Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Εξοικονόμηση 2 εκατ. από το "πράσινο" κτίριο της Περιφέρειας

Εγκαινιάστηκε από τον "πράσινο" Πατριάρχη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Από τον "πράσινο" Πατριάρχη εγκαινιάστηκε σήμερα το "πράσινο" κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, το οποίο είναι 32.000 τ.μ. και στο οποίο εργάζονται πάνω από 540 εργαζόμενοι, εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Στα περίπου 350 γραφεία του κτιρίου στεγάζονται 5 γενικές διευθύνσεις και 21 διευθύνσεις και αυτοτελή γραφεία τα οποία συγκεντρώθηκαν εκεί από 10 διάσπαρτα κτίρια σε όλη τη Θεσσαλονίκη τα οποία ενοικιάζονταν. Σημειώνεται ότι το νέο κτίριο υπηρεσιών της ΠΚΜ λειτουργεί ήδη. Η τελευταία μετεγκατάσταση υπαλλήλων έγινε πριν ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο τα επίσημα εγκαίνια δεν τελέστηκαν τότε λόγω προεκλογικής περιόδου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης. Διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ και καταστήματα στο ισόγειο η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην περιοχή όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Επίσης είναι προσβάσιμο από ΑμεΑ.

"Ήδη στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του νέου κτιρίου εξοικονομήσαμε πόρους που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ", τόνισε ο ίδιος.

Στη βίλλα Αλλατίνη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη παραμένει το κτίριο διοίκησης και Περιφερειακού Συμβουλίου.

egkainia-ktirio-pkm.jpg

Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στο οικόπεδο θα αποκατασταθεί και θα στεγάζει τις συνεδριάσεις περιφερειακού συμβουλίου και όλων των Επιτροπών.   Ειδικότερα είπε ότι θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες σύμβαση με την εταιρεία του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ), η οποία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα αναλάβει την εξ ολοκλήρου αποκατάσταση του κτιρίου το οποίο είναι ένα από τα διατηρητέα της εταιρείας φωταερίου που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΕΣ: Πρότυπο κτίριο

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος,  μίλησε για τον σπουδαίο αγώνα που ξεκίνησε ο Πατριάρχης το 1994 για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

“ Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει κάθε πρωτοβουλία φιλική προς το περιβάλλον”, όπως είπε ενώ χαρακτήρισε σπίτι το δεύτερο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε συγκεκριμένα για τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, που αποτελεί όπως είπε πρότυπο, καθώς έχει σχεδιαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, διαθέτει τη μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε δημόσιο κτίριο σε ολόκληρη τη χώρα και "δίκαια κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πράσινων δημόσιων κτιρίων της πατρίδας μας". Τόνισε ότι στο κτίριο εξοικονομείται ενέργεια της τάξης του 70% ετησίως και γίνεται εξοικονόμηση περίπου 2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, χρήματα που η ΠΚΜ έχει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει επ΄ωφελεία των πολιτών της.

Έδωσε συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον συνεχάρη και για το πολιτικό του ήθος, καθώς, όπως είπε, θα μπορούσε να εγκαινιάσει το κτίριο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επέλεξε όμως να μην το κάνει.

Και ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπήρξε από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες, που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητά της. “ Είστε η σταθερή, διαχρονική, ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία παρά τις δυσκολίες παρά τις απογοητεύσεις” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που τέλεσε την τελετή εγκαινίων αποκάλεσαν "πράσινο πατριάρχη" τόσο ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας όσο και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχει ξεκινήσει από το 1994 τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, στην περιβαλλοντική κρίση επικέντρωσε την ομιλία του ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος.

Βαρθολομαίος: Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας

“ Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια κοινή προσπάθεια θα δυνηθεί να αντιμετωπίσει τον δεινόν κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριον δι' εφησυχασμόν” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας σήμερα το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι η άμεση, συνεχής και πολύπλευρη κινητοποίηση και πρόσθεσε ότι ο σεβασμός προς τη δημιουργία είναι αδιαπραγμάτευτος. “ Δεν υπάρχει διαφυγή από την ευθύνη. Δεν στοιχειοθετείται άλλοθι. Είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον εις το όνομα γεωπολιτικών σχεδιασμών και οικονομικών συμφερόντων” πρόσθεσε.

egkainia-ktirio-pkm1.jpg

Αναφερόμενος στο νέο κτίριο της Περιφέρειας επισήμανε ότι πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καινοτόμα “ πράσινα” κτίρια της χώρας. “ Το οικοδόμημα τούτο είναι σύμβολον του αγώνος κατά της οικολογικής κρίσεως” τόνισε και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή συμπεριφορά μας μέχρι τη βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας, τους επιμέρους θεσμούς, το κράτος, την εκκλησία και τις θρησκείες.

Σχετικά με το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον υπογράμμισε ότι “ το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ανέδειξε τας πνευματικάς, θρησκευτικάς και ηθικάς ρίζας και διαστάσεις του συγχρόνου οικολογικού προβλήματος και εκάλεσε μετ’ εμφάσεως εις πνευματικής μεταστροφήν και μετάνοιαν, εις ριζικήν αλλαγήν νοοτροπίας και της συνακολούθου σχέσεως με την κτίσιν”.

"Πράσινο" χαρακτήρισε τον Πατριάρχη και ο Μητροπολίτης Βαρνάβας ο οποίος μίλησε γα τη δυτική πλευρά της πόλης και την επίσκεψη του Πατριάρχη στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου πέρυσι. Σε ένα σημείο που όπως είπε, η υψηλή αισθητική της φύσης έρχεται σε σύγκρουση με την οικολογική συνείδηση. Τόνισε δε πως ο αγιασμός στον νέο κτίριο της Περιφέρειας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο δυτικό παράκτιο μέτωπο γίνεται ειρηνική διαμαρτυρία.

Δείτε το κείμενο του TyposThes. από τα εγκαίνια ΕΔΩ

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα
«Παράλογο που μια χώρα, με 28 φορές περισσότερους θανάτους από την Πορτογαλία λόγω #covid-19, επιβάλλει καραντίνα στους επιβάτες από την Πορτογαλία»
Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα