Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέρασε ο ισολογισμός – απολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης

Έγκριση για τον ισολογισμό 2017 - Με 25 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 6 λευκά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τον Απολογισμό, τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης της Ταμειακής Διαχείρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έτος 2017, ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες το δημοτικό συμβούλιο στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης. Ειδικότερα, 25 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, κατά ψήφισαν 12 και λευκό 6.

Τα συνολικά έσοδα του δήμου Θεσσαλονίκης χρήσης του 2017 ανήλθαν στο ποσό των 186,9. Αν συμπεριληφθούν και τα έκτακτα έσοδα ποσού 36 εκατ.  ευρώ, τα συνολικά έσοδα του δήμου οργανικά και ανόργανα ανέρχονται σε 222,9 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του δήμου χρήσεως 2017 ανήλθαν στο ποσό των 209,8 εκατ. ευρώ. Αθροιζόμενα με τα έκτακτα έξοδα ποσού 16,8 εκατ. Ευρώ το σύνολο των εξόδων οργανικών και ανόργανων ανήλθε σε ποσό 226, 6 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις του δήμου για το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 275.216.024,95 ευρώ. Το σύνολο των πληρωθέντων ανήλθε στις 211.936.534,23 και το χρηματιστικό υπόλοιπο στα 45.910.962,50 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αγγελίδου επεσήμανε ότι ο σκοπός του δήμου δε είναι κερδοσκοπικός, αλλά να παράγει έργο για δημότες και να διαχειρίζεται τους κρατικούς και ίδιους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τη μείωση εσόδων κατά 3,3 εκατ. ευρώ είπε ότι οφείλεται στην πολιτική του δήμου σχετικά με τα τέλη, τα οποία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μειώθηκαν, όπως είπε. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έχει γίνει μείωση 38,5% στις κατοικίες και 33,5% για επαγγελματικές στέγες στην 8ετία. «Είναι κοινωνική πολιτική, είναι σημαντικό να αισθανθούμε τους δημότες μας». Η δύσκολη οικονομική συγκυρία χτυπάει και τον ίδιο το δήμο τόνισε η αντιδήμαρχος, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την υπεξαίρεση η οποία συνέβη πριν το 2011. Αυτήν τη στιγμή 32 εκατ. υπεξαίρεσης βεβαιωμένα επιβαρύνουν το δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε.

Η αντιπολίτευση

Ο κ. Σωκράτης Δημητριάδης από την παράταξη των Εντάξει, διάβασε την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος έφυγε εκτάκτως από τη συνεδρίαση εξαιτίας προσωπικού προβλήματος. Σε αυτήν τονιζόταν ότι «ο απολογισμός της διοίκησης, για άλλη μία φορά, αποδεικνύει ότι η σημαία της χρηστής διαχείρισης έχει υποσταλεί εδώ και καιρό». «Δεν είναι δυνατό να θεωρείτε ότι ο Δήμος διαχειρίζεται σωστά τα έσοδα και τις δαπάνες τους, όταν το πρώτο πράγμα που προκύπτει από μία σύντομη ματιά είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν δήμο υπερχρεωμένο από δάνεια. Το 2017 τα δάνεια έφθασαν τα 20,8 εκατομμύρια ευρώ, με τα τοκοχρεολύσια στα 3,1 εκατομμύρια. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο δήμος παίρνει πολλά από τους δημότες, τη στιγμή που δίνει πολύ λίγα. Τα μεγαλύτερα έσοδα –εκτός επιχορηγήσεων- προέρχονται από τέλη και πρόστιμα», τόνισε μεταξύ άλλων. Η τοποθέτηση του κ. Καλαφάτη καταλήγει με τρεις επισημάνσεις προς τον δήμαρχο: 1. Εισπράττετε περισσότερα από όσα κατ’ αναλογία έπρεπε να επιστρέψετε στους πολίτες. 2. Φορτώσατε με δάνεια τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να κάνετε έργο το οποίο οφείλατε να υλοποιήσετε χωρίς να επιβαρύνετε τους Θεσσαλονικείς για τα επόμενα χρόνια -όπως πράττετε τώρα. 3. Τα στοιχεία που δώσατε είναι κατακερματισμένα και δύσκολα ελέγχονται.

Η επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη κ. ΡίαΚαλφακάκου τόνισε ότι ερωτηματικό για την ίδια αποτελεί το θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς όπως είπε έχει μπει μόνο 1,5 εκατ. (στα ταμεία) ενώ έθεσε και ζήτημα ιεράρχησης των απαλλοτριώσεων. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος για τις εγγυητικές «γιατί αν δεν ελεγχθούν και δε ζητηθούν πίσω όταν χρειαστεί, ο δήμος  μπορεί να χάσει σημαντικά έσοδα». Αναφορά έκανε και στις επισφαλείς απαιτήσεις για τις οποίες είπε ότι είναι αρκετές αλλά και στο θέμα των υπεξαιρέσεων για τις οποίες είπε ότι «όλοι ξέρουμε ότι έγιναν από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου».

Στη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας ότι βαίνει διαρκώς μειούμενη. «Εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι «όση κουβέντα και να γίνεται για κατασχέσεις από τη στιγμή που αυτή είναι η δυνατότητα του κόσμου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του είναι μια κουβέντα κενή».

Από την παράταξη Γειτονιές σε Δράση, η Μόνικα Αϊβάζογλου καταδίκασε την ανεπάρκεια της διοίκησης να μετατρέψει το όραμα σε στρατηγική και να παράξει ουσιαστικό έργο, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι η πόλη βιώνει κατάσταση μιζέριας και στασιμότητας. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν κρύβονται για αυτό και καταψηφίζουμε», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών