Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Παίρνει αναβολή ο… υποχρεωτικός «οικογενειακός γιατρός»

Δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να γραφτούν από αρχές του έτους

Ο υποχρεωτικός «οικογενειακός γιατρός» παίρνει αναβολή επ’ αόριστον, όπως υπογραμμίζει ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου από τα γραφεία του συλλόγου, μετά και την επίσημη παραδοχή του Υπουργού Υγείας ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των πολιτών από τις αρχές του νέου έτους.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ντοκουμέντα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία του σχεδιασμού που δεν βασίζεται σε ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου καθώς και στη μη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Νίτσας και συμπλήρωσε:

«Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου το αρμόδιο υπουργείο έκλεινε τα αυτιά απαξιώνοντας τόσο την πρόδηλη ανησυχία όσο και την πολύχρονη εμπειρία σε δομές του συστήματος υγείας. Έτσι σήμερα αντιμετωπίζουμε τις διαλυτικές επιπτώσεις των ιδεοληπτικών αποφάσεων σε βάρος συναδέλφων και πολιτών. Οι δε ευθύνες είναι συγκεκριμένες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τις αναλάβει ενώπιον των πολιτών που εναγωνίως αναρωτιούνται αν θα έχουν γιατρό, θεραπεία και φάρμακα από 1-1-2019, ημερομηνία που υποτίθεται θα λειτουργούσε ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού και μάλιστα υποχρεωτικά».

Η πρόταση του ιατρικού συλλόγου έχει κατατεθεί από το Φεβρουάριο και αφορά μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για τον οικογενειακό γιατρό, αλλά και την ελεύθερη επιλογή του κάθε πολίτη αν θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα.

«Ο ΙΣΘ ζήτησε τον επανασχεδιασμό της ΠΦΥ με συμμετοχή όλων των γιατρών της χώρας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Εμείς μιλάμε για οικογενειακό γιατρό με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με κανόνες και νόμους. Επίσης μιλάμε για οικογενειακό γιατρό χωρίς gatekeeping. Η λογική του gatekeeping είναι μακριά από την κουλτούρα του πολίτη στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας με την πληθώρα ειδικών γιατρών.  Μιλάμε για άνοιγμα του συστήματος για όλους τους γιατρούς είτε είναι του ΕΟΠΥΥ, είτε είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι είτε είναι πιστοποιημένοι και μπορούν να συμπληρώσουν την καρτέλα του ασθενούς. Κι΄ όπως στο παρελθόν μιλήσαμε για ευθύνες άλλων με ονοματεπώνυμο, έτσι και σήμερα ξεκαθαρίζουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο κ Νίτσας.

Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου, τόνισε ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη λάθος κατεύθυνση του σχεδιασμού του υπουργείου ζητώντας αναθεώρηση του ώστε να μη ναυαγήσει και να αξιοποιηθεί η πληθώρα ειδικών γιατρών που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που εκτιμούν ιδιαιτέρως τα συστήματα υγείας του εξωτερικού».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού Κέντρων Υγείας Θεσσαλονίκης -Βόρειας Ελλάδας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ, Σάββας Παρασκευόπουλος, τόνισε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των μονάδων υγείας (Κέντρων Υγείας) καθώς και οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών γενικώς και ειδικά αναλώσιμα των εργαστηρίων που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξετάσεων στις δημόσιες δομές που είναι περίπου το 5% με 7% του συνόλου. Ο δε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και αν δεν απαιτείται αντικατάσταση του, τουλάχιστον είναι επιτακτική η συντήρηση του».

Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι οι ΤΟΜΥ στήθηκαν με βιασύνη και άναρχα χωρίς να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των γιατρών. «Επιπλέον η μη εξεύρεση χώρων οδήγησε στη λύση της στέγασης αρκετών ΤΟΜΥ εντός των Κέντρων Υγείας (όπως στους Αμπελόκηποι, Χαριλάου, Τούμπα, 25η Μαρτίου κλπ) με αποτέλεσμα να καταργηθεί η απογευματινή βάρδια σε ορισμένα εξ αυτών, όπως στην Τούμπα και στην 25η Μαρτίου, ώστε να μην ενοχλείται η λειτουργία των ΤΟΜΥ"» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

 

Τι ισχύει για όσους δεν γράφτηκαν

Τίποτα δεν θα αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ).

Δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο».

Για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό δήλωσε τα εξής: «Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν το νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου (...) για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».

Τόνισε ότι οι 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς, 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ελάχιστο ποσοστό παραπομπών στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας που σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, ότι «υπάρχει στις ΤΟΜΥ επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως γίνονται βήματα και ο στόχος του υπουργείου είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120.

 

Πώς να κάνετε εγγραφή

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα αν θέλετε να γραφτείτε στο νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού.

1ο Βήμα: Η υποβολή αίτησης

Η υποβολή αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, επιλέγοντας την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Πολίτες» είτε απευθείας από το rdv.ehealthnet.gr.

Η είσοδος στο πληροφορικό σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisNET και η επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ. Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε, είναι μία σύνοψη για το τι υπάρχει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Επιλέγουμε την πρώτη εφαρμογή για τον Οικογενειακό Γιατρό. Στην επόμενη οθόνη, βλέπουμε τα προσωπικά μας στοιχεία τα οποία το σύστημα έχει «τραβήξει» από τον ΑΜΚΑ μας. Ο νομός, η πόλη και ο δήμος είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αναζητήσει το σύστημα οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή μας. Σημαντικό είναι να συμπληρώσουμε τηλέφωνο επικοινωνίας και email, ώστε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις.

 

2ο Βήμα: Επιλογή οικογενειακού γιατρού

Στη συνέχεια επιλέγουμε «Αίτηση ανάθεσης οικογενειακού γιατρού». Βλέπουμε τη λίστα με τους γιατρούς οι οποίοι είναι διαθέσιμοι. Επιλέγουμε τον οικογενειακό γιατρό που θέλουμε και εμφανίζεται το έγγραφο της αίτησης, το οποίο πρέπει να εκτυπώσουμε. Με αυτό πηγαίνουμε στην ΤΟΜΥ.

 

3ο Βήμα: Εγγραφή

Ο πολίτης επισκέπτεται τον οικογενειακό γιατρό που έχει επιλέξει, έχοντας μαζί του την αίτηση εκτυπωμένη, φωτοαντίγραφο ταυτότητας και φωτοαντίγραφο εγγράφου απόδειξης της διεύθυνσης κατοικίας.

Ο γιατρός αποδέχεται την αίτησή μας και ορίζεται ως οικογενειακός μας γιατρός. Στη συνέχεια, ο πολίτης λαμβάνει το έγγραφο με όλα τα στοιχεία της εγγραφής του, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς χρήστη με τους οποίους έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ