Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε ποια σχολεία είχαμε κρούσματα ψώρας - Έγινε απολύμανση

Απολυμάνθηκε ο χώρος στο νέο συμβάν διαβεβαίωσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Περιστατικό ψώρας εμφανίστηκε σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην περιοχή της Επανομής. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης: «δύο παιδιά, ο ένας μαθητής γυμνασίου και ο άλλος μαθητής λυκείου, προσβλήθηκαν από ψώρα σε χώρο εκτός του σχολείου. Έμειναν στο σπίτι τους για δύο μέρες. Για προληπτικούς λόγους έγινε απολύμανση. Πλέον το συμβάν θεωρείται ότι έχει λήξει και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους μαθητές και τους γονείς τους».

Σε δηλώσεις της στη δημοτική τηλεόραση TV-100 για το θέμα η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επανομής, Κατερίνα Αναγνώστου, είπε πως ο γονέας ενός παιδιού ενημέρωσε το σχολείο και ο διευθυντής προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες. Όπως τόνισε: «Ο γονέας ενημέρωσε το σχολείο την Παρασκευή 1/11 και το Σάββατο 2/11 απολυμάνθηκε το σχολείο».

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει ενημέρωση στο σχολείο από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ψώρα, για το πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέχει κανείς για αυτήν. Επίσης, αν και έγινε απολύμανση, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5/11 το σχολείο παρέμεινε κλειστό καθώς είχε γίνει κατάληψη από τα δεκαπενταμελή του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Περιστατικό ψώρας είχε σημειωθεί πριν λίγο καιρό και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού – Ευόσμου όπου στις αρχές Νοέμβρη η σχολική μονάδα έμεινε κλειστή.  

Εκεί οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είχε στείλει από την πρώτη στιγμή στο σχολείο, γιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Σοφοκλή Κουρτίδη, το κρούσμα ήταν ένα, ωστόσο υπήρξε κινητοποίηση λόγω του φόβου μετάδοσης της ψώρας, επειδή ο συγχρωτισμός δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

 

Τι είναι η ψώρα και πώς αντιμετωπίζεται

knismos.jpg

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: «Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα >2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση