Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Οι γυναίκες μπορούμε και θα το πετύχουμε!»

Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά στον «Τ.Θ.» λίγες ημέρες προ των εκλογών

«Ελπίζω το νούμερο των 19 υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης να μην είναι αποτέλεσμα αχαλίνωτης διάθεσης για παραγοντισμό», δηλώνει σε συνέντευξή της στον «Τ.Θ.» η Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας πως δικός της στόχος είναι μία «προοδευτική συμμαχία». Η μοναδική γυναίκα υποψήφιος εκ των 19 βλέπει ως πρόκληση την κουλτούρα ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για πολιτική και σκοπεύει να αξιοποιήσει την εμπειρία από τις θέσεις ευθύνης που πέρασε για μία Θεσσαλονίκη για όλους.

Από επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και πλέον υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τι σας ώθησε σε αυτή την υποψηφιότητα και πως κρίνετε την κάθε μία από αυτές τις θέσεις; 

Είναι αλήθεια πως έχω ακολουθήσει αντίστροφη πορεία. Συνήθως κάποιος ξεκινάει από την τοπική αυτοδιοίκηση και τη χρησιμοποιεί ως σκαλοπάτι για την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι αρκετά τα παραδείγματα, και αν θέλετε ένα τέτοιο είναι και ο ανθυποψήφιός μου ο κ. Βούγιας, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους δημότες ότι η τρίτη του φορά για τη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι όπως η πρώτη. Δυστυχώς γι αυτόν όμως οι πολίτες ξέρουν πως όταν η πόλη τον είχε ανάγκη ο ίδιος είπε ναι στον Κώστα Σημίτη εγκαταλείποντας την Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έπραξε και λίγα χρόνια αργότερα για το Υπουργείο Μεταφορών.

Εργάστηκα από θέσεις ευθύνης για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας. Αυτό ήταν σημαντικό γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω πλήρη γνώση των πραγματικών προβλημάτων της πόλης και το ακόμη σημαντικότερο ότι πλέον διαθέτουμε εμπειρία στο πώς να λύνουμε χρόνια προβλήματα. Και αν κάτι κατάλαβα από τη θητεία μου στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στο ΥΜΑΘ είναι ότι χρειάζεται πολιτική βούληση. Αυτός είναι ο βασικός πολιτικός λόγος που αποφάσισα να μπω μπροστά σε αυτή τη μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη στο παρελθόν. Και αυτό δεν είναι ένα αφήγημα. Είναι μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Οι ανθυποψήφιοί µου είναι άνθρωποι που είτε διοίκησαν σε εποχές µεγάλης υπεξαίρεσης στον δήµο, είτε πέρασαν από θέσεις ευθύνης χωρίς να αφήσουν έργο για την πόλη, είτε την εγκατέλειψαν σε κρίσιμες περιόδους. Γιατί η Θεσσαλονίκη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, γιατί μπορεί να το κάνει. Εμείς, μπαίνουμε μπροστά στη μάχη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών και σχεδιάζουμε μια Θεσσαλονίκη για όλους.

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό και αστικές συγκοινωνίες είναι τρία από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους Θεσσαλονικείς. Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες και τι θα πρέπει να αναμένουν οι δημότες αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Όσα αναφέρετε αποτελούν για εμάς προτεραιότητες. 

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να καθαρίσει. Είναι μια βρώμικη πόλη. Πρέπει όμως εκτός από καθαρή πόλη να αποκτήσει και κουλτούρα ανακύκλωσης. Είναι στοίχημα για εμάς στην επόμενη διετία να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Να βάλουμε μέσα σε αυτή την προσπάθεια την κυκλική οικονομία, να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων ΚΟΙΝΣΕΠ που θα εμπλακούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, κρατώντας φυσικά δημόσιο τον τομέα καθαριότητας του δήμου, μακριά από νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο κυκλοφοριακό αλλά και τις συγκοινωνίες η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από έναν ολιστικό σχεδιασμό και με την έλευση του Μετρό πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός για μία πόλη φιλική στο περιβάλλον, έξυπνη και προσβάσιμη σε όλους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη προσβάσιμη παντού, ισότιμα για όλους τους χρήστες, αναβαθμίζοντας τους όρους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Ενισχύοντας τον ρόλο των δημόσιων μεταφορών έναντι των υπολοίπων μέσων μεταφοράς. Να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών για αξιοπρεπείς και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες και ταυτόχρονα να μην αναβιώσει στη Θεσσαλονίκη το κρατικοδίαιτο «πάρτυ» της σπατάλης, της αδιαφάνειας και του συστήματος εξυπηρέτησης ρουσφετιών του παλιού ΟΑΣΘ μέρος του οποίου αποτελεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός.

Πώς σχολιάζετε τον αριθμό ρεκόρ των 19 υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης και ποια περιθώρια συγκλήσεων πιστεύετε πως σας αφήνει σε περίπτωση που την 3η Ιουνίου είτε εσείς η νικήτρια των εκλογών; 

Το 19 σαν νούμερο όχι δεν με τρομάζει. Ελπίζω να δείχνει το ενδιαφέρον όλων για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον και αυτός ο μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων να μην είναι αποτέλεσμα κάποιας… αχαλίνωτης διάθεσης για παραγοντισμό. Όπως και να έχουν τα πράγματα εμείς, η «Θεσσαλονίκη Μαζί», δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη ώστε οι προοδευτικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης να συναντηθούν στις κάλπες, να κερδίσουν αυτή τη σημαντική για την πόλη μας μάχη, να ανοίξουν νέους δρόμους και κυρίως να κλείσουν τον δρόμο αυτών που θέλουν να πιάσουν την… καλή δουλειά από εκεί που την άφησε ο Παπαγεωργόπουλος το 2010.

Έχετε αναφερθεί κατά το παρελθόν για ένα «προοδευτικό μέτωπο» για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ποιους ανθυποψηφίους σας εντάσσετε σε αυτό το μέτωπο και πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ανησυχητικά κρούσματα όπως οι συχνοί βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων;

Η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί συνέργειες, συμμαχίες και συνεργασίες στη βάση. Και αυτό πρώτα από όλα το έφερε ο Κλεισθένης με την απλή αναλογική.  Η προοδευτική συμμαχία ήταν στόχος μας από την πρώτη στιγμή και συγκροτήσαμε ένα τέτοιο μέτωπο, καταρτίζοντας ένα ψηφοδέλτιο με πραγματικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Είναι όλοι προοδευτικοί πολίτες, βαθιά δημοκράτες.

Με τους περισσότερους από όσους προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο μπορούμε να συνεργαστούμε σε ένα πλαίσιο προγραμματικών συγκλίσεων.

Είστε η μοναδική γυναίκα υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θεωρείτε πως αυτό είναι ενδεικτικό μίας συνολικής κουλτούρας;

Ναι. Στην κοινωνία, οι γυναίκες είμαστε το 52%. Πόσες όμως είμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Όπως είπατε, είμαι η μόνη υποψήφια μεταξύ 19. Οι γυναίκες ενώ μπορούμε και τα καταφέρνουμε πολλές φορές καλύτερα από τους άντρες, υπάρχει αυτή η κουλτούρα ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για πολιτική. Λάθος. Οι γυναίκες μπορούμε και θα το πετύχουμε. Και είναι και αυτή μια πρόκληση. Η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο.

Σας ακούμε να μιλάτε συχνά για θέματα που αφορούν στους νέους. Έχετε προτάσεις για τους ηλικιωμένους;

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς κοινωνικής πολιτικής για την αποτελεσματική προστασία όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Ειδικότερα όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας, που είναι ένα ύψιστο κοινωνικό αγαθό, στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κατ’ οίκον υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για ηλικιωμένους και παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ. στους χώρους των Κ.Α.Π.Η.. Επίσης στοχεύουμε στην στελέχωση όλων των Κ.Α.Π.Η. του δήμου με ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.

notopoulou-4.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ