Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπουτάρης: Τα δημοτικά ιατρεία χρειάζονται γιατρούς

Ζητήσαμε 25 γιατρούς και μας ενέκριναν 5, δήλωσε ο δήμαρχος

Το ζήτημα του αριθμού των γιατρών που στελεχώνουν τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης έθεσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με στελέχη της ZeniΘ, στα δημοτικά ιατρεία Τριανδρίας.

Ο δήμαρχος μίλησε για ένα εξαιρετικό κτίριο, ενώ ευχαρίστησε τη ZeniΘ που βοήθησε με χορηγία ύψους 10.000 ευρώ τη στελέχωσή του με νέα μηχανήματα.

 «Το δύσκολο είναι ότι ζητήσαμε 25 γιατρούς γιατί το ιατρείο χωρίς γιατρούς είναι σαν να μην υπάρχει. Το ΑΣΕΠ μας έκοψε αρκετούς και τους έκανε 19 και το υπουργείο Εσωτερικών τους έκανε 5. Έχουμε κάνει επανειλημμένα παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο αλλά προς το παρόν δεν έχουμε θετική απάντηση για να αυξήσουμε τον αριθμό των γιατρών που πρέπει να προσληφθούν με συμβάσεις για να εξυπηρετήσουν το δημοτικό ιατρείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αβραμίδου-Γκιουλέκα είπε ότι άκουσε με λύπη της τα όσα είπε ο δήμαρχος για την «τραγική μείωση στον αριθμό των γιατρών των δημοτικών ιατρείων». «16.000 άτομα με 5 γιατρούς; Πρέπει να κάνουμε αίτημα, να πιέσουμε να έχουμε περισσότερους γιατρούς για να ωφελούνται οι άποροι συνδημότες μας (…) Οι γιατροί είναι απαραίτητοι καθημερινά. Είναι καθημερινή η ανάγκη των πολιτών. Πρέπει όλοι ομόφωνα να βγάλουμε απόφαση και να τη στείλουμε στην κεντρική διοίκηση», τόνισε μεταξύ άλλων, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Για το πρόβλημα με τις συμβάσεις των γιατρών στα δημοτικά ιατρεία είχε μιλήσει και η Μελίνα Σπυρίδου, διευθύντρια της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας και δημόσιας υγείας, την ημέρα επίσκεψης του δημάρχου. Όπως είχε δηλώσει, το μόνιμο ιατρικό προσωπικό που υπάρχει είναι ένας ακτινολόγος, καρδιολόγος, υγειονολόγος και νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας νοσηλευτές και μαία. Αλλά δεν υπάρχουν οι βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως παθολόγος παιδίατρος κλπ γιατί κάθε χρόνο γίνεται ετήσια προκήρυξη. "Γίνονται οι συμβάσεις έργου από το ΥΠΕΣ. Φέτος οι συμβάσεις Νοεμβρίου έληξαν και δεν εγκρίθηκαν θέσεις. Έχουμε παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο" τόνισε η κ. Σπυρίδου σημειώνοντας ότι γιατροί των όποιων οι συμβάσεις έχουν λήξει προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Σημειώνεται ότι τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης απευθύνονται βασικά σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες, δικαιούχους ΤΕΒΕ και κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ