Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΚΕΑΓΡΟ: Κέντρο στη Θεσσαλονίκη θωρακίζει τα προϊόντα της ελληνικής γης

Το νέο διεπιστημονικό κέντρο του ΑΠΘ με στόχο τη στήριξη της αγροδιατροφής

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής - ΚΕΑΓΡΟ ιδρύθηκε πρόσφατα στο ΑΠΘ έπειτα από πρωτοβουλία του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν κομβική θέση για την αγροτική παραγωγή, στόχος του κέντρου είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, η επιστημονική υποστήριξη, η παροχή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση τεχνολογιών, πρακτικών και γνώσεων παραγωγής και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΓΡΟ, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη μίλησε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" για τη δημιουργία και τους στόχους του Κέντρου. Ανέφερε ότι ιδρύθηκε έπειτα από πρόταση προς τη Σύγκλητο 14 Εργαστηρίων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και τη συμμετοχή Εργαστηρίων των Τμημάτων Χημείας, Βιολογίας και Φαρμακευτικής, τα οποία δραστηριοποιούνται ερευνητικά και εκπαιδευτικά στο αντικείμενο της αγροδιατροφής, έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα.

Υπάρχει, όπως αναφέρει, αναγκαιότητα σήμερα να έχουμε παραγωγή αγροτικών προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προϊόντα πιστοποιημένα, υψηλής ποιότητας, με σωστή τυποποίηση, σύγχρονη συσκευασία και ασφαλή για τον καταναλωτή. Σημειώνει ότι στόχος της χώρας στην αγροδιατροφή είναι να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, την προστιθέμενη αξία τους, τον τοπικό τους χαρακτήρα, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα έχουμε ποιοτικά προϊόντα, διαφοροποιημένα από προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες.

Οι παραπάνω, όπως τονίζει, είναι τομείς που στηρίζονται  τόσο από το τμήμα Γεωπονίας το οποίο ασχολείται εκπαιδευτικά και ερευνητικά πολλά χρόνια σε αυτόν τον τομέα, διαθέτει υψηλής ποιότητας σύγχρονη υποδομή που πρόσφατα ενισχύθηκε από το πρόγραμμα υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καλά καταρτισμένο προσωπικό, όσο και από άλλα τμήματα του πανεπιστημίου που δραστηριοποιούνται ανάλογα.  

Μέσω του ΚΕΑΓΡΟ επιδιώκεται να αναπτυχθούν συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προβολή και ανάπτυξη προγραμμάτων που υλοποιούνται ήδη ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να είναι αξιοποιήσιμα για την κοινωνία.

"Από το χωράφι στο ράφι"

Όπως αναφέρει η κ. Μενκίσογλου-Σπυρούδη "τα πάντα ξεκινάνε από το χωράφι". "Η ΕΕ λέει "από το χωράφι στο  ράφι". Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά το χωράφι μας, το έδαφος, την καλλιέργειά μας και πώς θα έχει βέλτιστη απόδοση και ποιότητα, να έχουμε καθαρό και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό, να ταυτοποιήσουμε με επιστημονικά δεδομένα την ποικιλία και περιοχή προέλευσης, να βάλουμε δηλαδή το brand name, να αξιοποιήσουμε τις ποικιλίες. Στη συνέχεια να προστατεύσουμε την καλλιέργεια ώστε τα παραγόμενα προϊόντα να είναι ασφαλή και καλής ποιότητας και τέλος να τα μεταποιήσουμε και να τα διαχειριστούμε. Επιπλέον, σε όλη αυτήν την αλυσίδα παράγονται απόβλητα τα οποία απαιτούν διαχείριση ενώ επιπλέον  μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Από τα απόβλητα μπορούμε να παραλάβουμε βιοδραστικά συστατικά τα οποία μετά να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν καινοτόμα προϊόντα με προστιθέμενη αξία, όπως απαιτεί ο σημερινός καταναλωτής ή εξειδικευμένα όπως είναι τα προϊόντα απαλλαγμένα από γλουτένη για παράδειγμα", δηλώνει.

Οι στόχοι

"Προσπαθούμε μέσα από ερευνητικά προγράμματα να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί προς την κοινωνία και τόσο στους παραγωγικούς όσο και στους κρατικούς φορείς", σημειώνει σχετικά.

Τα επι μέρους εργαστήρια που συμμετέχουν υλοποιούν μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και μέσα από το ΚΕΑΓΡΟ επιδιώκεται να γνωρίσει και να αξιοποιήσει η κοινωνία την προσπάθειά τους πιο συγκροτημένα. Αντί δηλαδή να απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος σε κάθε ένα εργαστήριο, να μπορεί να απευθύνεται σε ένα Κέντρο και από εκεί "να μπορούν συντονισμένα να γίνουν περισσότερες από μία δράσεις και να επιτευχθούν περισσότεροι από ένας στόχοι".

Στοχεύει να συνεχίσει και να αναπτύξει περαιτέρω δράσεις σε συνεργασία με: Επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών και κρατικούς φορείς, εταιρείες αγροχημικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, επιχειρήσεις (φυτώρια) παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων, εταιρείες αξιοποίησης αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων.

Ήδη έχει εγκριθεί η πρώτη δράση που συμμετέχουν εργαστήρια του ΚΕΑΓΡΟ, που θα αφορά το αμπέλι, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζονται και άλλες δράσεις, όπως ημερίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ειδικά θέματα αιχμής για τον τομέα της αγροδιατροφής, καθώς και η υποβολή προτάσεων σε σχετικά με την αγροδιατροφή ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ