Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτές είναι οι παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ανήκαν στον πρίγκιπα Alfred, μετέπειτα δούκα του Saxe-Corburg and Gothe

Τις παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής εντόπισε η ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» στο facebook.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, «πρόκειται για δύο φωτογραφίες με θέμα την εκκλησία της Αγ.Σοφίας. Ανήκαν στον πρίγκιπα Alfred (06/08/1844 - 20/07/1900) μετέπειτα δούκα του Saxe-Corburg and Gothe, τέταρτο παιδί και δεύτερο στη σειρά διαδοχής της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας, και αποκτήθηκαν όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα ανάμεσα απο τον Σεπτέμβριο 1859 έως Μάρτιο 1860».

Στην ανάρτηση επισημαίνεται, επίσης, πως οι φωτογραφίες σήμερα «βρίσκονται στην συλλογή της Α.Μ. βασίλισσας Ελισσάβετ, και είναι χρονολογημένες από τους επιμελητές της συλλογής το έτος 1860, με λανθασμένη την αναφορά της προέλευσής τους, μια και δεν είναι σχολιασμένες από τον Alfred.

» Δεν είναι γνωστό αν ο πρίγκιπας επισκέφθηκε ο ίδιος τη Θεσσαλονίκη, αν αγόρασε τις φωτογραφίες από άλλο φωτογράφο, ή αν τις τράβηξε για λογαριασμό του κάποιος από άλλο πολεμικό πλοίο που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη».

Δείτε τις φωτογραφίες:

palia_thessaloniki_1.jpg

Για την πρώτη φωτογραφία επισημαίνεται πως: «Φωτογραφία της Β.Α. πρόσοψης του ναού της Αγ.Σοφίας με μέρος του περιβόλου και τη φιάλη. Η φωτογραφία ταυτίζεται με το σχέδιο της Charlotte Smith του 1834. Έχει ληφθεί από ψηλά, από κτίριο που βρισκόταν κοντά στο μνημείο και που δεν φαίνεται να υπάρχει στην γνωστή φωτογραφία του P. Jepdji μετά την πυρκαγιά του 1890. Δεξιά διακρίνουμε υπολλείματα του κτιρίου που εικονίζεται στο σχέδιο του 1834 και ένα νέο μικρότερο βοηθητικό κτίριο.Στην πρόσοψη του μνημείου και επάνω από το προστώο διακρίνουμε τετράγωνο παράθυρο με κιγκλίδωμα».

palia_thessaloniki_2.jpg

Για τη δεύτερη φωτογραφία αναφέρεται ότι: «Φωτογραφία της Β.Δ. πρόσοψης του ναού της Αγ.Σοφίας με τη βάση του μιναρέ δεξιά. Διακρίνεται ο τρούλλος και τα έξι χαρακτηριστικά παράθυρα-φεγγίτες. Στον αύλειο χώρο εκτός από τη γνωστή δρυ που επιβίωσε τις δυο πρώτες δεκαετίες του επόμενου αιώνα, βλέπουμε και άλλα δέντρα φυτεμμένα σε σειρά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα
Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος τηλεοπτικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα