Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται αλλαγές για τα περίπτερα στη Θεσσαλονίκη

Τι αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης – Οι νέες διαστάσεις για τα περίπτερα

Της Μαρίας Κουζούφη 

Κατά 0,84 τ.μ. μεγαλώνουν οι διαστάσεις των περιπτέρων που λειτουργούν σήμερα στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ δίνεται παράταση πέντε ετών σε περιπτεριούχους για αντικατάσταση του κουβουκλίου προς συμμόρφωση του νέου κανονισμού. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενέκρινε χθες, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τον καθορισμό διαστάσεων κουβουκλίου και μέγιστου εξοπλισμού υφιστάμενων περιπτέρων για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαστάσεις των περιπτέρων από 2,00 επί 2,00 μέτρα που ήταν παλαιότερα, έγιναν 2,20 επί 2,20. Επιπλέον επιτράπηκε η εγκατάσταση ενός διπλού ψυγείου ή δύο μονών (που να καλύπτουν το ίδιο εμβαδό) και ενός ψυγείου παγωτών. «Όσα περίπτερα είναι πάνω από 2,20 επί 2,20, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 40 στο δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες διαστάσεις. Μέσα σε πέντε χρόνια πρέπει να αλλάξουν το κουβούκλιό τους», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Σωματείου Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Αρχικά, προβλεπόταν η αλλαγή να γίνει στα τρία χρόνια, η Ένωση ζήτησε να γίνει σε 10 και τελικά υπήρξε συμφωνία στα πέντε χρόνια. Στην εισήγησή του στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε στις 19 Νοεμβρίου, ο κ. Ιακώβου είχε τονίσει τη σημασία της προστασίας των προϊόντων των περιπτέρων από την κακοκαιρία, υπογράμμισε τη χρηστικότητας των κενωθέντων περιπτέρων τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για το δήμο και υποστήριξη ένθερμα τον κλάδο της μικρής λιανικής και τα περίπτερα.

Η κρίση μείωσε τα περίπτερα

Η οικονομική κρίση στη χώρα είχε ως συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των περιπτέρων που λειτουργούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από 430 σε 230. Επιπλέον, «αυξήθηκαν πάρα πολύ οι συντελεστές φόρου στα τσιγάρα και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και ο περιπτεράς δεν έχει πλέον την ευχέρεια να βγάζει κέρδος και έτσι το άφησε το περίπτερο» , όπως σημειώνει ο κ. Ιακώβου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, άδεια περιπτέρου μπορούν να έχουν ανάπηροι πολέμου, ενώ κάποιες έχουν μεταφερθεί στις συζύγους του αναπήρου. Αλλά μετά το νόμο του 2014 δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ανύπαντρες θυγατέρες. Πρέπει να έχουν πλέον αναπηρία 67%. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά, σε βάθος χρόνου, οι άδειες όλων των περιπτέρων θα μεταφερθούν στους δήμους. Οι δήμοι έχουν την ευχέρεια όταν έχουν κανονισμό που έχει περάσει και από την αποκεντρωμένη διοίκηση να κάνουν και πλειστηριασμούς σε περίπτερα τα οποία θα ανήκουν σε αυτούς ως χωροταξική θέση, όπως λέει ο κ. Ιακώβου.

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου. «Το 2011 παραλάβαμε από τη Νομαρχία 597. Σήμερα τα περίπτερα είναι 234. Τι είμαστε κυνηγοί περιπτέρων; Όχι. Ήταν περίπτερα τα οποία ήταν αχρησιμοποίητα, άγονα, ο κόσμος που τα είχε δεν τα άνοιγε γιατί δεν έβγαζε μία. Αποτελούσαν εστίες μόλυνσης. Όλα αυτά με πάρα πολύ προσπάθεια και με αποφάσεις καταργήθηκαν. Οι τεχνικές υπηρεσίες τα ξήλωναν αφού πρώτα τα είχε αποσυνδέσει η ΔΕΗ. Ένα 58% των περιπτέρων ήταν σε αχρηστία και παρεμπόδιζαν την ελεύθερη διάβαση των πεζών γιατί δημιουργούσαν μια στενωπό πολύ μικρότερη από το 1,5 μέτρο που δίνει ο νόμος και όλα αυτά τα τακτοποιήσαμε», τόνισε.

Ο θεσμός των περιπτέρων στην Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου: Τα περίπτερα αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού δημόσιου χώρου, εδώ και πολλά χρόνια και διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς. Η μορφή τους αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, η οποία όμως παρέχει ευκολία και πρακτικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς είναι λειτουργικά και εξυπηρετικά στοιχεία του δημόσιου χώρου. «Στο πλαίσιο αυτό, τα περίπτερα θα πρέπει να διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους και χωρίς να παρεμποδίζεται όμως η ελεύθερη πρόσβαση πεζών και η εν γένει λειτουργία των δημόσιων χώρων στις θέσεις όπου επιτρέπεται να λειτουργούν». 

Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, ο θεσμός των περιπτέρων ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αι. στα αστικά κέντρα της χώρας με την μορφή αποκλειστικά καπνοπωλείου, από την πόλη του Ναυπλίου μέχρι και σταδιακά στην Αθήνα και αργότερα στη Θεσσαλονίκη. To 1914 η όψη των περιπτέρων γίνεται ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα, με διαστάσεις 0,70x0,70 μ.. Τα πρώτα περίπτερα που δημιουργήθηκαν είχαν ελάχιστο εμπόρευμα ως ελάχιστη μορφή βοήθειας για τη λειτουργία και οικονομική αποκατάσταση τραυματιών και αναπήρων πολέμου.  Αργότερα κατά τη δεκαετία του 1970, αλλάζει η σχετική νομοθεσία και προβλέπεται ότι πλέον όλα τα περίπτερα θα είναι ομοιόμορφα, ομοιόχρωμα και με ίδιες διαστάσεις για όλη την Ελλάδα (1,30 Χ 1,50 μ.).  Το 2006 οι διαστάσεις των περιπτέρων αυξήθηκαν κατά 20 εκατοστά (1,50x1,70 μ.). «Παρόλ’ αυτά, με τις παράνομες επεκτάσεις και τον διαρκώς αυξανόμενο εξοπλισμό τους, συχνά παίρνουν τη μορφή πολυκαταστημάτων». 

Στους δήμους η αρμοδιότητα για τις διαστάσεις

Το 2014 μεταφέρεται στους Δήμους η αρμοδιότητα προσδιορισμού των διαστάσεων του κουβουκλίου των περιπτέρων με την έκδοση Κανονιστικής Απόφασης. Ειδικότερα προβλέπεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει με απόφασή του τις θέσεις των περιπτέρων και εκδίδει τοπική κανονιστική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών κατασκευής και τοποθέτησης των κουβουκλίων, ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι ανωτέρω αποφάσεις εκδίδονται μετά από γνώμη της οικείας δημοτικής κοινότητας, σύμφωνη γνώμη της οικείας αστυνομικής αρχής, η οποία εξετάζει την καταλληλότητα του χώρου από πλευράς ασφάλειας της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, γνώμη των αρμόδιων φορέων για την προστασία μνημείων και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ