Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενάγηση στο εμβληματικό κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki

Περπατώντας στη Λ. Νίκης, κοντά στο Λευκό Πύργο είναι δύσκολο να μη θαυμάσει κανείς το εμβληματικό διατηρητέο διώροφο κτίριο που βρίσκεται στο νούμερο 63, ανάμεσα σε δυο ψηλότερες πολυκατοικίες, με το χαρακτηριστικό τόξο και τους εξώστες του.

Το κτίριο που κατασκευάστηκε το 1925 και στεγάζει τη Λέσχη Θεσσαλονίκης, ήταν ένα από τα 100 περίπου κτίρια που συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Open House Thessaloniki. Μάλιστα άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για μια ξενάγηση στο εσωτερικό του στο πλαίσιο του θεσμού αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.

leshi-thessalonikis-open-house-thess14.jpg

Όπως μάθαμε από τη ξενάγηση, η ιστορική Λέσχη Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1901 με την επωνυμία “ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ” από επιφανείς Έλληνες πολίτες, κυρίως εμπόρους κι επιχειρηματίες μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο κτίριο ένα χρόνο μετά την κατασκευή του, το 1926. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου έγινε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση των μελών της που κατείχαν τότε σημαίνουσα θέση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Απώτερος σκοπός της ίδρυσης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και η οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα, που τότε ξεκινούσε. Τα μέλη της ΝΕΑΣ ΛΕΣΧΗΣ συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΣΧΗΣ ανακήρυξε επίτιμους Προέδρους της τους Παύλο Μελά, Λάμπρο Κορομηλά και Γερμανό Καραβαγγέλη. Οι φωτογραφίες τους αναρτήθηκαν στο γραφείο του Προέδρου στο κτίριο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Το 1936 η Νέα Λέσχη μετονομάζεται σε Εμπορική Λέσχη, ενώ το σημερινό της όνομα «Λέσχη Θεσσαλονίκης» το πήρε το 1992 και πλέον λειτουργεί ως σωματείο κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Διοργανώνει διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκδρομές ενώ ταυτόχρονα στο κτίριο στεγάζεται και η λέσχη Μπριτζ. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της λέσχης, η Λέσχη Αγωνιστικού Μπριτζ Θεσσαλονίκης (ΛΑΜΘ), η οποία αποτελεί κομμάτι της Λέσχης Θεσσαλονίκης, έλαβε την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τον Ιούνιο του 2006. Από την ίδρυσή της κι έπειτα πραγματοποιεί κάθε χρόνο μαθήματα Μπριτζ σε αρχάριους αθλητές και βοηθάει στη διάδοση του παιχνιδιού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο

Σύμφωνα με τη ξενάγηση, πολυέλαιοι από την εποχή που πρωτολειτούργησε το κτίριο χαρίζουν ακόμη τη λάμψη τους σε αυτό, ενώ από το 1925 έχουν διατηρηθεί και ο γύψινος διάκοσμος τα κιγκλιδώματα, τα μαρμάρινα πατώματα, η κουπαστή και η μαρμάρινη κολόνα που τη στηρίζει και οι πόρτες του ισογείου. Πολλά πράγματα έχουν διατηρηθεί από την εποχή κατασκευής του και στους δυο ορόφους, όπως πατώματα, πόρτες ακόμα και χαλιά, πίνακες ζωγραφικής καθώς και κάποια έπιπλα.Μετά το σεισμό του ’78 το κτίριο αντιμετώπισε κάποια θέματα στατικότητας και έγιναν σχετικές εργασίες ωστόσο σταμάτησαν στον πρώτο όροφο, λόγω έλλειψης πόρων.

Στους επάνω ορόφους υπάρχει η μεγάλη αίθουσα του Μπριτζ, σαλόνι, το γραφείο του προέδρου, βιβλιοθήκη με κάποια παλιά βιβλία και φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, ενώ εκεί εκτίθεται και ένα χρηματοκιβώτιο αντίκα που υπήρχε στο κτίριο από παλιά.

Να σημειωθεί πως όταν πρωτοδημιουργήθηκε η Λέσχη μετρούσε 600 μέλη και είχε φτάσει μέχρι και τα 800 αλλά σήμερα αριθμεί περίπου 60.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Δείτε φωτογραφίες από το κτίριο στη γκαλερί που ακολουθεί 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ