Skip to main content
Menu

Θεσσαλονίκη: Χ.Ο.Π.Α. και σώστε υπερήρωες από το εγκεφαλικό

Νέο καινοτόμο πρόγραμμα από το ΠΑΜΑΚ για παιδιά νηπιακής ηλικίας ώστε να ξέρουν πώς να φερθούν αν οι παππούδες/γιαγιάδες τους πάθουν εγκεφαλικό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ο Χάρης δεν μπορεί να σηκώσει το ένα βαράκι γιατί έχει παραλύσει, η Όλγα δεν μπορεί να αρθρώσει κουβέντα ούτε και να τραγουδήσει, και το πρόσωπο του Πέτρου έχει στραβώσει. Ο Αλέξης μόλις δει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα θα καλέσει αμέσως από το τηλέφωνο το 112 για να τους σώσει.

Οι παραπάνω είναι τρεις σούπερ ήρωες του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΧΟΠΑ 112 Ήρωες» με σκοπό την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τα Εγκεφαλικά. Και τα αρχικά των τεσσάρων ονομάτων φτιάχνουν το όνομα «ΧΟΠΑ».

hopa.jpg

Μιλώντας για την ομάδα ΧΟΠΑ 112 Ήρωες  από την οποία δημιουργήθηκε και το ομώνυμο πρόγραμμα η συντονίστρια Καλλιόπη Τσακπουνίδου,  Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην ενημέρωση παιδιών νηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους σχετικά με τα κυριότερα συμπτώματα ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου και αφετέρου στην εκπαίδευση αυτών στην αναζήτηση βοήθειας καλώντας τον Πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και γίνεται σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Angels Initiative στην οποία συμμετέχουν γιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών. Ήδη στη Θεσσαλονίκη επισκεφθήκαμε τρία σχολεία, 2 ιδιωτικά και ένα δημόσιο, το καλοκαίρι το πρόγραμμα θα ταξιδεύσει στην Αλεξανδρούπολη, και από την επόμενη σχολική χρονιά σε Αθήνα, Πάτρα και Κρήτη».

Όπως εξήγησε η κυρία Τσακπουνίδου τρία είναι τα κύρια συμπτώματα ενός εγκεφαλικού: η παράλυση άκρων, η δυσκολία στην ομιλία και η παράλυση στο πρόσωπο (στράβωμα στόματος). Σχεδιάστηκαν τρεις υπερήρωες με τη μορφή καρτούν: ο Χάρης, η Όλγα και ο Πέτρος. Και σε καθεμιά μορφή απεικονίζεται κι από ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, ώστε τα παιδιά αν τα δουν στους δικούς τους υπερήρωες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους δηλαδή που τα φροντίζουν όταν λείπουν οι γονείς τους στη δουλειά, να μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να καλέσουν στο 112 για άμεση βοήθεια. «Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα μαθαίνουν πληροφορίες για την νόσο αυτή και κάνουν διαδραστικές δραστηριότητες και έπειτα όταν έχουν συμπληρώσει στο σχολείο το εκπαιδευτικό υλικό, θα το πάνε στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Στο τέλος τους ζητούμε να μας δείξουν τους δικούς τους υπερήρωες».

4hrwes.jpg

«Σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας Χ.Ο.Π.Α. (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Αμέσως), με δεδομένο ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εγκεφαλικών στην Ευρώπη, ενώ στην χώρα μας η ενημέρωση είναι ελλιπής πολλές φορές, και επειδή σε αυτή την αρρώστια, όσο πιο γρήγορα φτάσει κανείς στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει για μια θετική έκβαση», εξήγησε η συντονίστρια του προγράμματος. Παράλληλα υπογράμμισε πως η ενημέρωση των νηπίων για τα συμπτώματα ενός Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι ακόμη πιο επιτακτική καθώς στην εποχή μας με τους γονείς να εργάζονται μέχρι αργά ολοένα και περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες προσέχουν τα εγγόνια τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019, στις 19:00, στο Δημαρχείο Πυλαίας Χορτιάτη, αίθουσα «Στ. Κουγιουμτζή» θα γίνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στους υπερήρωες και στις υπερηρωίδες των παιδιών.

«Εκεί θα έρθουν οι γονείς/κηδεμόνες, τα παιδιά και οι παππούδες/γιαγιάδες από τα 3 σχολεία που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ 112, ενώ μπορεί να μας επισκεφθεί και το ευρύ κοινό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, διαδραστικά παιχνίδια, εδέσματα και ροφήματα», δήλωσε η κυρία Τσακπουνίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

*Για να επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας, στείλετε email κράτησης στο [email protected] έως τις 17 Ιουνίου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ