Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ελέγξτε τις διοξίνες από την πυρκαγιά στη Σίνδο!»

Ζητά μέτρα η δημοτική παράταξη «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Να ελεγχθεί η διασπορά των διοξινών από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο και να προχωρήσουν οι Δήμοι σε διαδημοτική μονάδα διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών, ζητάει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

«Θλίψη αλλά και ερωτηματικά προκαλεί η καταστροφή του εργοστάσιου ανακύκλωσης στη Σίνδο», δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι επείγων ο έλεγχος της διασποράς των διοξινών, των φουρανίων και άλλων δολοφονικών ουσιών και η λήψη μέτρων, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία από τις πολλές πυρκαγιές σε εργοστάσια χαρτοποιίας και ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Να δοθούν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, που μετά την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Και να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων σε 4 ρεύματα και διαδημοτική συνεργατική μονάδα διαχείρισης, σε συνεργασία με τους πολίτες, ώστε να πετύχουμε να ξεβαλτώσει η ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη».

Στη μονάδα κατέληγε το σύνολο του περιεχομένου του προβληματικού συστήματος των μπλε κάδων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ήδη το 45% του περιεχομένου των μπλε κάδων πήγαινε στον ΧΥΤΑ για θάψιμο γιατί δεν μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Τώρα θα πηγαίνουν όλα στη Μαυροράχη -σε ειδικό χώρο του πυρκαγιά, όπως λένε- μέχρι να ξαναγίνει εργοστάσιο διαλογής.

Να σημειωθεί ότι από έρευνες μετά την πυρκαγιά του 2015 στον Ασπρόπυργο προέκυψε ότι το 4,25% των καμένων υλικών ήταν επικίνδυνα και το 10,54% δυνητικά επικίνδυνα. Και επειδή κατά την καύση πλαστικών, ελαστικών κ.ά παράγονται εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, όπως οι διοξίνες, τα φουράνια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματίδια PM10 και PM 2,5, ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και μετά το έδαφος, τα φυτά, τα νερά και τα τρόφιμα. Και βεβαίως, καταλήγουν στο πιάτο μας.

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» αναρωτιέται:

-Ποιος έχει ελέγξει τη διασπορά των διοξινών στην ευρύτερη περιοχή και τι μέτρα έχουν παρθεί;

-Γιατί το εργοστάσιο ανακύκλωσης να είναι ιδιωτικό; 

-Ποιος και με ποιες διαδικασίες είχε εγγυηθεί την πυρασφάλειά του;

-Γιατί να μην κάνουν μια σχετική επένδυση σε μονάδα ανακύκλωσης οι Δήμοι, με πρώτο αυτόν της Θεσσαλονίκης; 

-Γιατί στον ΦΟΔΣΑ και στην ΠΕΔ κάποιοι ποντάρουν στο εργοστάσιο καύσης, βαφτίζοντας το ως εργοστάσιο «ενεργειακής αξιοποίησης», συμπλέοντας με τους εγχώριους και διεθνείς εργολάβους και υποσκάπτοντας το μέλλον της ανακύκλωσης;

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» υποστηρίζει σταθερά τις εξής προτάσεις:

-Κατάργηση του συστήματος των μπλε κάδων

-Διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων σε 4 ρεύματα, με εκπαίδευση των πολιτών και καλύτερη φύλαξη του περιεχομένου ώστε να είναι ανταποδοτική η ανακύκλωση.

-Παρέμβαση στην παραγωγή για μείωση των υλικών συσκευασίας

-Δημιουργία πολλών «πράσινων σημείων» μέσα στον πολεοδομικό ιστό.

-Ενίσχυση των επαγγελμάτων επιδιόρθωσης και επανάχρησης των περιττών ή τεχνητά απαξιωμένων υλικών.

-Συνεργασία του Δήμου με την κοινωνία των ενεργών πολιτών και στήριξη των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ