Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Χρέος μας να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες

Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της, τόνισε

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

H Ευρώπη, παρά τις επιφυλάξεις της, κρατά τις πόρτες ανοιχτές στα Δυτικά Βαλκάνια όπως βεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Β. Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Βεβαίωσε επίσης ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το όνειρο για μία χερσόνησο ειρήνης και ελευθερίας -στην οικονομία, στις ιδέες και στην κίνηση ανθρώπων, προϊόντων- μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει, κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, λέμε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» συνέχισε ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η πορεία των δύο γειτονικών κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που οφείλουν να γίνουν. «Μεγάλες, δύσκολες τομές στους θεσμούς, στην οικονομική λειτουργία, όπως και στις περιοχές του Δικαίου και των Δικαιωμάτων. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβούν».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι δεν έκρυψε ποτέ «ότι επιθυμούμε τους δύο γείτονές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε, όμως, και αυτοί να κάνουν τα απαραίτητα βήματα».

Ειδικά σε ότι αφορά την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός είπε: Έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Πρέπει να το κάνουμε με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μας και των προϊόντων της.

Αύριο, για παράδειγμα, ανέφερε ότι θα βρεθεί σε ένα από τα 1.290 οινοποιεία που διαθέτει η χώρα μας, συγκεκριμένα θα στην Ημαθία. «Μακεδόνες παραγωγοί, όμως, αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία», προβάλλοντας το όνομα «Wines of Macedonia». Τέτοια ατοπήματα μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν αμέσως, στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της συμφωνίας», τόνισε.

Από την πλευρά μας, όπως είχα ήδη εξαγγείλει, εδώ στη Θεσσαλονίκη, δίνουμε τη δική μας απάντηση. Μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να δω το νέο συλλογικό εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει, στο εξής, τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. Με το γαλάζιο εθνικό μας χρώμα, με το έμβλημα «Μ» της Μακεδονίας και με τον χαρακτηρισμό «GReat», που παραπέμπει στο «μεγάλη», αλλά και στο «Greece». Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία, την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είμαι σίγουρος ότι το εμπορικό σήμα αυτό, θα αγκαλιαστεί από τις εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις της Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας, και θα ταξιδέψει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα Βαλκάνια

Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τρεις είναι όπως είπε ο πρωθυπουργός οι κατευθυντήριες γραμμές μας:

Πρώτον, η διαρκής ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Είναι το θεμέλιο για την πρόοδο του κάθε τόπου ξεχωριστά. Είναι και το καύσιμο που τροφοδοτεί την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Η Βαλκανική μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί, απλώνοντας την εμβέλειά της πέραν του γεωγραφικού της χώρου.

Δεύτερον, όπως σας είπα ήδη, η σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ως το παλαιότερο και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Γι΄αυτό και ενθαρρύνει τα υποψήφια κράτη να προχωρούν στις δύσκολες αλλαγές που θα τα φέρουν, όμως, πιο κοντά στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της ανοιχτής Οικονομίας. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπεί και η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια, να προσκαλέσει τους ομολόγους του από τα Τίρανα και τα Σκόπια, στις Βρυξέλλες στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, λειτουργώντας έτσι ως ένας αποτελεσματικός δίαυλος επικοινωνίας.

Τρίτη παράμετρος της επιδίωξής μας για στενότερη συνεργασία είναι, τέλος, η προώθηση της διασυνδεσιμότητας σε ειδικούς τομείς, όπως οι Μεταφορές, οι Υποδομές, η Ενέργεια και η Ψηφιακή Οικονομία. Και αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διμερή αλλά και με πολυμερή σχήματα συνεργασίας.

Η ίδια η ζωή, συνεπώς, είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η κοινή ευημερία περνά μέσα από την κοινή μας πορεία, είπε σε κάποιο σημείο ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης