Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Στις 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23.03, ένας δυνατός σεισμός συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς (εκ των οποίων οι περισσότεροι -37- ήταν ένοικοι οκταόροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου) και 220 τραυματίες. Είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στο χωριό Στίβος, 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, τι έχουμε μάθει από αυτόν το σεισμό; Πόσο βοήθησε στην καλύτερη κατασκευή κτιρίων, αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά εμείς οι ίδιοι ένα τέτοιο γεγονός, στη διαχείριση δηλαδή του σεισμικού κινδύνου;
Πτυχές αυτών των θεμάτων θα επιχειρήσει να εξετάσει η ημερίδα με θέμα «40 χρόνια μετά... Μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς;» που διοργανώνει, η Koσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 και ώρες 18.00-21.00, στο Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» (Κτίριο Εδρών) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Σαράντα χρόνια πριν ξέραμε πολύ λιγότερα για τους σεισμούς. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη πόλη. Και ήταν πρωτόγνωρο για την Ελλάδα που έχτιζε σπίτια και κτίρια με βάση το διάταγμα του 1959, γνωστό και ως “Ελληνική μέθοδος”, και θεωρούσε πως οι κατασκευές που γίνονταν από οπλισμένο σκυρόδεμα ήταν άτρωτες, να δει τέτοια καταστροφή σε αυτά», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Ασημίνα Αθανατοπούλου-Κυριακού.
Και συμπλήρωσε: «Με αφορμή τον σεισμό του ’78 η πολιτεία οργανώθηκε καλύτερα για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Άλλαξαν οι αντισεισμικοί κανονισμοί, δημιουργήθηκαν δομές όπως ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), και η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ). Παράλληλα έγιναν αλλαγές και στο διδακτικό κομμάτι στο Πανεπιστήμιο: άλλαξε το πρόγραμμα σπουδών».
Τόνισε πως σήμερα τα κτίρια που ζούμε, εργαζόμαστε ή επισκεπτόμαστε «είναι ασφαλή και είναι χτισμένα με σύγχρονες προδιαγραφές». Και πρόσθεσε: «Εξάλλου μην ξεχνάτε πως οι Έλληνες μηχανικοί θεωρούνται από τους καλύτερους του κόσμου και όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό είναι περιζήτητοι και βρίσκουν αμέσως δουλειά».

Λάθος να βγουν όλοι στους δρόμους όταν γίνει σεισμός
Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστίασε η κυρία Ασημίνα Αθανατοπούλου-Κυριακού ήταν η διαχείριση σεισμικού κινδύνου. Η ίδια εξήγησε με βάση και την προσωπική της εμπειρία: «Το ’78 ήμουν φοιτήτρια και θυμάμαι πως λίγο μετά τον σεισμό όλοι είχαν βρει στους δρόμους με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η κυκλοφορία. Για παράδειγμα ήταν αδύνατον να πας από το Βαρδάρη μέχρι την Σχολή Τυφλών. Όταν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός το να αφήσεις το σπίτι σου και να μπεις στο αυτοκίνητό σου για να οδηγήσεις είναι ό,τι χειρότερο. Πολλοί είχαν τότε την ίδια ιδέα και οι δρόμοι φράκαραν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει ασθενοφόρο ή όχημα της πυροσβεστικής. Πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται από τον δήμο στον οποίο ανήκουν για το πού βρίσκονται τα σημεία συγκέντρωσης κοινού και να έχουν αυτά ως προορισμό τους».

Ποιοι θα μιλήσουν στην εκδήλωση
Να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση στο ΑΠΘ θα μιλήσουν οι:
-Γεώργιος Πενέλης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ
-Ηλίας Βαφειάδης, Πολιτικός Μηχανικός Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ)
-Μαρία Αρακαδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Διευθύντρια ΔΠΜΣ Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού
-Ιωάννης Δουδούμης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ
-Κυριαζής Πιτιλάκης, διατελέσας Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ
-Παναγιώτης Σκαρλάτος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος Ομάδας Εργασίας ΤΕΕ/ΤΚΜ
-Βασίλης Λεκίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΙΤΣΑΚ – ΟΑΣΠ)
-Χαράλαμπος Σεργιάδης, Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Την εκδήλωση υποστηρίζει η φοιτητική ομάδα ΙΑCES (International Association of Civil Engineering Students Local Committee – Aristotle University of Thessaloniki).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ