Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λάμπουν ξανά οι τοιχογραφίες στη Μονή Βλατάδων (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε το έργο της συντήρησής τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου του 2019 η συντήρηση που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης στο τοιχογραφικό σύνολο παλαιολόγειων χρόνων που κοσμεί το καθολικό της μονής Βλατάδων στην Άνω Πόλη.

Μετά την συντήρησή τους, οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Βλατάδων, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσφέρονται στον επισκέπτη του μνημείου, τον προσκυνητή του ναού και την επιστημονική κοινότητα, ως ένα εξαιρετικό ζωγραφικό σύνολο των μέσων του 14ου αιώνα, εποχή της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στη Θεσσαλονίκη, λαμπρά δείγματα της οποίας διασώζονται και σε άλλους ναούς της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αναφέρει:

Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τα μνημεία της πόλης μας, ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου του 2019 η συντήρηση του τοιχογραφικού συνόλου παλαιολόγειων χρόνων, που κοσμεί το καθολικό της μονής Βλατάδων στην Άνω Πόλη. Η συντήρηση πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή εγκεκριμένης μελέτης, με δαπάνες στο μεγαλύτερο μέρος της Μονής αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες συντήρησης επικεντρώθηκαν κυρίως στις τοιχογραφίες που βρίσκονται στον κεντρικό τρούλο και στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου, εντός του ναού, όπου δεν είχε προηγηθεί ανάλογη επέμβαση. Πραγματοποιήθηκε επιφανειακός καθαρισμός από αιθάλη και ρύπους, αφαίρεση νεότερων επιζωγραφίσεων, περιμετρικές συγκρατήσεις και πλήρωση ρωγμών με κονίαμα. Όλες οι εργασίες συνοδεύτηκαν από ενδελεχή φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση του συνόλου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Μετά την συντήρησή τους, οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Βλατάδων, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναδείχθηκαν και προσφέρονται στον επισκέπτη του μνημείου, τον προσκυνητή του ναού και την επιστημονική κοινότητα, ως ένα εξαιρετικό ζωγραφικό σύνολο των μέσων του 14ου αιώνα, εποχή της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στη Θεσσαλονίκη, λαμπρά δείγματα της οποίας διασώζονται και σε άλλους ναούς της πόλης.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό! Δείτε την εικόνα των τοιχογραφιών πριν αλλά και μετά τη συντήρησή τους!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=337893496866404&id=171313346857754&__xts__[0]=68.ARAagibSMNU7m94o_1GmsfGtvMAN-d1qa1JqSbsWWSQ7uhe9RHZy3_vzKF31Ym49JxJD8qiqnM9bID8QvQ4CYVWQzo3NDeoXYDdTvBdyB2OioVz578uzkqE5UGoIheLw5pKnp2PUdwq3CPNkDl5XJb4gAYQCzlYdsqE-OuoB6SXckKpXFg5QVEwwlL3sky-D_IRkd0I1S00DN2-JYAfHRBN68CKrJntpIdULZ3eXqVhmlpjmf_Q5zXJ4Oo4Jx3fB_PNoCtNCwG7phdwAASyitm_ugoIMJdx4N_xkaLdvdLytocIEiBvqv6rpZuaJtJSL7YWHdaRUXn3a0N-Z584XHGo&__tn__=-R
toixografia_moni_blatadon_1.jpg
toixografia_moni_blatadon_2.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ