Δώδεκα υπουργοί, εκπρόσωποι οικονομικών και τεχνικών επιμελητηρίων, ερευνητικών φορέων, επενδυτικών ομίλων, πανεπιστημίων, οργανισμών λιμένων και αεροδρομίων από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, θα συμμετέχουν στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ, που διοργανώνει το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στις 5 και 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα Αιμ. Ριάδης, εντός ΔΕΘ).
Κεντρικός ομιλητής του φόρουμ, όπως ανέφερε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου η ΥΜΑΘ Ελευθερία Χατζηγεωργίου, θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος θα αναφερθεί στη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη.
Στόχος του φόρουμ θα είναι η ανάδειξη της σημασίας των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλού προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα Βαλκάνια.
Στο φόρουμ θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παρευξείνιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι βασικοί στόχοι είναι:
-η αξιολόγηση του υφιστάμενου επιπέδου των επιχειρηματικών, μεταφορικών, βιομηχανικών, τεχνολογικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων σε επίπεδο Βαλκανικής και η καταγραφή συγκεκριμένων αναγκών και ελλείψεων
-η συζήτηση και διεύρυνση των αναγκαίων υποδομών και δικτύων που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα,
- η εξεύρεση δυνητικών χρηματοδοτικών σχημάτων,
- η αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων των προτεινόμενων υποδομών και δικτύων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε εθνικό και διαβαλκανικό επίπεδο,
- η συζήτηση για την εξεύρεση μηχανισμών κινητοποίησης και αξιοποίησης του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού στην ωρίμανση και υλοποίηση των υπό σχεδίαση υποδομών και δικτύων και
-η προώθηση επιχειρηματικών δικτυώσεων και συνεργειών σε βαλκανικό επίπεδο.
Η κ. Χατζηγεωργίου υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας αποφασίστηκε η ενίσχυση διακρατικής συνεργασίας μέσα από την ίδρυση και λειτουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού φορέα, ο οποίος θα συντονίζει αναπτυξιακές συνεργασίες διαβαλκανικού χαρακτήρα. Η υφυπουργός προσδιόρισε χρονικά την δημιουργία του εντός του τρέχοντος έτους και τόνισε ότι επιδίωξη είναι να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. "Είναι εμφανές από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε πως στόχος της κυβέρνησης και δικός μας και νομίζω θα επιτεθεί είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κέντρο αυτού του φορέα. Για εμάς η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα θα αποτελέσει το επίκεντρο των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης", σημείωσε ακόμη. "Ο,τι λέμε δεν είναι στον αέρα, δεν είναι ευχολόγιο, είναι συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική", πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά στην προώθηση πολλαπλών επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργασιών όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονία αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών και θα επιτρέψει επί της ουσίας την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την κατασκευή μιας σειράς διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ