Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο δήμος Παύλου Μελά για την αξιοποίηση του Καρατάσιου

Μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του ΥΠΕΘΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στη δυτική Θεσσαλονίκη αναφέρεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη σχετικά με την διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ένοπλων Δυνάμεων έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλους εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα, και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

Η απάντηση αυτή του υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη να αναφέρει στο Τύπο Θεσσαλονίκης ότι ουσιαστικά ο υπουργός υιοθετεί την άποψη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ότι "είμαστε καταπατητές" και να σημειώνει ότι δεν νοείται οποιαδήποτε πολεοδομική ανάπτυξη σε αυτόν το χώρο εν απουσία του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Αντίδραση εκφράστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραθέτει στοιχεία για το ιστορικό της υπόθεσης, τα οποία, όπως λέει, τέθηκαν υπόψη του από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Ειδικότερα αναφέρει ότι τον Οκτώβριο του 2005 το ΓΕΣ αποφάσισε την παραχώρηση κατά χρήση έκτασης 120,40 στρεμμάτων, στον τότε Δήμο Πολίχνης (νυν Παύλου Μελά), με ορισμένες προϋποθέσεις και παρακάτω σημειώνει ότι "λόγω μη τήρησης των παραπάνω όρων - προϋποθέσεων, από το Δήμο το ΓΕΣ, τον Ιούνιο του 2012, ακύρωσε την ως άνω παραχώρηση των 120,4 στρεμμάτων" [...] και ότι "το ΤΕΘΑ, μετά την ακύρωση της αρχικής παραχώρησης της έκτασης των 120,4 στρεμμάτων, δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα ή πρόταση του Δήμου Παύλου Μελά, για την παραχώρηση- αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'» ή τμήματος αυτού".

 

Δήμος Παύλου Μελά: Έγινε διαβούλευση και υπάρχει ομόφωνη απόφαση

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά αναφέρει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει, ο δήμος εγκαινίασε στις αρχές Μαΐου του 2018 δημόσια διαβούλευση μέσα στο χώρο του στρατοπέδου για την κατάθεση προτάσεων διεκδίκησης και αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Κατατέθηκαν προτάσεις από όλους τους φορείς της πόλης και από πολίτες και οι προτάσεις εμπλουτίστηκαν μέσα από την επιτροπή διαβούλευσης του δήμου. Κατόπιν κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και η ομόφωνη απόφαση πήγε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως τονίζει ο δήμαρχος. 

Κατά τον κ. Δεμουρτζίδη, "η σημερινή απάντηση του υπουργού ουσιαστικά υιοθετεί την άποψη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας που εδώ και δύο χρόνια μας κυνηγάει, μας λέει ότι είμαστε καταπατητές". Ο ίδιος διευκρινίζει ότι: (το στρατόπεδο) μας είχε παραχωρηθεί το 2015 και φτιάξαμε μέσα πράγματα που τα χαίρονται σήμερα οι πολίτες. Η απόφαση αυτή είχε ανακληθεί το 2012 αλλά οι υποδομές που είχαμε φτιάξει και ο κόσμος είναι μέσα. Φτάσαμε μέχρι τα δικαστήρια το Μάρτιο του 2018 όπου και αθωωθήκαμε. Παρόλα αυτά το ΤΕΘΑ συνεχίζει τα ίδια, ότι είμαστε καταπατητές και πρέπει να φύγουμε".

Σημειώνεται ότι στην έκταση των 120 στρεμμάτων από τα συνολικά 689 στρέμματα του Καρατάσιου, που είχε παραχωρηθεί στο δήμου αναπτύχθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση αθλητικές υποδομές και έγιναν έργα ανάπλασης. 

Ειδικότερα κατασκευάστηκαν γήπεδα ποδοσφαίρου, παιδικές χαρές, παιδότοποι, κιόσκια και περιπατητικές διαρμές. Επίσης έγινε περίφραξη των 120 στρεμμάτων που είχαν παραχωρηθεί στο δήμο, τοποθετήθηκε φωτισμός ενώ ανακαινίσθηκε και ένα κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από τους πολίτες.

karatasiou.jpg

Θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό

Ερωτηθείς για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα, ο κ. Δεμουρτζίδης τονίζει ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό για να τον ενημερώσουν "γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι μέσα σε ένα μήνα που ανέλαβε έχει μάθει όλα τα του Καρατάσιου". Όπως πρόσθεσε, θα του αναφέρουν ότι έχουν καταθέσει αίτημα για το στρατόπεδο και θα τον ενημερώσουν ότι "αντίστοιχα προχωράει καλά και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά".

Για το στρατόπεδο Καρατάσιου υπάρχει ένα σχέδιο πόλης το οποίο έχει ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο από το 2013 και είμαστε στο τελευταίο στάδιο προβλέπει 75% τουλάχιστον πράσινο, αναφέρει ακόμη ο δήμαρχος. Στο υπόλοιπο 25% μπορούν να μπουν υποδομές για πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για υγεία, για αθλητισμό για πολιτισμό κ.ά.

Σημειώνει επίσης ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καρατάσιου, αν δηλαδή ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση του ακινήτου

Στην απάντησή του προς τη βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει ακόμη ότι το 2015, μετά από συνομιλίες με τον Αθλητικό Σύλλογο «ΠΑΟΚ» εκδηλώθηκε επίσημο ενδιαφέρον, προς το ΤΕΘΑ για την αξιοποίηση του συνόλου του ακινήτου του πρώην Στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'» από αυτόν, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει με τον Α.Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν.

Κατά την παρούσα φάση, η διαδικασία αξιοποίησης του υπολοίπου τμήματος του ακινήτου (πλην των 50 στρεμμάτων που προορίζονται για τον Α.Σ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ») έχει περιέλθει κατά νόμο στην ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία έχει αποφασίσει ότι:

 (1) Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης, σε κάθε ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις - συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλους εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα, και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

(2) Η έκταση του στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'» είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

(3) Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής  υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους του ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργιών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και με βάση την αρχή της αειφορίας.

Κατόπιν των παραπάνω, το ΤΕΘΑ τον Ιούνιο τρέχοντος έτους, με σχετική επιστολή του, γνώρισε στον Δήμο, ότι:

α. Του έχει ήδη παραχωρηθεί έκταση 332 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ», της οποίας αναμένεται να δει δείγματα αξιοποίησης και η οποία γειτνιάζει με το πρώην στρατόπεδο «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'».

 β. Θα μπορούσε να συνεργαστεί, με τον Δήμο, στην περίπτωση που αυτός θα συναινούσε στην αξιοποίηση του στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'», προς όφελος όλων των πλευρών (Δήμου και ΤΕΘΑ).

Με δεδομένο ότι δεν υφίσταται παρόλα αυτά σχετικό αίτημα-πρόταση αξιοποίησης του Δήμου Παύλου Μελά, το οποίο να δύναται να αποτελέσει μια αρχική βάση συζήτησης, για την από κοινού αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ Α'», δεν είναι δυνατή η ύπαρξη χρονοδιαγράμματος ενός ουσιαστικού διαλόγου με τον Δήμο.

 

Σιμόπουλος: Η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων απαιτεί ιδιωτικά κεφάλαια

Στη δημόσια συζήτηση παρενέβη με δήλωσή του και ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων απαιτεί ιδιωτικά κεφάλαια.

Στέκεται, όπως λέει, με σεβασμό απέναντι στην προσπάθεια διεκδίκησης και αξιοποίησής του από τον δήμο Παύλου Μελά. Όμως, συνεχίζει, "δυστυχώς, όπως έγινε και με τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, τα «θαύματα κρατούν μόνο τρεις ημέρες» και αυτό γιατί οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες έδωσαν  πολύ γρήγορα την θέση τους στο μεγάλο ερώτημα: και τώρα τι κάνουμε με όλες αυτές τις εκτάσεις, που μάλιστα βρίσκονται σε προνομιακά σημεία του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης;"

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, ο τρόπος με τον όποιο προχώρησε η παραχώρηση του Παύλου Μελά και του Κόδρα, λόγω έλλειψης κονδυλίων, θα παρατείνουν την υπάρχουσα εγκατάλειψη και απαξίωση των εκτάσεων αυτών. "Μόνη λύση, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και η με συμμετοχή πολιτείας και δήμων αξιοποίησή τους. Χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και με απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης δεν μπορούν τα στρατόπεδα να γίνουν πόλοι ανάπτυξης και να συμβάλλουν παράλληλα στην αύξηση των δημοτικών εσόδων", υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

"Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει αφενός να μη φοβούνται τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου πρέπει να σταματήσουν όπως «τον παλιό καλό καιρό» να ζητούν χρηματοδότηση από την πολιτεία για να μετατρέψουν αυτούς τους χώρους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  σε περιοχές αναψυχής και πολιτισμού, παραβλέποντας την μεγάλη ανεργία που μαστίζει τις περιοχές τους. Η επιλογή αυτή είναι αδιέξοδη, οι τοπικές κοινωνίες δεν ωφελούνται αναπτυξιακά, ενώ παραβλέπεται ότι ιδιοκτήτης τους παραμένει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

Προφανές είναι τέλος, ότι αναφερόμαστε σε μορφή ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανάγκη να υπάρχουν στα πρώην στρατόπεδα ΚΑΙ χώροι αναψυχής και πολιτισμού", καταλήγει η δήλωσή του.

 

Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον

 

"Η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αποτέλεσε προμετωπίδα των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του γραφείου πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης", αναφέρει από την πλευρά της σε δήλωσή της επί του θέματος, η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αποδόθηκε εξολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, αποφεύγοντας την οικοδόμηση σημαντικού μέρους του όπως προέβλεπε η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ παράλληλα διαμορφώσαμε τις συνθήκες για την υλοποίηση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου. Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, επίσης αποδόθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς, αντιμετωπίζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, ενώ και για το στρατόπεδο Καρατάσιου τέθηκαν οι βάσεις για την εξεύρεση οριστικών λύσεων.

Ιδιαίτερα για το Καρατάσιου, αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία".

Για την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέρει: "Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του "επιτελικού" κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απροκάλυπτα προωθεί. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η "αξιοποίηση" που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια, ξένα προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate."

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ