Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι ζητούν οι δήμαρχοι από τον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

Θα θέσουν σειρά αιτημάτων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το υπουργικό κλιμάκιο που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι αλλά και την υλοποίηση των εξαγγελιών του, αναμένει από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης  συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ, της πρώτης μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτήρισε μεν θετικό βήμα το ότι η νέα κυβέρνηση είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με δημάρχους αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ως εκπρόσωπος της ΠΕΔΚΜ προσκλήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι αναμένουν υλοποίηση των εξαγγελιών στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι με υπόμνημα που κατέθεσαν, έθεσαν το θέμα της ανεργίας, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και τη φυγή τους σε γειτονικές χώρες, το ζήτημα του Θερμαϊκού κόλπου, το ζήτημα της απόδοσης των στρατοπέδων στους δήμους, το θέμα του Μετρό ("πότε θα τελειώσει, τι είδους μετρό θα είναι χωρίς τη στάση Βενιζέλου; Μετρό που να λειτουργεί πραγματικά και με τη στάση Βενιζέλου και χωρίς μουσαμάδες δηλαδή μουσαντένια εγκαίνια"), των αστικών συγκοινωνιών ("από τα 210 λεωφορεία που άφησε πίσω του να κυκλοφορούν ο κ. Παππάς, μέσα σε 9 εργάσιμες μέρες τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 70 λεωφορεία και χθες ξεπέρασαν σε αριθμό τα 280"), των οικονομικών των δήμων, της σχολικής στέγης, τις κοινωνικές δομές των δήμων κ.ά.

«Με χαρά θα χειροκροτήσουμε κάθε θετικό, ενώ θα διαμαρτυρηθούμε και θα συγκρουστούμε με καθετί που μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο κ. Κυρίζογλου.

Για το προσφυγικό

Με αφορμή την άφιξη χθες και σήμερα προσφύγων από τη Μόρια στη Θεσσαλονίκη με πλοίο, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η θέση της ΠΕΔΚΜ είναι ότι στο προσφυγικό "θα πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε το βάρος αναλογικά και γεωγραφικά σε όλες τις περιοχές". "Είναι αδιανόητο στα ακριτικά νησιά να βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων. Ούτε όμως μπορούμε να δεχθούμε το 50% των προσφύγων να είναι στα νησιά και το άλλο 50% στην κεντρική Μακεδονία", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει είναι ότι οι υπάρχουσες δομές στην περιοχή είναι υπέρ πλήρεις και αν προστεθούν και άλλοι πρόσφυγες σε αυτές θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον αρμόδιο πολιτικά για τη μεταναστευτική πολιτική και πληροφορηθήκαμε όπως και εσείς πρόσφατα είπε σημειώνοντας ότι θα ζητηθεί ενημέρωση και να γίνει διαχείριση και διευθέτηση του προσφυγικού.

"Από τον πρωθυπουργό περιμένουμε να κάνει ειδική αναφορά για την αυτοδιοίκηση, να ανακοινώσει ότι αποδέχεται τις προτάσεις μας για την ευρωπαϊκή πορεία της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος", δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση "τα οποία πολλαπλασιάστηκαν την προηγούμενη τετραετία". Για τον Κλεισθένη είπε ότι είναι ταφόπλακα για την Τ.Α.

Για τα προβλήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης είπε ότι "περιμένουμε ανακοινώσεις για την αστική συγκοινωνία, για το περιαστικό δάσος, για τη σχολική στέγη".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος είπε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η συγκοινωνία και η λειτουργία του ΟΑΣΘ. Χωρίς πολλά λόγια θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός με στόχευση και ρεαλισμό, τόνισε. Ένα άλλο θέμα που έθεσε για την περιοχή ευθύνης του ήταν αυτό της λειτουργίας της Ζώνης Καινοτομίας. "Εφόσον στοχεύουμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στην έρευνα θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τη Ζώνη Καινοτομίας, η οποία υπάρχει στα χαρτιά και δεν λειτουργεί", τόνισε. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει με τη ζώνη καινοτομίας πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα τα αιτήματα που θα τεθούν στον πρωθυπουργό:

* Ανεργία. Αποβιομηχάνιση, αποεπένδυση, λουκέτα, φυγή επιχειρήσεων κυρίως σε Βουλγαρία αλλά και σε Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία

*Κύρια γραμμή Μετρό. Επεκτάσεις και Δυτικά. Αστικές Συγκοινωνίες ΟΑΣΘ.

*Προσφυγικό. Κατά εκατοντάδες κυκλοφορούν και διανυκτερεύουν εκτός δομών φιλοξενίας (σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια τρένων, πλατείες κλπ.)

*Σχολική στέγη. Πρόβλημα σύνθετο. Συναρμοδιότητα: Υπ. Μεταφορών (ΚΤΥΠ Α.Ε.), Υπ. Παιδείας, Υπ. Εσωτερικών (επειδή αφορά τους δήμους). Να προχωρήσει το ΣΔΙΤ των ώριμων-έτοιμων για εκτέλεση 16-18 σχολείων για την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Να προχωρήσει και η β΄ φάση ΣΔΙΤ.

*Πρώην Στρατόπεδα. Παραχώρηση στους οικείους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα ΓΠΣ των δήμων και χρηματοδότηση για μελέτες και εκτέλεση έργων. Ο ισχύων νόμος (Καμμένου) είναι κακός και πρέπει να αλλάξει (επάνοδος στο προϊσχύον καθεστώς). Ενδεικτική αναφορά σα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης, Σερρών κλπ.

*Θερμαϊκός Κόλπος. Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο Θερμαϊκού κόλπου (απορρύπανση, προστασία κλπ.). ΄Ηδη η ΠΚΜ ξεκίνησε μια προσπάθεια.

*Είναι άμεση ανάγκη οι δήμοι να έχουν άμεση πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικώνγια εντοπισμό των πραγματικών τ.μ. των ακινήτων (πάρα πολλά τ.μ. διαφεύγουν) και για λόγους νομιμότητας και για λόγους νόμιμης αύξησης των εσόδων μας.

*Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί κινητικότητας, το οποίο είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν ερωτάται ο δήμος και έχουν «αδειάσει» οι υπηρεσίες πολλών δήμων στην περιφέρεια. Η μέχρι σήμερα πρακτική είναι: φυγή από μικρούς δήμους προς μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι εργάζονται σε ΚΕΠ Δήμων. Να είναι δυνατή (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) η μετακίνηση τους στην Τ.Υ. του δήμου (Το κενό τους φυσικά θα καλύπτεται με άλλο υπάλληλο).

* Ό,τι έχει σχέση με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας να γίνεται με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου του αριθμού των μελών του Δ.Σ. και όχι με πλειοψηφία των 2/3. Ομοίως και με τη λήψη δανείων. Σε ποιο δήμο υπάρχουν σήμερα πλειοψηφίες 2/3; Φρενάρουν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αφού παραμένουν αναξιοποίητα μεγάλα-σημαντικά ακίνητα δήμων.

*Με το σύστημα της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών δήμων ανακουφίσθηκαν οι δήμοι. Πρέπει να ξαναγίνει.

pedkm2.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί