Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κριτική Γιαννούλη για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

«Η διοίκηση Τζιτζικώστα πάει να την περάσει από το παράθυρο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση

Σκληρή κριτική στην παράταξη Τζιτζικώστα σχετικά με το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) ανατολικού τομέα της Π.Κ.Μ, ασκεί με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», με επικεφαλής τον Χ. Γιαννούλη. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. είναι αναρμόδια για να αποφασίσει για το θέμα, ενώ σημειώνεται πως η διοίκηση Τζιτζικωστα πάει περάσει τη μονάδα «από το παράθυρο» και πως δεν έχει γίνει σωστή διαβούλευση με το κοινό. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στις 22 Αυγούστου 2019 συνεδριάζει η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εισάγει ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την γνωμοδότηση της επιτροπής για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) ανατολικού τομέα Π.Κ.Μ. στην οποία εντάσσεται και η 1η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται το ίδιο θέμα για γνωμοδότηση στην η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρότι μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση της αναβλήθηκε γα να εξεταστεί αφού αναλάβει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δηλαδή μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” επισημαίνει τα εξής:

Ερωτηματικά δημιουργεί η ξαφνική σπουδή της Περιφερειακής αρχής να περάσει στα γρήγορα τη γνωμοδότηση για τη ΜΕΑ Ανατολικού τομέα, παραβιαζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Καταρχάς, για το έργο αυτό δεν πρέπει να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. αλλά η Μητροπολιτική Επιτροπή, εφόσον η μονάδα είναι χωροθετημένη στην Θεσσαλονίκη και οι συνέπειες του έργου αφορούν στους κατοίκους της και στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν έγινε όπως πρέπει η διαβούλευση με το κοινό. Δε έχουν παρθεί οι γνωμοδοτήσεις των δημοτικών συμβουλίων που υπάγονται στα διοικητικά όρια του έργου, ούτε εκείνες των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης, των συμβούλιων τοπικών κοινοτήτων και οι απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού. Δε γνωμοδότησε επίσης για το έργο η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Π.Κ.Μ.

Το εν λόγω έργο δεν αδειοδοτείται ως νέο αλλά ως τροποποίηση παλαιού έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Ο.Ε.Ε.Δ.Α.) ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» με την ΥΠ. Αριθμ. οικ. 198436/18.04.2011 ΑΕΠΟ, στον Άγιο Αντώνιο, για το οποίο ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση του και εκκρεμεί η απόφαση.

Επιπλέον προ της αδειοδότησης απαιτείται να αποσαφηνίσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας το είδος της σύμβασης και κύρια το ότι το έργο δεν θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη χρηματοδότηση του ΦΟΔΣΑ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ με 3,7 εκατομμύρια ευρώ, για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνταν για τα έργα απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν παγωμένα έως το 2016, υπήρχε δέσμευση της τότε κυβέρνησης και του ΦΟΔΣΑ για την κατασκευή του έργου ως Δημόσιο Έργο. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ξαφνική και ανεξήγητη αλλαγή στάσης, με κομματική εντολή άνωθεν, που αφήνει μετέωρη την αξιοποίηση κονδυλίων, που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ., αλλά κυρίως δημιουργεί πολλαπλάσιο κόστος από τη ΜΕΑ που θα επιβαρύνει τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας που θα εξυπηρετούνται από το έργο.

Επισημαίνουμε επίσης ότι στο υπό αδειοδότηση έργο δεν έχει υπόσταση η ΜΕΒΑ εφόσον δεν έχει προχωρήσει ο “καφέ κάδος” δηλαδή η συλλογή βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος. Στην περίπτωση αυτή σημαντικότατες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας αλλά και του ΦΟΔΣΑ ΚΜ που οδήγησαν στη μη αξιοποίηση πόρων για την Χωριστή συλλογή οργανικού και την κομποστοποιηση που παραμένουν στο ΠΕΠ εδώ και χρόνια ενώ συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις χωριστής συλλογής οργανικού πανελλαδικά.

Τέλος το έργο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων της ΠΚΜ, που πέρα από την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή που καθυστερούν και υποθηκεύουν όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της υπό αδειοδότηση ΜΕΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, απαρτίζεται από πολλές άλλες μονάδες ΜΕΑ και ΜΕΒΑ, που η τύχη τους αγνοείται και καθυστερούν συνολικά. Η περιβαλλοντική απόδοση της ΜΕΑ εξαρτάται και από τα άλλα έργα, που πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν ταυτόχρονα, όπως η Μονάδα Επεξεργασία Αποβλήτων (ΜΕΑ στον βορειοδυτικό Τομέα, η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) για Καλαμαριά και Θερμαϊκό.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα έπρεπε να θέσει στις πολιτικές προτεραιότητες του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου τη συνολική συζήτηση για τη διαλογή στην πηγή, τη τιμολογιακή πολιτική του Φοδσα, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση οργανικού και την χωροθέτηση και χρηματοδότηση των υπολοίπων ΜΕΑ και ΜΕΒΑ, ώστε να πάψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ουραγός στις σύγχρονες απαιτήσεις της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητούμε να μη συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ανάπτυξης, που είναι αναρμόδια, αλλά στη Μητροπολιτική Επιτροπή, αφού εξασφαλιστούν όλα όσα έχουν επισημανθεί παραπάνω και αφού προηγηθεί σωστή διαβούλευση με το κοινό στις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται από το έργο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ