Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Απολογισμός 5ετίας για τον Κυρίζογλου στην ΠΕΔ-ΚΜ

Κάναμε το καθήκον μας μέσα στην οικονομική κρίση, είπε ο απερχόμενος πρόεδρος

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε απολογισμό του έργου και των δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) την περίοδο 2015-2019 προχώρησε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου, με αισθήματα συγκίνησης, χαράς αλλά και ικανοποίησης, όπως τόνισε.

"Ό,τι είπαμε πριν τις εκλογές το κάναμε πράξη μετά τις εκλογές" υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Συγκεκριμένα είπε ότι έγινε πράξη η προεκλογική υπόσχεση για δημοτική συνεργασία με το σχηματισμό διαπαραταξιακού προεδρείου και διαπαραταξιακής εκτελεστικής επιτροπής. "Αυτή είναι η επιτυχία, η ενότητά μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι βαθμό θα έβαζε στη διοίκησή του, είπε ότι δεν βάζει ποτέ βαθμούς στον εαυτό του λέγοντας χαρακτηριστικά: Είμαι ανικανοποίητος. Λέω ότι είμαι εχθρός του καλού, που είναι το καλύτερο και εχθρός του καλύτερου που είναι το κάλλιστο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Έχω όμως την ικανοποίηση ότι κάναμε το καθήκον μας μέσα στην οικονομική κρίση, παρά τους πενιχρούς πόρους, δεν ξοδέψαμε άσκοπα τα όποια πενιχρά έσοδα είχαμε αλλά τα δαπανήσαμε για να πιάσουν τόπο.

 

Οι πιο δυνατές και συγκινητικές στιγμές

Εξάλλου ως σημαντικές και δυνατές στιγμές στη διάρκεια της θητείας του ξεχώρισε, δυο με κριτήρια όχι αυτοδιοικητικά αλλά του "ανθρώπου προέδρου", όπως είπε. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη βράβευση του διεθνούς φήμης ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη, που ζωγραφίζει με το στόμα θέλοντας να δείξει τη δύναμη της θέλησης, αλλά και τη βράβευση και αναγνώριση της συνεισφοράς στην κοινωνία της μητέρας με τα 16 παιδιά. Όπως είπε ήταν δυο ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. "Από ότι καταλάβατε είμαι συναισθηματικός άνθρωπος, άσχετα αν κάποια φορά βγάζω προς τα έξω το χαρακτήρα τον σκληρό και το δύσκολο όταν αντιπαρατίθεμαι με τις κυβερνήσεις. Εκεί στην κορυφή βρίσκεται το συμφέρον της αυτοδιοίκησης και του τόπου και κατά συνέπεια δεν βλέπουμε τι χρώμα έχει απέναντί μας η κεντρική εξουσία", πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίζογλου ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την ΚΕΔΕ, επανέλαβε ότι πρότεινε και στηρίζει για νέο πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ έναν δήμαρχο που διατρέχει την 6η θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, "που λόγω του χαρακτήρα και της προηγούμενης αυτοδιοικητικής του πορείας τυγχάνει θα έλεγα καθολικής αποδοχής και εκτιμάται και αυτός σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τους αιρετούς της Κ. Μακεδονίας".

Όσο για τις εξελίξεις στο θέμα υποψηφιότητάς του για την ΚΕΔΕ είπε ότι γίνονται συναντήσεις και επαφές.  "Βρισκόμαστε σε διαδικασίας κύησης και θα δούμε τον τοκετό", είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρωτοβουλίες

"Παραλάβαμε μια σειρά από προβλήματα, τα οποία τα αντιμετωπίσαμε με αίσθηση δικαίου και αποτελεσματικότητα, όμως παραλάβαμε και μια θετική εικόνα από την προηγούμενη διοίκηση υπό τον Σίμο Διανιηλίδη", τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ενώ πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια για "να βγει ο θεσμός από τα γραφεία", ώστε να καταστεί γνωστός σε όλη την Κ. Μακεδονία αλλά και σε επίπεδο ΚΕΔΕ, όχι μόνο με τις θέσεις και τις απόψεις του για μια σειρά από ζητήματα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, τα απορρίμματα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η ισόχρονη, ισόρροπη και σύγχρονη ανάπτυξη όλων των δήμων της χώρας, αλλά δρώντας και λειτουργώντας με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες.

Ενδεικτικά, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Για τον ΟΑΣΘ

Μεταξύ άλλων για το θέμα του ΟΑΣΘ είπε ότι οι θέσεις της οποίες είχε η ΠΕΔΚΜ ήταν σωστές από την αρχή. "Με πίκρα λέω ότι δυστυχώς δικαιωθήκαμε διότι η κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών με πάνω από 400 λεωφορεία σε λειτουργία κατέληξε τον περασμένο Αύγουστο όταν απήλθε η υπό τον κ. Παππά διοίκηση να έχει 210 λεωφορεία. Δεν βελτιώθηκαν δηλαδή οι αστικές συγκοινωνίες από την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, ούτε ήταν καλές με τη μορφή που λειτουργούσε πιο μπροστά. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν το νομικό πρόσωπο που θα διοικεί τις υπηρεσίες θα είναι ιδιωτικού δικαίου ή αν θα είναι δημόσιου χαρακτήρα οι συγκοινωνίες, μα ενδιαφέρει να απολαμβάνουν οι πολίτες καλύτερες υπηρεσίες.

Για τα απορρίμματα

Για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Όπως είπε λειτουργεί η ΜΕΑ στις Σέρρες. "Παραδώσαμε έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη σταθμούς μεταφόρτωσης, στην Ευκαρπία και ήδη προχωρούμε στη ΜΕΑ Ανατολικά στον Άγιο Αντώνιο και δυτικά σε μια θέση που θα προκύψει πάρα πολύ σύντομα", πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες για την ανάκληση της ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΠΕΔ-ΚΜ πήρε θέση σε μια σειρά από σημαντικά ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Για το προσφυγικό

Στις προτεραιότητες τέθηκε και το προσφυγικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι η ΠΕΔΚΜ ενίσχυσε με 30.000 τον Δήμο Παιονίας κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογική και ισόρροπη κατανομή των προσφύγων. "20% είναι η αναλογία των προσφύγων που πρέπει να έρθει στην Κ. Μακεδονία από το σύνολο των προσφυγικών ροών, όχι περισσότερο", τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα του Κλεισθένη που "απέδωσε ακυβερνησία σε 232 δήμους" όπως είπε ενώ σχολίασε το γεγονός ότι υπήρξε όντως σύγκλιση παρατάξεων για τη δημιουργία πλειοψηφίας και συνεργασία, αλλά με αντάλλαγμα τις αντιδημαρχίες και τις θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Ο κ. Κυρίζογλου ευχαρίστησε τέλος τους συνεργάτες του και όλους τους αιρετούς που του εμπιστεύτηκαν τη θέση του προέδρου αλλά και την προηγούμενη διοίκηση. Σημειώνεται ότι η θητεία του ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 2015-2019 η ΠΕΔ-ΚΜ ανέλαβε πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων για:

-Τις ελλείψεις της σχολικής στέγης

-Για το θέμα του ΟΑΣΘ και για το νερό

-Για τη διαχείριση απορριμμάτων

-Για την ανάκληση της ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην ΤτΕ

-Στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.

-Διοργάνωσε σε συνεργασία και με άλλους φορείς ημερίδες

-Υποστήριξε τη δράση και τις λειτουργίες δήμων, συλλόγων και ιδρυμάτων, αλλά και της τροχαία Θεσσαλονίκης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης 

-Ενίσχυσε τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κ. Μακεδονία

-Αντέδρασε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για εγκατάσταση νέων διοδίων στην Εγνατία και αντιτάχθηκε στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων

-Διατράνωσε την αντίθεσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών

- Πήρε θέση σε ζητήματα όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, τα ακίνητα του υπερταμείου, η συνταγματική αναθεώρηση κ.ά. 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάκης (πρ. Διοικητής ΑΧΕΠΑ): Μάρκετινγκ οι ανακοινώσεις αποτελεσματικότητας εμβολίων
«Όταν μια εταιρεία προχωραει σε ανακοινωσεις πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, εγώ το θεωρώ ανήθικο»
Γάκης (πρ. Διοικητής ΑΧΕΠΑ): Μάρκετινγκ οι ανακοινώσεις αποτελεσματικότητας εμβολίων
Κορωνοϊός: «Κλειστά καφέ – μπαρ, εστίαση και μετά την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη»
Δήλωση που θα συζητηθεί από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Βαρτζόπουλο για την εστίαση και τον τουρισμό το καλοκαίρι
Κορωνοϊός: «Κλειστά καφέ – μπαρ, εστίαση και μετά την Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη»