Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από το ΑΠΘ ένα E- learning για τη «Διπλή Καριέρα Αθλητών»

Μια εφαρμογή που έχει στόχο να οπλίσει με δεξιότητες αθλητές για την ομαλή μετάβαση στην εποχή μετά την καριέρα τους θα παρουσιαστεί σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου πληροφορικής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένας αθλητής έχει καριέρα για πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Τι γίνεται μετά; Πώς θα μπορέσει να περάσει στην μετά τον αθλητισμό εποχή και να έχει τα απαραίτητα εφόδια;

Οι απαντήσεις θα δοθούν σήμερα στις 17:00, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace (αίθουσα Poseidon) στην εκδήλωση με τίτλο «Διπλή Καριέρα Αθλητών», που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου IMCL - 13th International Conference on Interactive Mobile Communication Technologies and Learning που πραγματοποιεί το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

«Πρόκειται για την παρουσίαση του  Ευρωπαϊκού έργου “Gamified and Online Activities for Learning to Support Dual Careers of Athletes – GOAL / Παιχνιδοποιημένες Online Δραστηριότητες Μάθησης για την υποστήριξη της Διπλής Καριέρας Αθλητών”, το οποίο συντονίζει το ΑΠΘ και υλοποιείται με τη συμμετοχή 8 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο υποστηρίζει τη διπλή καριέρα των αθλητών έτσι ώστε οι αθλητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να είναι σε θέση να μεταβούν ομαλά από την αθλητική καριέρα σε νέα επαγγελματική σταδιοδρομία. Μέσω του προγράμματος GOAL έχει υλοποιηθεί ένα εξ αποστάσεως online παιχνιδοποιημένο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει να υποβοηθήσει τη διπλή καριέρα των αθλητών», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, και Project Coordinator του GOAL κ. Θρασύβουλος Τσιάτσος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και η έναρξη του έργου έγινε πριν τρία χρόνια. «Ουσιαστικά το GOAL χρησιμοποιεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την παιχνιδοκεντρική μάθηση. Είναι web based και μπορεί κανείς να δει περισσότερα στο http://goal.csd.auth.gr/elearning . Πρόκειται για ανοιχτά ακαδημαϊκά μαθήματα. Εμείς στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα του έργου που άρχισε ήδη να “τρέχει”», σχολίασε ο κ. Τσιάτσος.

Τόνισε πως για την έννοια της «Διπλής Καριέρας» θα αναφερθούν με ομιλίες τους άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι πρώην Ολυμπιονίκες Δημοσθένης Ταμπάκος και Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ Abel Ferreira, ο Ποδοσφαιριστής ΠΑΟΚ και Πρωταθλητής Ευρώπης Adelino Vieirinha, ο Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής Σάλας, Ισπανίας, Γ.Γ. της Ένωσης των Ποδοσφαιριστών Σάλας της Ισπανίας (ABP) Sergio Alonso και η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ, GOAL Scientific Coordinator Στέλλα Δούκα.  

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η ανακοίνωση των νικητών του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του έργου GOAL.

 

Μέχρι το 2022 διπλασιασμός του mobile learning

 

Εξάλλου ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ εστίασε στη σημασία του mobile learning (μάθηση μέσω κινητών συσκευών) τονίζοντας πως «μέχρι το 2022 αναμένεται να διπλασιαστεί η αγορά στον χώρο του mobile learning σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν 5 χρόνια. Η ανάπτυξη με αριθμούς είναι πως θα ξεπεράσει τα 50 δις δολάρια. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ραγδαίος και μετά τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, επόμενες αγορές θα είναι η Ευρώπη, με την χώρα μας να είναι ανάμεσα σε αυτές που θα δουν μεγάλες αλλαγές. Σκεφτείτε πως στον Δυτικό κόσμο υπάρχουν άτομα που περνούν το 80% της μέρας τους έχοντας μαζί τους το κινητό τους είτε για να μελετήσουν ή για να επικοινωνήσουν ή ακόμη και για τα ψώνια τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το τι ξεχωρίζει στο 13ο Διεθνές Συνέδριο IMCL το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace (έναρξη σήμερα στις 9 το πρωί) ο κ. Τσιάτσος είπε πως «εκτός από τις εξελίξεις για θέματα mobile learning και mobile technologies (κινητές τεχνολογίες), θα υπάρχει μεταξύ άλλων και συνεδρία για τα 5G ασύρματα δίκτυα, συνεδρία για κινητές συσκευές με εφαρμογές στον χώρο της υγείας, αλλά και συνεδρία για τα serious games (σοβαρά παιχνίδια) για κινητές συσκευές».

Όσο για το τι είναι τα serious games ο καθηγητής μάς εξήγησε πως «πρόκειται για παιχνίδια που δεν έχουν μόνο στόχο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, αλλά ταυτόχρονα και έναν αντικειμενικό σκοπό πχ να αναπτύξουμε μια δεξιότητα ή να ξεπεράσουμε μια φοβία». Μάλιστα πρόσθεσε πως υπάρχει και μάθημα σε μεταπτυχιακό του ΑΠΘ για τα serious games.

«Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια με τέτοια θεματολογία.

Διοργανώνεται για 4η φορά στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 250 συμμετέχοντες από την Ελλάδα αλλά και περισσότερες από 20 χώρες του εξωτερικού. Και κάθε φορά το Συνέδριο μεγαλώνει και προσελκύει περισσότερους ενδιαφερόμενους», σχολίασε ο κ. Τσιάτος. Όσο για το κόστος συμμετοχής είπε πως είναι στα 420 ευρώ, αν υπάρχει παρουσίαση είναι στα 360 ευρώ, ενώ υπάρχει έκπτωση για φοιτητές της πόλης μας, με κάποιους από αυτούς να το παρακολουθούν δωρεάν.

Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.imcl-conference.org/

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ