ επικίνδυνο. Ο ίδιος πρότεινε τα εξής: Άμεση αντικατάσταση πρασίνου, αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων, αντικατάσταση κλεμμένων φωτιστικών, συντήρηση σιντριβανιών και δεξαμενών, πλήρη απαγόρευση εισόδου ιδιωτικών αυτοκινήτων στους ομίλους, συστηματικό σβήσιμο των μουτζουρών και συντήρηση κατασκευών. Συγκεκριμένες προτάσεις υπάρχουν και για κάθε κήπο ξεχωριστά. «Πληρώνουμε κάθε μήνα δημοτικά τέλη. Ο δήμος πρέπει να απαντήσει γιατί δεν έχουμε φωτισμό και γιατί δεν ποτίζονται τα πάρκα», είπε εξάλλου μια κάτοικος της περιοχής. Εξάλλου, απαντώντας σε επισήμανση πολίτη για τον ποδηλατόδρομο, ο κ. Νικηφορίδης είπε ότι δεν ήταν μέρος της μελέτης τους και εγκαταστάθηκε από τη δημοτική αρχή εκ των υστέρων.

Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναn παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους και κατατέθηκαν προτάσεις. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κ. Πάρις Μπίλλιας, τόνισε ότι δυστυχώς η καλή συντήρηση δημόσιων χώρων και κτιρίων απουσιάζει από την πατρίδα μας και από το δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέροντας για παράδειγμα την αλάνα της Τούμπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή εικόνα της νέας παραλίας οφείλεται στους βανδαλισμούς και στην έλλειψη συντήρησης. Πρότεινε την αύξηση της αστυνόμευσης αλλά και να υπάρξει εργολαβία έως τέσσερα έτη με αντικείμενο την συντήρηση και καλή λειτουργία του έργου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης επεσήμανε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα για την συντήρηση της Νέας Παραλίας. Ένας από τους λόγους που πρέπει -και αργήσαμε πολύ- να μισθώσουμε τα περίπτερα πολιτισμού και ψυχαγωγίας είναι και αυτός. Με πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, μαζί με το πρώην Ιντέρνι που είναι μια «μαύρη τρύπα» εκεί, μπορεί ο δήμος να εκταμιεύει κάθε χρόνο πάνω από 400.000 ευρώ, τόνισε. «Χρήματα για τη συντήρηση υπάρχουν. Αίσθηση ευθύνης και αντίληψη δεν υπάρχει», υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη των «Εντάξει» κ. Σωκράτης Δημητριάδης υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διορθωθεί «το χάλι αυτό είναι να φύγει αυτή η διοίκηση».

Ο πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Θεοχάρης Ζάγκας, τόνισε ότι γενικά το πράσινο σε όλη την πόλη βρίσκεται πολύ χαμηλά ενώ σημείωσε ότι το Τμήμα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα χώρο της παραλίας και να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πάντως ο κ. Νικηφορίδης ενημέρωσε ότι υπήρξαν στο παρελθόν προτάσεις από φορείς να αναλάβουν τη συντήρηση τμημάτων της Νέας Παραλίας, ωστόσο στις σχετικές επιστολές που στάλθηκαν στο δήμο δεν υπήρξε απάντηση.

«Βλέπω ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ του Συλλόγου και του Δήμου, πρέπει να ξεπεραστεί. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η Νέα Παραλία», σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ και πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Ταχιάος.

Παρέμβαση έκαναν μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, η πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ κ. Ελένη Παπαδοπούλου, ο Γιώργος Ράκκας εκ μέρους των «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρβανίτης.

Δείτε το βίντεο του typosthes.gr με δήλωση του κ. Πρόδρομου Νικηφορίδη 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν