Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα λειτουργήσει στο λιμάνι

Θα στεγαστεί σε κτίριο της πρώτης προβλήτας

Μουσείο φυσικής ιστορίας, το οποίο θα στεγάσει τμήμα των πολύ πλούσιων και σημαντικών μουσειακών συλλογών του ΑΠΘ που περιλαμβάνουν απολιθώματα, ορυκτά, ζώα, φυτά κ.ά. θα λειτουργήσει σε κτίριο της πρώτης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πριν λίγο, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έδωσε παμψηφεί το "πράσινο φως" για να  προχωρήσει η διαδικασία.  

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) θα στεγαστεί στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης που βρίσκεται στην Προβλήτα 1 του ΟΛΘ και το οποίο έχει παραχωρηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, δεν παραχωρείται ο χώρος, αλλά γίνεται μια προγραμματική συμφωνία για σύμπραξη δήμου και πανεπιστημίου. 

Όπως επισημάνθηκε από τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Περικλή Μήτκα, στόχος οι εργασίες στο κτίριο να ξεκινήσουν άμεσα ώστε η πρώτη έκθεση να πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο του 2019. Όπως τονίστηκε, η εκτίμηση είναι ότι οι εργασίες που θα απαιτηθούν είναι σε τέτοιο ύψος που δεν θα χρειαστούν μακροχρόνιες διαδικασίες διαγωνιστικού τύπου.

"Η πρώτη εγκατάσταση νομίζω δεν τα χωράει όλα, αλλά θα είναι μια αρχή για να γίνει γνωστό το μουσείο, να μπορέσει να αναπτύξει δραστηριότητα που θα φέρει μαθητές και επισκέπτες όχι μόνο από την πόλη αλλά και από όλη την Ελλάδα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Παυλίδης ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Δ.Σ. του ΑΜΦΙΘ τόνισε ότι τα εκθέματα θα παρουσιάζονται με σύγχρονες μεθόδους οπτικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας και μουσειολογίας.

"Οραματιζόμαστε ένα πλήρες αλλά ταυτόχρονα διαχειρίσιμο από πλευράς μεγέθους μουσείο που να αποτελεί πόλο έλξης και δημοφιλή προορισμό", πρόσθεσε ο ίδιος. "Θέλουμε να πετύχουμε μέσα στο αστικό περιβάλλον να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια πύλη θεματικής εισαγωγής στο άμεσο φυσικό περιβάλλον της πόλης, όπως ο Θερμαϊκός, οι μοναδικότητες της γεωλογίας της Μακεδονίας, το δασικό περιβάλλον της Χαλκιδικής, τη φυσική ιστορία του Ολύμπου, τη διαχρονική απολιθωμένη γεωλογική πανίδα της Μακεδονίας, τον έμβιο πλούτο του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και πολλά άλλα", όπως είπε.

Το μουσείο θα αναπτύσσεται σε δυο αίθουσες. Η μία από αυτές να στεγάζει τη μόνιμη συλλογή και στη δεύτερη θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία σύμπραξης μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου και ο δήμος διατηρεί το δικαίωμα να οργανώνει κατόπιν συνεννόησης με το Δ.Σ. του μουσείο πολιτιστικές δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενο μουσείου.

"Μεγάλης αξίας συλλογές που μέχρι τώρα δεν ήταν επισκέψιμες θα γίνουν επισκέψιμες στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, διαδραστικού μουσείου", σημείωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άννα Αγγελίδου, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να μην έχει ένα τέτοιο μουσείο. Είπε ακόμη ότι θα αποτελέσει σημείο υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

 Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε εξάλλου, ότι η διοίκηση του δήμου βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΛΘ για την παραχώρηση μεγαλύτερων χώρων.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Σε ποια σημεία και ποιες μέρες και ώρες θα γίνουν - «Στο χέρι μας να προσφέρουμε το μεγαλύτερο δώρο ζωής» δήλωσε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Θεσσαλονίκη: 9 συλλήψεις για παρεμπόριο – Κατασχέθηκαν 1.706 προϊόντα (ΦΩΤΟ)
Τι βρέθηκε από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία σε λαϊκές αγορές της Ανάληψης, Χαριλάου και Βούλγαρη
Θεσσαλονίκη: 9 συλλήψεις για παρεμπόριο – Κατασχέθηκαν 1.706 προϊόντα (ΦΩΤΟ)