Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

"Διάλογοι" για τη Θεσσαλονίκη, τη μοναδικότητα, τα φαντάσματα και το μέλλον της

Εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο λιμάνι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα πολλαπλά πρόσωπα που συνθέτουν την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, η ιστορία της, η τέχνη, η πολιτική και η κουλτούρα, τέθηκαν επί τάπητος απόψε στους «Διαλόγους», την εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Προβλήτα Γ΄ στο λιμάνι.

Οι «Διάλογοι» ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη και πλήθος κόσμου προσήλθε για να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει με τοποθετήσεις και ερωτήσεις σε μια συζήτηση που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και κάλυψε μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν τόσο το παρελθόν της πόλης όσο και τις προοπτικές ανάπτυξής της.

dialogoi-thessaloniki.jpg

Στη συζήτηση που είχε τη μορφή πάνελ, συμμετείχαν ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ηθοποιός, ο Γιάννης Μπουτάρης , Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η Γεωργία Τσιαμαντά, Project Manager OK!Thess. Παρέμβαση μέσω skype πραγματοποίησε και ο Μαρκ Μαζάουερ, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων». Την ανοιχτή συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου και το πρώτο ερώτημα που έθεσε στους συμμετέχοντες είναι τι θεωρούν ότι καθιστά την πόλη μοναδική.

Σχετικά με τη μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης

Για τον φοιτητικό πληθυσμό που ξεπερνά τις 120-130.000 και δίνει ενέργεια στην πόλη, αλλά για και το ανθρώπινο μέγεθος της ίδιας της πόλης που επιτρέπει σε κάποιον να την περπατήσει, μίλησε ο Γιάννης Μπουτάρης, για τον χαρακτήρα της και το γεγονός ότι μπορούν οι νέοι να δημιουργήσουν μέσα σε αυτήν, μίλησε η κ. Τσιαμαντά, για το θαλάσσιο μέτωπο που δίνει αισιοδοξία, για τα ίχνη αλλά και τις πληγές που άφησαν στη Θεσσαλονίκη η ιστορία και οι πολιτισμοί που πέρασαν αλλά και για την φοιτητική κοινότητα, μίλησε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρεαδάκης. «Τη Θεσσαλονίκη τη διακρίνει ο κοσμοπολιτισμό από τα παλιά χρόνια και τα τελευταία χρόνια και ο επαρχιωτισμός. Η σύγκρουση αυτών των δυο στοιχείων που έχουμε όλοι μέσα μας κάνει τη Θεσσαλονίκη μια πόλη ανοιχτή και ταυτόχρονα πολύ καχύποπτη και αρνητική», είπε από την πλευρά του ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. «Ίσως αυτή η σύγκρουση μας κάνει πιο γοητευτικούς ως κατοίκους της πόλης», πρόσθεσε. «Κάθε τόπος έχει τα μοναδικά του χαρακτηριστικά», σημείωσε η κ. Καβάλα. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ cool, πρόσθεσε, απαντώντας όπως θα απαντούσε ο 15χρονος γιος της και οι φίλοι του, όπως είπε μεταξύ άλλων.

dialogoi-thessaloniki3.jpg

Πόλη των εκπλήξεων

«Για μένα η Θεσσαλονίκη είναι η μία αληθινή πόλη στην Ελλάδα. Οι πόλεις που έχουν ζωή συνεχώς, από τα κλασσικά χρόνια, είναι σπάνιες και η Θεσσαλονίκη το έχει αυτό», σημείωσε ο κ. Μαζάουερ, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν χωριό ή κωμόπολη αλλά μια αληθινή πόλη. Στο ερώτημα αν η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των φαντασμάτων, ο ίδιος τόνισε ότι πάρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ο δήμαρχος Μπουτάρης ήταν πολύ υπεύθυνος για αυτή τη θετική πορεία στην ιστορική συνείδηση της πόλης. Έθεσε επίσης μια άλλη διάσταση της έννοιας του φαντάσματος, μιλώντας για έκπληξη. «Το φάντασμα είναι κάτι που δεν το περιμένεις», τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θέλει να βαριέται σε μια πόλη και στη Θεσσαλονίκη δεν βαρέθηκε ποτέ. «Για μένα και το παρόν και το παρελθόν της πόλης ήταν πάντα γεμάτα εκπλήξεις», τόνισε.

Η «νέα Θεσσαλονίκη» όχι το «νέο Βερολίνο»

Ως προς τον χαρακτηρισμό «νέα Βαρκελωνη» ή «νέο Βερολίνο» που αποδίδεται από τον διεθνή Τύπο στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε η κ. Μπουσδούκου, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε: Δεν θα ήθελα να είναι η Θεσσαλονίκη η νέα Βαρκελώνη ή το νέο Βερολίνο, αλλά να είναι η νέα Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανοιχτή, σταυροδρόμι πολιτισμού, ιστορίας, εμπορίου, τουρισμού, ανάπτυξης, μια πόλη τολμηρή που κοιτάζει το παρελθόν και διαχειρίζεται τα τραύματα και τα φαντάσματα για να ανακαλύψει ένα νέο ριζοσπαστικό μέλλον.

Μουσείο Ολοκαυτώματος και ταινία για την εβραϊκή κοινότητα

Η συζήτηση περιστράφηκε ακόμη στην ιστορία της πόλης με τον κ. Μπουτάρη να επαναλαμβάνει κάτι που λέει πάντα «ότι όταν δεν ξέρεις το παρελθόν δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον». Σε ότι αφορά το Εβραικό στοιχείο της πόλης, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος λέγοντας ότι όραμά του είναι «να μάθει στους Θεσσαλονικείς ποια είναι η πόλη τους». Είπε ακόμη ότι στόχος είναι να αποτελέσει το μουσείο παρατηρητήριο του αντισημιτισμού «που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο» και να γίνονται δράσεις για την καταπολέμησή του. Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεαδάκης είπε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει το σχέδιο για μια κινηματογραφική ταινία με 7 κεφάλαια που θα εξιστορεί 7 σημαντικές στιγμές της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από το 1910 έως το 1965. «Εχουμε αναθέσει σε δυο νέους δημιουργούς, τον Σύλλα Τζουμέρκα  και τον Χρήστο Πασσαλή να ολοκληρώσουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ που γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Momus, τόνισε, ενώ ανέφερε ότι οι ηθοποιοί θα είναι ντυμένοι με ρούχα εποχής αλλά το σκηνικό τους θα είναι η πόλη όπως είναι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί