Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόπτσης: «Υπάρχει παθογένεια στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών»

Τι δήλωσε ο διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο TyposThes για τα ολιγομελή τμήματα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Φέτος εγκρίναμε περί τα 700 ολιγομελή τμήματα. Συγκεκριμένα εγκρίναμε στην κεντρική Μακεδονία 453 ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και 255 στα ΕΠΑΛ», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Συμπλήρωσε πως «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι των ολιγομελών τμημάτων», και πως  «δυστυχώς υπάρχει παθογένεια στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών».

Σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία μαθητών του 2ου ΓΕΛ Χαλκηδόνας, στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Άδενδρο, με αίτημα να εγκριθεί το ολιγομελές τμήμα προσανατολισμού της Γ’ λυκείου, ο κ. Κόπτσης είπε πως «το εν λόγω τμήμα είναι με τρία παιδιά» τα οποία «προς το παρόν πρέπει να διανύουν μία απόσταση οχτώ χιλιομέτρων γιατί η ίδια ειδικότητα με πολλούς περισσότερους μαθητές και ένα πλήρες τμήμα υπήρχε στα οχτώ χιλιόμετρα στο 1ο Χαλκηδόνας και όχι στο 2ο που είναι τώρα τα παιδιά». «Μακάρι όλοι οι μαθητές να μπορούσαν να πήγαιναν σχολείο δίπλα στο σπίτι τους, όμως μερικές φορές υπάρχουν σχολικές δομές που είναι πιο άρτια στελεχωμένες και είναι προτιμότερο να διανύουν κάποια απόσταση τα παιδιά για να κάνουν μάθημα. Πρέπει να γίνονται υποχωρήσεις, πρέπει να βοηθούν και οι τοπικές κοινωνίες. Μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική εκπαίδευση με μικρές μετακινήσεις», συμπλήρωσε.

 Αναφερόμενος στους αναπληρωτές είπε πως 4.500 άτομα πέρασαν στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη η τρίτη φάση των προσλήψεων. Ωστόσο εξήγησε πως «δημιουργούνται αδικαιολόγητα κενά από πολλές αναρρωτικές άδειες, ανακλήσεις αποσπάσεων πχ από εκπαιδευτικούς που αποφασίζουν πως το Άδενδρο ή η Χαλκιδική είναι μακριά για να πάνε να διδάξουν, είτε από εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε διοικητικές θέσεις».

Τόνισε πως μέλημά του ήταν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο «υπήρξε και μια κρίσιμη καθυστέρηση 1 ½ μήνα λόγω και των πολιτικών εξελίξεων της χώρας». Τέλος υπογράμμισε πως στην επόμενη σχολική χρονιά θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος για την καλύτερη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς. «Σκεφτόμαστε πάντα με βασικό άξονα το καλό των μαθητών», σημείωσε ο κ. Κόπτσης.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ