Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νοτοπούλου: Επενδυτικό ενδιαφέρον που γίνεται πράξη στη Β. Ελλάδα

Δεύτερος κύκλος του αναπτυξιακού νόμου

 

«Βλέπουμε το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον να γίνεται πράξη», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφερόμενη στην επιχειρηματική πρωτοβουλία στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

   «Στον δεύτερο κύκλο του αναπτυξιακού νόμου, που "τρέχει" το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είχαν κατατεθεί 54 σχέδια, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 37, ύψους 277 εκατ., επομένως μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις, που δείχνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να έλθουν και να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχα, για το καθεστώς των ανεξάρτητων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον α' κύκλο είχαν υποβληθεί 6-7 σχέδια, ενώ στον δεύτερο 24», επισήμανε η κ. Νοτοπούλου.

 

   "Οι νέες δράσεις του ΥΜΑΘ με επίκεντρο τη στήριξη των νέων και της έρευνας"

 

   Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης των νέων, μέσα από προγράμματα που θα προκηρύξει το ΥΜΑΘ, διευκρίνισε: «Η στόχευση του προγράμματος που ξεκινά το ΥΜΑΘ είναι να δώσει χώρο στους νέους, οι οποίοι παραμένουν εδώ και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους. Το πρόγραμμα που θα "τρέξουμε" αφορά μία διαφορετική προσέγγιση του ίδιου του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Αφενός είναι χρήσιμη η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, αφετέρου πρέπει να στηριχθούν πιο καινοτομικές δράσεις και κυρίως προτάσεις της νεολαίας. Θα υπάρξει μικρής τάξης -ουσιαστική όμως- χρηματοδότηση σε ομάδες νέων, που φέρνουν καινοτόμες προτάσεις γύρω από τς αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Εδώ εντάσσουμε και δύο νέους άξονες, που για εμάς είναι προτεραιότητα, τις δράσεις κοινωνικής συνοχής, δηλαδή δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής πολιτικής και μία τελευταία για τη δικτύωση των νέων».

 

   Η υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση συνολικά ακολουθεί μία στρατηγική στήριξης των νέων ερευνητών και στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως «η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο» και «ευελπιστούμε ότι θα γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή, καθώς αυτή είναι που πραγματικά μπορεί να κρατήσει κυρίως νέους ερευνητές στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες, σε επενδύσεις που θα έλθουν και να εξάγουν την καινοτομία που θα παράξουν εδώ». Αναφερόμενη στην αλλαγή διοίκησης στον φορέα εξήγησε πως «η επιλογή του κ. Λουφάκη συμπυκνώνει την εμπιστοσύνη προς τους φορείς της πόλης», ενώ «εκτιμούμε πως είναι η χρυσή -αν όχι τελευταία- ευκαιρία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας να αποδείξει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να έχει, ειδικά στη μεταμνημονιακή εποχή».

 

   Αναφερόμενη στο σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ σημείωσε πως «είναι κάτι που θα αναβαθμίσει πρωτίστως τη λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όσο και το κέντρο της πόλης και είναι στόχος και μέλημά μας εντός του 2019 να υπάρξει η έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου και του προεδρικού διατάγματος».

 

   Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η υφυπουργός παρατήρησε πως «είναι μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, κυρίως για τη μεριά της FYROM, εκτιμούμε όμως ότι θα έχει αίσια έκβαση και για τούτο εργαζόμαστε εντατικά και έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία και ως ΥΜΑΘ».

 

   «Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΥΜΑΘ και της αναπροσαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΜΑΘ», εξήγησε: «προχωράμε στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας, μία πρόταση που κατατέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην πρόσφατη σύνοδο των τεσσάρων πρωθυπουργών».

 

   «Εκτιμούμε πως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία [...] για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη και συγκροτημένη κοινή πρωτοβουλία, τόσο από τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό, αλλά και από μη κεντρικούς φορείς των βαλκανικών κρατών, προκειμένου να προωθηθεί η σύγκλιση, δράσεις και πρωτοβουλίες στη βάση πια -δηλαδή από τα κάτω- της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, των δικτύων και υποδομών, της νεολαίας, της επιχειρηματικότητας, των πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να λάβει σάρκα και οστά από το ΥΜΑΘ, με τον συντονισμό του ΥΜΑΘ, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και έχουμε βάλει στόχο εντός του 2019 το πρώτο 6μηνο να καταρτίσουμε το master plan και να αποσπάσουμε και την έμπρακτη συναίνεση από τους φορείς στις άλλες βαλκανικές χώρες και στο δεύτερο εξάμηνο να αρχίσει η λειτουργία του».

 

   Σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμπορικού σήματος «μακεδονικό» εκτίμησε πως «θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον θόρυβο, εάν πρόκειται για μια εύλογη και δικαιολογημένη ανησυχία των παραγωγικών φορέων, καθώς στις συσκέψεις που κάναμε στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ευθύνη και πρωτοβουλία του κ. Κατρούγκαλου, δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα τριβής μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τη FYROM».

 

Για την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα

 

   Σχετικά με την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα, η κ. Νοτοπούλου είπε πως «περιμένουμε το πόρισμα, τόσο των επιθεωρητών δημοσίων έργων, όσο και της εισαγγελικής παρέμβασης που έγινε», ενώ «από ό,τι μας ενημέρωσαν οι μηχανικοί τόσο του τεχνικού κλιμακίου της Εγνατίας αλλά και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτιμούν ότι υπάρχουν και κατασκευαστικές αστοχίες, φυσικά ελλιπέστατη συντήρηση -δεν είχε συντηρηθεί ποτέ η γέφυρα- και η διάβρωση έπαιξε και αυτή τον ρόλο της».

 

   «Είμαστε προβληματισμένοι, καθώς η γέφυρα αυτή φτιάχτηκε πριν από 30 χρόνια. Οι γέφυρες εξ όσων έχουμε ενημερωθεί θα πρέπει να αντέχουν 100 τουλάχιστον, χωρίς σημαντικές επισκευές. Ας μην ξεχνάμε ότι φτιάχτηκε σε μια αμαρτωλή, όπως τη χαρακτήρισε η ίδια η δήμαρχος, εποχή, αναζητούμε κι εμείς τη μελέτη και φυσικά δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο χρειάζεται, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και σε επίπεδο παροχής χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων αλλά και ανθρώπων, προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα, γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες οικονομικές και κοινωνικές».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ