Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Να αντιμετωπιστεί συνεκτικά ο αντισημιτισμός

Συνάντηση της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» με την Ισραηλιτική Κοινότητα

Τις ευχαριστίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δέχτηκαν τα μέλη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», για τη συμβολική τους δράση να σβήσουν ένα αντισημιτικό και αντιαθλητικό σύνθημα από τοίχο της πόλης.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας καθώς και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ συμμετείχαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Κοινότητας Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

«Ο αντισημιτισμός δεν εξαφανίστηκε ποτέ από την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχει σε νεκροφάνεια και εμφανίζεται είτε ως προκατάληψη απέναντι στους εβραίους, είτε ως εύκολη ερμηνεία στις θεωρίες συνομωσίας, είτε με ακραία φαινόμενα επιθέσεων σε συμβολικούς τόπους. Το αντισημιτικό σύνθημα το οποίο σβήσαμε δεν είναι το μόνο που υπάρχει σε τοίχους ή στο ίντερνετ ή σε πανό εθνικιστικών διαδηλώσεων ή και σε αυτοκόλλητα σε στάσεις. Συνδυάζει τη συκοφαντική επιθετικότητα απέναντι στους οπαδούς άλλης ποδοσφαιρικής ομάδας, με το χυδαίο υβρεολόγιο και το αντιεβραϊκό υπόβαθρο σε μέρος της κοινωνικής συνείδησης. Εκφράζει τον ρατσιστικό μηχανισμό αποδιοπόμπησης, ο οποίος εμφανίζεται σε τμήματα της κοινωνίας με χαμηλό επίπεδο αξιών ή σε συνθήκες κρίσης, σε μια διαδικασία αναζήτησης «ενόχων», ανάμικτη με συναισθήματα ματαίωσης προσδοκιών, φόβου για το μέλλον και αναζήτησης ταυτότητας και επιβεβαίωσης μέσα από τη μείωση ή την εξαφάνιση του «άλλου». Η αναπαραγωγή των αντισημιτικών στερεότυπων και στον χώρο του αθλητισμού επιβάλλει ευρύτερη, συνεκτική και σοβαρή αντιμετώπιση».

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα ζητήματα της ανόδου του εθνικισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς των δημοτικών εκλογών και τονίστηκε η ανάγκη στήριξης όλων των δυνάμεων που με συνέπεια αναζητούν μια Θεσσαλονίκη φωτογενή, που βλέπει με ειλικρινή ματιά το παρελθόν της, αποκαθιστά την ιστορική της μνήμη και οικοδομεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Να σημειωθεί ότι η 28η Μαρτίου είχε καθοριστεί μεταπολεμικά ως Ημέρα Πανελλήνιου Εβραϊκού Πένθους για τα θύματα των γερμανικών διωγμών.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή
Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές, αναφέρει ο κυβερνητικός...
Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή