Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Μωυσίδης: «Το τελεφερίκ θα γίνει η ατραξιόν της Θεσσαλονίκης»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών», σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, στο TyposThes

Συνέντευξη στον
ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
[email protected]

 

«Θεωρούμε πως το δημαρχείο είναι ένα στρατηγείο, ένα επιτελικό κέντρο το οποίο μπορεί να συνενώσει και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πόλης μας», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το TyposThes, ο «ρομαντικός Στρατηγός», ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών», Βασίλης Μωυσίδης. Σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης,  λέει εμφατικά ότι «αν οι συνδημότες μου, μου δώσουν αυτήν την ευκαιρία, είμαι σίγουρος πως εγώ και οι συνεργάτες μου θα καταφέρουμε να τους δώσουμε την απαραίτητη ποιότητα ζωής εκτελώντας στο ακέραιο τον δωδεκάλογο των έργων που έχουμε υποσχεθεί γι’ αυτούς και την πόλη μας».

 

Ερ. Κύριε Μωυσίδη, δηλώνετε "ενεργό πολιτικό ον", και μετά τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας, από την οποία υπηρετήσατε τη Θεσσαλονίκη, θέτετε τον εαυτό σας στην κρίση του κόσμου, για να την υπηρετήσετε και από τη θέση του Δημάρχου. Ποιοι βαθύτεροι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Απ. Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσω  τον δημαρχιακό θώκο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι πολλοί. Ολοκληρώνοντας λοιπόν, την επαγγελματική μου δραστηριότητα και φτάνοντας ενδεχομένως με επιτυχία στην κορυφαία θέση της καριέρας μου έχω πλέον την θέληση να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις και την ψυχή μου ακόμα στην πολυαγαπημένη μας Θεσσαλονίκη. Θέλω διακαώς να διαθέσω τον εαυτό μου αλλά και τον επαγγελματισμό που με διακρίνει και ιδιαίτερα την διοικητική μου εμπειρία στην οργάνωση και την διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιών του Δήμου μας για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ολόκληρη η ζωή μου σε αυτήν την πόλη είναι γεμάτη από έντονη δραστηριότητα και κάθε φύσης περιστατικά. Αν οι συνδημότες μου, μου δώσουν αυτήν την ευκαιρία, είμαι σίγουρος πως εγώ και οι συνεργάτες μου θα καταφέρουμε να τους δώσουμε την απαραίτητη ποιότητα ζωής εκτελώντας στο ακέραιο το δωδεκάλογο, των έργων που έχουμε υποσχεθεί γι αυτούς και την πόλη μας.

 

Ερ. Ο εμπνευσμένος τίτλος της παράταξή σας, "ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών", εμπεριέχει τη ΝΙΚΗ, στην οποία προφανώς στοχεύετε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τί σας κάνει να πιστεύετε σ' αυτήν;  

Απ. Ο τίτλος του συνδυασμού μας είναι πράγματι εμπνευσμένος και σίγουρα μας δίνει όλους μας και εμένα προσωπικά ως επικεφαλής του συνδυασμού την δυνατότητα να πιστεύουμε στην ΝΙΚΗ. Είναι η αγάπη και ο ενθουσιασμός των πολιτών με τον οποίον αποδέχονται και αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο το εγχείρημά μας. Οι πολίτες πλέον επιζητούν το ανεξάρτητο, το αδέσμευτο, το ακομμάτιστο αυτό δηλαδή που για κανένα λόγο δεν θα εμπεριέχει πολιτική σκοπιμότητα και δεν θα επιδέχεται κομματικές παρεμβάσεις.

 

Ερ. Έχετε αποκαλέσει τον εαυτό σας, σε άρθρο σας, "ρομαντικό Στρατηγό", ο οποίος "θέλει να πιστεύει πως η κοινωνία έχει ανάγκη την εντιμότητα και θα υποστηρίξει την προσπάθειά μου να κάνουμε τη ΘεσσαλοΝίκη μας  την πόλη που της αξίζει". Μιλήστε μας για το σχέδιό σας για τη Θεσσαλονίκη του αύριο. Ποιες οι προτεραιότητές σας; Πώς σκοπεύετε να κερδίσετε τους Θεσσαλονικείς στην κάλπη;

Απ. Ναι, κάποια στιγμή είχα πει πως είμαι «ρομαντικός στρατηγός» και πιστεύω ακράδαντα ότι η κοινωνία έχει ανάγκη την εντιμότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και είμαι σίγουρος πως θα υποστηρίξει τη δική μας προσπάθεια να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μας μια σύγχρονη - όμορφη ευρωπαϊκή πόλη. Θεωρούμε πως το δημαρχείο είναι ένα στρατηγείο, ένα επιτελικό κέντρο το οποίο μπορεί να συνενώσει και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πόλης μας. Από τον χώρο της οικονομίας, της αγοράς, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού μέχρι τον χώρο της εκκλησίας και των τοπικών διαμερισμάτων.

Μπορούμε να συνεργαστούμε και να καταστρώσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ευημερίας για την πόλη και τους πολίτες της, με κύριο στόχο ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

 

Ερ. Πέρα από όλα τα άλλα, έχετε αναφερθεί στο παρελθόν στην ανάπλαση των Βυζαντινών τειχών και των εγκαταλελειμμένων κατοικιών στην Άνω Πόλη καθώς και στη δημιουργία Τελεφερίκ από τον Πύργο του ΟΤΕ μέχρι το υψηλότερο σημείο του δάσους του Σέιχ Σου. Μιλήστε μας γι' αυτούς τους στόχους σας.

Απ. Τα βυζαντινά τείχη της πόλης είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο και αλληλένδετο  με την ιστορία της κάτι το οποίο από τις μέχρι τώρα διοικήσεις του δήμου αφέθηκε ουσιαστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πιστεύω ότι αναλαμβάνοντας την διοίκηση του δήμου, πρώτιστο μέλημά μας θα είναι η ανάπλαση των τειχών έτσι ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των τουριστών που θα δώσει την κατάλληλη τουριστική ώθηση και ανάπτυξη στην πόλη. Στην περιοχή της Άνω Πόλης βρίσκονται 300 εγκαταλειμμένες  κατοικίες για τις οποίες εδώ και χρόνια οι διοικήσεις του δήμου αδιαφορούν. Στόχος μας είναι να προβούμε στην ανάπλαση- αναστήλωση των κατοικιών αυτών που θα δώσουν μια καλαίσθητη εικόνα στην περιοχή και θα αποτελέσουν έναν αξιόπιστο πόλο τουριστικής έλξης.

Έχουμε αναφερθεί επίσης, στην δημιουργία σύγχρονου ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ το οποίο θα ξεκινά από το πύργο του ΟΤΕ και θα καταλήγει στο υψηλότερο σημείο του δάσους του ΣΕΙΧ ΣΟΥ. Το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ και ίσως  ακόμη με την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει για την πόλη μας μια τουριστική ατραξιόν όπως επίσης είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν και αρκετές θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.

 

Ερ. Θα θέλαμε την κριτική σας για τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και το Γιάννη Μπουτάρη. Πώς θα βαθμολογούσατε τον …απερχόμενο, δήμαρχο;

Απ. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε κριτική στη σημερινή διοίκηση του δήμου και τον Γιάννη Μπουτάρη. Είναι αλήθεια πως στην πρώτη θητεία του άνοιξε τον δήμο προς τα έξω φέρνοντας τουρίστες από Τουρκία και Ισραήλ αλλά και από άλλες χώρες. Έχω πει όμως πολλές φορές πως συγκριτικά με τους Έλληνες που πηγαίνουν στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, ο αριθμός των Τούρκων που έρχονται στην Θεσσαλονίκη είναι κατ’ αναλογία  πολύ μικρότερος των Ελλήνων.  Έγιναν κάποιες προσπάθειες θετικές ως αναφορά τους ποδηλατοδρόμους, οι οποίοι όμως δεν φυλάχθηκαν επαρκώς και στην κυριολεξία αφέθηκαν στο να παρκάρουν σε αυτούς παράνομα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο ώστε  να δοθούν προς χρήση στους πολίτες.

Η διοίκηση Μπουτάρη απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της καθαριότητας. Δεν μερίμνησε ουσιαστικά για την δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων, δεν άσκησε την απαραίτητη πίεση για την ολοκλήρωση των έργων του ΜΕΤΡΟ και ως συνέπεια είχε το κλείσιμο πολλών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, δεν φρόντισε να κάνει τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη  ασφαλή. Δεν έλαβε τα μέτρα που όφειλε σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και την ΕΛ.ΑΣ. για την  πάταξη του  παρεμπορίου σε πολλά σημεία της πόλης, πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλά και ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα στους καταστηματάρχες.

Η Θεσσαλονίκη στερείται ενός σύγχρονου κυνοτροφείου που θα στεγάζει, θα μεριμνά για την στείρωση, τον εμβολιασμό, την τοποθέτηση τσιπ για όλα τα αδέσποτα που κυκλοφορούν εξαθλιωμένα παντού στην πόλη.

Ο δήμος δεν φρόντισε για την αντικατάσταση των οχημάτων του ΟΑΣΘ, δεν είχε σχέδιο για την καλύτερη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών. Εδώ βέβαια έπρεπε να υπάρξει συνεργασία με την διοίκηση του ΟΑΣΘ και το νέο καθεστώς σε αυτό.

Τέλος, πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη ως σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη δεν έχει την ψηφιακή σύνδεση όλων των φορέων της πόλης, του δήμου, της αγοράς με τους πολίτες. Θα έπρεπε να είχε δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο τον δήμο καθώς επίσης, κι ανάπτυξη ον λάιν υπηρεσιών. Η διοίκηση ακόμη του δήμου όφειλε να είχε ενδιαφερθεί σοβαρά για την βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και την ενίσχυσή τους σε συνεργασία με την υγειονομική κοινότητα ασκώντας την απαραίτητη πίεση στην κεντρική εξουσία ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες που υπάρχουν. Εδώ βέβαια για όλα τα κακώς κείμενα θα έλεγα πως η ευθύνη είναι συλλογική και δεν θα έπρεπε να αναφερθούμε μόνο στην ευθύνη του ΜΠΟΥΤΑΡΗ. Ο Μπουτάρης είχε γύρω του μια πλειάδα συνεργατών – Αντιδημάρχων που φέρουν ακέραια σε μεγάλο βαθμό και αυτοί, την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της πόλης. Θα βαθμολογούσα την πρώτη θητεία του Μπουτάρη μέτρια και την δεύτερη κακή.

 

Ερ. Μιλήστε μας για τους ανθρώπους που συγκροτούν το ψηφοδέλτιό σας. Για το χώρο που δίνετε κατ' αρχήν στους Ποντίους, ως και τέτοιος στην καταγωγή, στους νέους αλλά και στις γυναίκες...

Απ. Οι άνθρωποι που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο μου τολμώ να πω ότι είναι ξεχωριστοί. Ο καθένας από το χώρο όπου εργάζεται έχει την δική του προσωπικότητα και οντότητα. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ξεχωριστός ή ιδιαίτερος χώρος για τους συνεργάτες μου που έχουν ποντιακή καταγωγή. Είμαι υπέρμαχος του δόγματος ότι σε μια κοινή προσπάθεια για το καλό της πόλης και των πολιτών δεν μας περισσεύει κανείς. Έτσι λοιπόν, στο ψηφοδέλτιο υπάρχει πλουραλισμός από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που φτιάχνεται με μεγάλη προσοχή και απαρτίζεται από ικανούς ανθρώπους νέους και γυναίκες που έχουν την δυνατότητα και την θέληση να προσφέρουν ο καθένας ξεχωριστά τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

 

Ερ. Ποια η άποψή σας για τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στη Θεσσαλονίκη; Είστε έτοιμος –πριν ή μετά τις εκλογές- για συνεργασίες;

Απ. Το ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που διεκδικούν τον δήμο της Θεσσαλονίκης είναι απολύτως θεμιτό και στην δημοκρατία ο καθένας έχει το δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του  έναντι της λαϊκής ετυμηγορίας. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα και αφού υπάρξει μέχρι τέλους αυτός ο αριθμός των υποψηφίων, αναπόφευκτο είναι να υπάρξουν εκλογικές συνεργασίες. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να το πράξουμε με αυτόν που θα μπορούμε πραγματικά να συνεργαστούμε για τον συμφέρον των πολιτών και της πόλης.

 

Ερ. Είστε υπέρμαχος ή όχι του συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο  θα διεξαχθούν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;  

Απ. Προσωπικά πιστεύω πως ο καινούριος εκλογικός νόμος με το σύστημα δηλαδή της απλής αναλογικής, έχει προκαλέσει μια άνευ όρων αναστάτωση σε όλους τους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεωρώ πως πολλοί δήμαρχοι θα είναι πραγματικά ανίσχυροι και δεν θα μπορούν να διοικήσουν με τον τρόπο που θα θέλουν τους δήμους τους αφού δεν θα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια. Έτσι λοιπόν, όπως σχεδόν  όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα  και  εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτόν τον εκλογικό νόμο.

 

Ερ. Θεωρείτε ότι ο εναγκαλισμός των υπηρετούντων τις Περιφέρειες και τους δήμους με την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, λειτουργεί ως τροχοπέδη ή όχι, στην επιτέλεση του έργου τους;

Απ. Πιστεύουμε πως κάθε κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να ελέγξει και να κατευθύνει τις διοικήσεις των δήμων, ιδιαίτερα αυτόν που θεωρεί δικούς της. Υπάρχουν όμως, διοικήσεις δήμων που στην πορεία με την εργατικότητα, την εντιμότητα, την χρηστή  διοίκηση και το ανεξάρτητο που πρεσβεύουν «έβαλαν τα γυαλιά» στην κεντρική κυβέρνηση. Ενδεικτικά θα αναφερθώ τον Δήμο Τρικάλων ουσιαστικά με όλα τα προαναφερθέντα έγινε ένας ΔΗΜΟΣ πρότυπο σε όλη την χώρα χωρίς απαραίτητα να έχει την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης. Αντίθετα, λειτούργησε ως τροχοπέδη  ο εναγκαλισμός των υπηρετούντων  στην περιφέρεια Αττικής με την κεντρική κυβέρνηση στις πρόσφατες πυρκαγιές στο ΜΑΤΙ και τους εκατό νεκρούς αφού ουσιαστικά τίποτε δεν λειτούργησε σωστά σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, περιφέρειας και φορέων του κράτους.

 

Ερ. Επισημαίνεται από πολλούς ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Τί λέτε για το ζήτημα αυτό;  

Απ. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η χώρα μας στερείται μιας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής ιδιαίτερα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία και άρχισαν να συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες στην Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ όπως φαίνεται είναι η προχειρότητα με την οποία η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Άποψή μας είναι πως η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να αξιώσει από την ευρωπαϊκή ένωση την απορρόφηση πολλών χιλιάδων μεταναστών σε διάφορες χώρες. Από την στιγμή που η Ελλάδα με την παρατεταμένη κρίση έχει ουσιαστικά διώξει επτακόσιες πενήντα χιλιάδες νέους Έλληνες στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Εμείς ερωτούμε πως είναι δυνατόν να αντέξουμε ως χώρα τις χιλιάδες των μεταναστών αφού ούτε τον τρόπο απαραίτητων υποδομών προς εγκατάσταση έχουμε αλλά το κυριότερο δεν έχουμε την δυνατότητα να τους απορροφήσουμε ως εργατικό δυναμικό.

 

Ερ. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος ή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων;

Απ. Η συμφωνία των Πρεσπών κατά την δική μας άποψη πιστεύουμε πως είναι μια ιδιαίτερα κακή συμφωνία η οποία έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και στο μέλλον θα αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τη χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Βόρεια γειτονική μας χώρα πλέον ο αλυτρωτισμός έχει «πιάσει κόκκινο». Με τη συμφωνία αυτή παραχωρώντας ουσιαστικά το όνομα, τους δίνουμε τη δυνατότητα πλέον ανοικτά και ξεκάθαρα να μιλούν για μια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Εδώ θα σας επισημάνω δηλώσεις του πρώτου ηγέτη των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΟ 800 μ.Χ.». Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε πει: «Όποιος παραχωρεί όνομα, παραχωρεί έδαφος». Τέλος, θα σας θυμίσω τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ότι: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε στους γείτονες εθνότητα  και γλώσσα. Μια γλώσσα που όλοι οι ιστορικοί ανά την υφήλιο γνωρίζουν καλά πως δεν υφίσταται. Η γλώσσα που ομιλούν οι γείτονές μας είναι βουλγάρικη. Πρόσφατα ο Σκοπιανός Ιστορικός Ντράγκαν Ζαίκοφσκι, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων παραδέχεται και δηλώνει  ότι οι κατοικούντες στη γειτονική χώρα, είναι στην πλειοψηφία τους Σλάβοι και κατ’ επέκταση Βουλγαρικής καταγωγής. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η Συμφωνία των Πρεσπών  πολύ σύντομα και όχι μακροπρόθεσμα, θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ