Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προσοχή στα κουνούπια αστικού τύπου για μετάδοση ιών

Σε ετοιμότητα η ΠΚΜ για τυχόν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ιδιαίτερη προσοχή στα κουνούπια αστικού τύπου πρέπει να δίνουν οι πολίτες. Γιατί; Αυτά είναι που δημιουργούν κυρίως προβλήματα με τη μετάδοση ιών, ενώ η καταπολέμησή τους δεν μπορεί να γίνει συστηματικά με ψεκασμούς, παρά μόνο να μεριμνήσει ο καθένας μας ώστε να μην δημιουργήσει τις συνθήκες για να αναπαραχθούν.

Ποια είναι όμως τα κουνούπια αστικού τύπου; «Είναι αυτά που αναπαράγονται σε στάσιμα νερά σε μπαλκόνια, ρέματα, γενικά σε ιδιωτικούς χώρους. Και που το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που κάνουν φορείς όπως πχ η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν μπορεί να τα φτάσει. Εκεί έρχεται η προσπάθειά μας να κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως κάναμε πριν μερικές μέρες σε ειδικό περίπτερο μπροστά στο Λευκό Πύργο, ώστε να μάθουν οι πολίτες πώς να βοηθούν. Εκεί το κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον τρόπο ανάπτυξης των κουνουπιών σε ειδικό ενυδρείο με προνύμφες που εγκαταστάθηκε στο περίπτερο, καθώς και να παρατηρήσει σε στερεοσκόπιο μεγεθυμένα διάφορα είδη κουνουπιών, να γνωρίσει την ανατομία τους και άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Οι πολίτες μέσα από αυτές τις δράσεις μαθαίνουν πώς να μην δημιουργούν εστίες ανάπτυξης αστικών κουνουπιών», σχολίασε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ κ. Σοφοκλής Κουρτίδης.

psekasmoi%20kounoupia.jpg

Με αφορμή το γεγονός πως σαν πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχε η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, ο κ. Κουρτίδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Ευτυχώς δεν έχουμε κρούσματα, όμως υπάρχουν και καλύτερες συνθήκες φέτος. Δεν είχαμε τόσες βροχές, όσες πέρυσι και ελπίζουμε να μην δούμε κάποια εμφάνιση του ιού. Πάντως οι ανάδοχοι του έργου έγκαιρα ανέλαβαν δράση για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε πεδιάδες, από εδάφους και από αέρα».

 

Για τον ιό

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό  στη χώρα και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι