Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι επιστημόνων για ιούς από κουνούπια – Οδηγίες προστασίας

Μετά τα πρώτα κρούσματα σε Ξάνθη και Πιερία

Του Γιώργου Καλλίνη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου δυστυχώς εντοπίστηκε και φέτος στη χώρα μας, μετά την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ξάνθη και Πιερία.

Παρότι πέρσι τέτοια εποχή είχαν ήδη αρχίσει τα κρούσματα, οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι ότι και μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, ίσως αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα. Άλλωστε, όπως τονίζουν, ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε επιδημία.

«Εμείς έχουμε αρχίσει ίσως το πληρέστερο πρόγραμμα ψεκασμών σε όλη την Ελλάδα από τον Απρίλιο και όλα κυλούν ομαλά μέχρι και σήμερα. Όμως είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι όσοι ψεκασμοί και να γίνουν, τα κουνούπια δεν θα εξαφανιστούν. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά για να προστατευτούν και οι ίδιοι αλλά και οι διπλανοί τους από τα κουνούπια, γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε φέτος έξαρση των κρουσμάτων», εξηγεί στον TyposThes ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ κ. Σοφοκλής Κουρτίδης και προτείνει οι πολίτες να δίνουν προσοχή στις περιοχές με στάσιμο νερό ακόμη και στα μπαλκόνια τους, ενώ προτρέπει τη χρήση σιτών και εντομοαπωθητικών.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 243 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 75 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 316 ασθενών που διαγνώστηκαν πέρσι με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι 48 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, επιβεβαιώνει στον «Τ.Θ.» ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη… ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι ειδικοί γνωρίζουν ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας και θα είναι πολύ δύσκολο να μη αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι.

 

«Προσοχή το πρωί και το σούρουπο»

«Φέτος τα δύο πρώτα κρούσματα δηλώθηκαν στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει δηλωθεί ακόμη κανένα, εκτός από κάποιο μολυσμένο πτηνό στη Γερμανία. Ωστόσο αυτά τα δύο περιστατικά σημαίνουν ότι μπήκαμε στην εποχή του (ιού του) Δυτικού Νείλου και θέλει προσοχή από τον κόσμο. Ωστόσο αυτό που συνέβη πέρσι νομίζω ότι ήταν ακραίο, γιατί συνήθως τα κρούσματα αρχίζουν Ιούλιο-Αύγουστο. Πέρσι όμως ήταν πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό, γιατί τα κρούσματα και νωρίτερα άρχισαν και αργότερα τελείωσαν και ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι συνήθως όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Μπορούμε να πούμε ότι τώρα είναι το αναμενόμενο. Αυτή είναι η κανονική εποχή του. H αλήθεια είναι ότι το θέμα των κουνουπιών μας ενδιαφέρει ούτως ή άλλως. Αλλά από το 2010 και μετά μας αυτό που ενδιαφέρει είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάθε καλοκαίρι από το 2010, εκτός από δύο χρονιές που δεν είχαμε κανένα περιστατικό, έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Επομένως εκτός από την όχληση μας ενδιαφέρει πολύ να προφυλαχτούμε από τη λοίμωξη από τον ιό ο οποίος μεταδίδεται με τα κουνούπια» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Άννα Παπά. «Αυτά τα κουνούπια ξέρουμε ότι τσιμπούν το πρωί και το σούρουπο, επομένως εκείνες τις ώρες χρειάζεται λίγο περισσότερη προσοχή. Πρέπει να προσέχουν πιο πολύ τα ηλικιωμένα άτομα, γιατί είναι αυτά που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

 

Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

 - χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

 - τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

 - χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

 - απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

 - κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

 - πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

 - κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη