Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει το ΥΜΑΘ για έκθεση προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου

Θα εγκαινιαστεί αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με την έκθεση με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη» που θα εγκαινιάσει η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (στις 11.30), ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το ΥΜΑΘ.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

20191025_132950.jpg

Για τις ανάγκες της έκθεσης ήρθαν στο «φως» σπάνια έργα, ενώ σε κάποια από αυτά όπως μια εικόνα του 15ου αιώνα ή μια εικόνα από τον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας έγιναν και εργασίες αποκατάστασης. Συνολικά στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, για πρώτη φορά, θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν 55 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά, 15 έργα μεταλλοτεχνίας και 3 έργα κεραμικής, όλα εμπνευσμένα από τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται τα βυζαντινά έργα, ενώ στον 2ο υπάρχουν πιο πρόσφατες απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από καλλιτέχνες όπως ο Ρέγκος, ο Μυταράς και ο Φασιανός.

20191025_132734.jpg

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του αποτυπώματος της προσωπικότητας του Αγίου Δημητρίου και η "συμβολή" του στη διαμόρφωση των ιστορικών γεγονότων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσω των εκθεμάτων, καταγράφεται η ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε ο Άγιος με τους κατοίκους της πόλης, αλλά και το ιστορικό αποτύπωμα στη λατρεία του, αποδεικνύοντας την αλληλεπίδραση του Πολιούχου με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

20191025_133816.jpg

Ένα ανοιχτό ΥΜΑΘ για τους κατοίκους

20191025_132515.jpg

«Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει το 2014. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου τότε ως υπουργός Μακεδονίας Θράκης είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να ανοίξουμε το ΥΜΑΘ στο κοινό, στους πολίτες. Είναι μια κρατική δομή που θεωρούμε πως είναι σημαντικό να είναι ανοιχτή και επισκέψιμη, να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο το κτήριο. Και εκτός από τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης το 2012, ακολούθησαν άλλες εκδηλώσεις πχ η μεγάλη έκθεση “Έτσι πολεμήσαμε το 1940”, η έκθεση για τον φιλελληνισμό και η έκθεση για τη συνεισφορά των Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες που όλες τους έχουν ταξιδέψει και εκτός Θεσσαλονίκης. Τώρα ετοιμάζουμε την έκθεση που είναι αφιερωμένη στον προστάτη της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Άγιο Δημήτριο και να αναδείξουμε το αποτύπωμά του στην πόλη. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέχρι το 1912 όπου ο Άγιος απεικονίζεται ως πολεμιστής καβάλα στο άλογο με το ξίφος του, και το δεύτερο μετά το 1912 που απελευθερώνεται η πόλη που πλέον είναι πιο ειρηνικός είναι ο Άγιος Δημήτριος ο ειρηνοποιός», ανέφερε ο κ. Καράογλου.  

20191025_132004.jpg

Η εικόνα από τον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Γάκης τόνισε: «Σε μια εποχή αμαρτίας θεωρούσα ότι δεν γίνονταν θαύματα. Όμως ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του. Πρώτη φορά γίνεται έκθεση στην πόλη με πρωτότυπα έργα για τον Άγιο Δημήτριο και για πρώτη φορά η πόλη τιμά τον πολιούχο της παρουσιάζοντας τις σύγχρονές του όψεις όπως αποτυπώνονται από νεότερους καλλιτέχνες. Η προσπάθεια που έγινε από τους επιμελητές, και τους συνεργάτες, ήταν εξαιρετικές. Δεν πιστεύαμε πως σε δύο μήνες θα συγκεντρώναμε το υλικό, θα κάναμε την τεκμηρίωση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα κάναμε και συντήρηση των έργων τέχνης. Στο κοινό θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και έργα που δεν τα γνώριζαν. Ανακαλύψαμε πχ μια μισο-κατεστραμμένη εικόνα που εμφανίζει τον Άγιο Δημήτριο με μια μεσαιωνική πανοπλία, όπως για πρώτη φορά παρουσιάζεται και ο οδηγός του ψηφιδογράφου Κολέφα, με βάση το οποίο στηρίχθηκε το περίφημο ψηφιδωτό της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ».

 

«Ο Άγιος Δημήτριος είναι όλα:

ο Ελληνισμός, η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη»

20191025_131419.jpg

Ο Συντονιστής των επιμελητών Μιλτιάδης Παπανικολάου σχολίασε: «Θα δείτε έναν Άγιο Δημήτριο όπως τον βλέπουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες και πως ανάλογα με τη ματιά τους αλλάζει όψεις. Από στρατιωτικός Άγιος, γίνεται ο Άγιος της παιδείας. Προσωπικά πιστεύω πως μέσα από τα νεότερα έργα συνδέεται η ταυτότητα του Αγίου με την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, γιατί ο Άγιος εμφανίζεται άλλοτε σαν Καραϊσκάκης, άλλοτε σαν Λεωνίδας. Ο Άγιος Δημήτριος είναι όλα: ο Ελληνισμός, η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη».

20191025_125120.jpg

Εστιάζοντας τα εκκλησιαστικά εκθέματα η Ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και επιμελήτρια των εκκλησιαστικών εκθεμάτων κα Αθηνά Τσιγγαροπούλου σημείωσε πως «αυτό το τμήμα περιλαμβάνει κειμήλια από 19ο αιώνα μέχρι και μέσα 20ου αιώνα. Θελήσαμε να δείξουμε την τεχνοτροπική και θεματολογική εξέλιξη των έργων. Το πρότυπο του Αγίου εξελίσσεται και ενσωματώνονται νεωτερικά στοιχεία»

Από την πλευρά της η Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια των έργων των σύγχρονων καλλιτεχνών Κάτια Κιλεσσοπούλου είπε ότι: «οι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ενδιαφέρθηκαν για την προσωπικότητα του Αγίου και την περιέλαβαν στη δουλειά τους. Επίσης υπάρχει υφολογική ποικιλία, όπως και η χρήση πολλών τεχνικών: χαρακτικά, κεραμικά, ζωγραφική και χαλκουργία. Οι περισσότεροι όμως εμπνέονται από την Βυζαντινή τέχνη».

 

Διάρκεια έως 26 Νοέμβρη 2019. Θα είναι επισκέψιμη όλη την εβδομάδα. Καθημερινές 10.00-14.00 και 17.00- 20.00, Σαββατοκύριακα 10.00 14.00. Για ξεναγήσεις στα τηλ 2310-379332, 379369, 379305, 379420.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ