Της Λεμονιάς Βασβάνη
Νέα στέγη θα αποκτήσει το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Με σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και του Συλλόγου Γονέων των Μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών θα μετεγκατασταθεί στο ιστορικό κτίριο της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής, το οποίο λειτουργεί ως ελληνικό σχολείο από το 1893 επί της Οδού Εγνατίας 132.
Και όλα αυτά επειδή το σχολικό κτίριο επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 29, που στέγαζε μέχρι το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς το Πειραματικό Σχολείο, στο πλαίσιο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που διενεργείται στα σχολικά κτίρια κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας. Ακολούθησαν αυτοψίες από κλιμάκια του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξεύρεση νέου χώρου.

Η παλιά στέγη επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου είχε κριθεί ακατάλληλη
Οι πιθανές λύσεις συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Έχοντας κάνει αυτοψίες αφότου μας ανακοινώθηκε το πρώτο πόρισμα του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου στο κτίριο της Αρχαιολογικού Μουσείου καταλήξαμε συλλογικά πως η καλύτερη δυνατή λύση για την άμεση μετεγκατάσταση του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου είναι το κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής στην Εγνατίας 132 που στεγάζει σήμερα και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σχολείο που είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί τους 270 μαθητές. Τις επόμενες μέρες θα μπουν και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να πραγματοποιήσουν εργασίες στον αύλειο χώρο και στις τουαλέτες». Οι εσωτερικοί χώροι είναι διδακτήρια και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.
Ο αντιδήμαρχος σχολίασε για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου: «Όλα έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και με τους εκπαιδευτικούς. Είδαν τον χώρο πριν συναποφασίσουμε για την μετεγκατάσταση».
Το κόστος για τις εργασίες θα καλυφθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης.
Όσο για τη συγκατοίκηση με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ο κ. Μπαρμπουνάκης τόνισε πως όσα μαθήματα γίνονταν τα πρωινά θα μεταφερθούν για τα απογεύματα, οπότε δεν θα συμπίπτουν χρονικά με τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου. Υπάρχει δε ένα ενδεχόμενο μαθήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης να μεταφερθούν και σε αίθουσα του δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Στόχος να είναι όλα έτοιμα στις 11 Σεπτέμβρη
Όλα πάντως θα γίνουν με στόχο να είναι έτοιμο το σχολείο πριν το πρώτο κουδούνι. «Παρά το ότι είναι καλοκαιρινοί μήνες και στην εκπνοή της αλλαγής διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, εργαστήκαμε συνεργατικά και σε καθημερινή σχεδόν βάση ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη. Έχουμε κάποιες συνεδριάσεις επιτροπών που θα γίνουν μετά το Δεκαπενταύγουστο και η 1η συνεδρίαση με τη νέα σύσταση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα εγκρίνει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης αφενός για την εκκένωση του κτιρίου επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, αφετέρου για τη μεγεγκατάσταση της σχολικής μονάδας στον νέο χώρο. Ουσιαστικά είναι διαδικαστικά θέματα».
Όσο για το κτίριο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29, που στέγαζε μέχρι το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς το Πειραματικό Σχολείο, την τύχη του θα την αποφασίσει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"