Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το πρώτο τεχνολογικό πάρκο διεκδικεί να φτιάξει η Θεσσαλονίκη!

Πρόκειται για δυο αιτήματα που έθεσαν στον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς

Η δημιουργία του «ThessINTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν από τους παραγωγικούς φορείς στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ. Ένα ακόμη μεγάλο θέμα και αίτημα των φορέων το οποίο συζητήθηκε είναι η δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου και εξωστρέφειας στη δυτική Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά το ThessINTEC ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είπε ότι για να δημιουργηθεί απαιτείται η παραχώρηση της έκτασης των 730 στρεμμάτων ανατολικά του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που έχει πάρει ήδη την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχει γίνει ήδη ενημέρωση των αρμόδιων υπουργών σε πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης του ΣΕΒΕ στην Αθήνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της α’ φάσης του έργου που έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ., ενώ για τη β’ φάση, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο ΣΒΕ, στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική στην Ευρώπη χώρα που δεν διαθέτει έστω και μια Οργανωμένη υποδομή συνεγκατάστασης Φορέων Έρευνας και Ανάπτυξης, από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, με στόχο την συμπαραγωγή και συνεκμετάλλευση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως για τη Διεθνή αγορά. Επισημαίνει ότι τα πρακτικά του αποτελέσματα σε ορίζοντα εικοσαετίας, σύμφωνα με πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν: συνολική συνεισφορά 11 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία και 7000 θέσεις εργασίας, με παραμονή και προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων.

Ο ΣΒΕ αφού αναφέρει ότι τα λειτουργούντα 367 Τεχνολογικά Πάρκα στην Ευρώπη αποτελούν ασφαλή οδηγό τονίζει ότι το Πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο στην Ελλάδα εντάσσει την Ελλάδα στην ομάδα χωρών με Διεθνή

Κέντρα Καινοτομίας θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για διεθνείς επενδύσεις σε Νέες Τεχνολογίες, αξιοποιεί το ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης (ΑΕΙ – ΕΚΕΤΑ – Εξωστρεφείς επιχειρήσεις – Startups

– Spin off), και αναφέρει ότι 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας και Συνεγκατάστασης (MoU) στο Thess INTEC. Επίσης τονίζει ότι το τεχνολογικό πάρκο δημιουργεί υποδομές συστέγασης με Διεθνείς επιχειρήσεις και ξένα Πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των υποδομών του Thess INTEC ο ΣΒΕ αναφέρει ότι το 10% από Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια / Ευρωπαϊκούς πόρους -αφορά την Α΄ φάση ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής- και το 90% Β,Γ,Δ φάσεις αποκλειστικά από Ιδιωτικά κεφάλαια που θέλουν να εγκατασταθούν στο ThessINTEC.

Ενώ η παραχώρηση της έκτασης όπως αναφέρθηκε εκκρεμεί το Feasibility study και το Business Plan έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ζώνη ειδικών κινήτρων

Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορούσε τη δημιουργία διεθνούς ελεύθερης εμπορικής ζώνης στα δυτικά της πόλης που θα απογειώσει τις εξαγωγές της Βόρειας Ελλάδας και των μακεδονικών επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης», ο ΣΒΕ τονίζει ότι πρόκειται για μια διεθνώς πετυχημένη πρακτική, καθώς σήμερα υπάρχουν 5000 τέτοιες ζώνες σε 125 χώρες, από όπου διακινούνται προϊόντα αξίας άνω των 700 δισ. δολ, ενώ έχουν "ανοίξει" εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας, σε χώρες της ΕΕ, τέτοιες ζώνες λειτουργούν ήδη από μία σε Ιταλία και Ιρλανδία, από επτά στη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, δύο στην Πολωνία, έξι στη Βουλγαρία και 21 στην Τουρκία.

"Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης στη Θεσσαλονίκη θα διευκολύνει το διεθνές εμπόριο μέσω της Βόρειας Ελλάδας, θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προκαλέσει μεταφορά τεχνογνωσίας και εντέλει θα συνεισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη" σημειώνει η διοίκηση του ΣΒΕ, η οποία προσθέτει ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή λειτουργία τέτοιας υποδομής είναι το απολύτως σαφές εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, το ξεκάθαρο πλαίσιο ως προς τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει εντός της ζώνης, η χωροθέτηση με ρεαλιστικά κριτήρια και ο σχεδιασμός με βάση το τι ζητά η αγορά. Απαραίτητη κρίνεται επίσης η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη διαχείρισή της.

Φορέας προώθησης και προβολής Μακεδονικών προϊόντων

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσαν οι φορείς αφορούσε εξάλλου τη δημιουργία του «Enterprise Macedonia» για την ισχυροποίηση του Macedonian Brand, με τη συμμετοχή των τριών μακεδονικών περιφερειών (Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής) του ΣΕΒΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), καθώς και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Εξωτερικών.

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη